ŞEHİR HASTANELERİNDEKİ SKANDALLAR KİTAP OLDU

Kamu Özel İşbirliği projesi olarak hayata geçirilen ve yılın ilk 8 ayı sonunda kira ve hizmet bedeli olarak hazine tarafından yüklenici firmalara 76 Milyar 201 Milyon TL ödeme yapılan Şehir Hastanelerine ilişkin Sayıştay denetim raporunda 36 sayfayı usulsüzlükler ve eksiklikler oluşturdu.
Ne Ararsan Var
CHP Hatay Milletvekili Nermin Yıldırım Kara, her yıl Sağlık Bakanlığının toplam bütçesinin yüzde 10’undan fazlasını şehir hastanesi yüklenicilerine ödenen kira ve hizmet bedellerinin oluşturduğuna dikkat çekerek 2025 yılının 8 ayında bu kapsamda yapılan ödeme tutarın 76 Milyar 201 Milyon TL olarak gerçekleştiğini söyledi.
Yıldırım Kara, Sayıştay raporunda yapılan tespitlerin altını çizerek; KÖİ Modeli ile yaptırılan şehir hastanelerinde, fiili tamamlama tarihleri üzerinden sözleşmede öngörülen süre geçmiş olmasına rağmen nihai tamamlama süreçlerinin yürütülmediği, yer teslimi yapılmadan inşaat işleri başlamasına rağmen yatırım işletme dönemlerine ilişkin revizyonların yapılmadığı, İzmir, Mersin, Elazığ, Adana, Manisa ve Isparta şehir hastanelerinde doğalgaz sayaçları yanlış projelendirme yüzünden tüketim yapılmasa da faturalandırma yapıldığı, bazı şehir hastanelerinde Görevli Şirket tarafından ticari alanlara ilişkin elektrik, su ve doğalgaz sayaçlarının kurulumunun tamamlanmadığı, eksik ya da arızalı sayaç bulunması sebebiyle enerji tüketimlerinin doğru bir şekilde hesaplanamadığı gibi ciddi bulgulara rağmen bugüne kadar gerekli araştırmaların dahi yapılmamasın durumun vehametini ortaya koyduğunu söyledi.
KDV’den Muaflar
Kira Süresi Ve Kira Tutarından Muaf Değiller
Yıldırım Kara, KÖİ Modeli ile inşa ettirilen şehir hastanelerinin yatırım dönemlerinde gerçekleştirilen mal teslimleri ile hizmet ifaları 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun geçici 29’uncu maddesi kapsamında Katma Değer Vergisi’nden (KDV) istisna tutulduğunu, Görevli Şirketlerin bu istisnadan faydalanması için kira tutarının veya süresinin bir kısmından vazgeçmesi gerekirken İdare ile Görevli Şirketler arasında bu hususa ilişkin işlem tesis ettirilmediğine vurgu yaparak, milyarları tıkır tıkır alan bu şirketler hiçbir yükümlülüklerini yerine getirmediği gibi kamu zararına neden olmaktadır, dedi.
Yaptım Oldu Anlayışına Dur Diyen Yok
Sayıştay raporundaki bulguların her birinin skandal olduğuna değinen Yıldırım Kara, Devlet hastanelerinde yapılan projelerin büyük bölümünde yanlış planlama, eksik raporlama ve yetersiz denetim olduğunu, yeni yapılan birçok devlet hastanesi proje ve zemin hataları nedeniyle ek maliyetler çıktığını söyledi.
Bu projelerden olan, Kahramankazan 150 Yataklı Devlet Hastanesinde; Zemin araştırması kapsamında tüm örselenmiş numunelerin 4,5-6,5 metre arasındaki sığ derinlikten alındığı ve buna göre temel zeminini gerçekçi bir şekilde temsil etmediği, mevcut durumda oturma miktarının kabul edilebilir sınırı aşması nedeni ile zemin iyileştirme yapılmaması gerekliliği üniversiten alınan rapor ile ortaya konulduğunu ve buna bağlı olarak iş artışına gidilmek zorunda kalındığını söyledi.
Seçim bölgesindeki Hatay Samandağ 75 Yataklı Devlet Hastanesi projesine de dikkat çeken Yıldırım Kara, Yapım işinde; teras mahal cephesine ilişkin bazı akslar için projesinde parapet imalat detayına yer verilmediğini, ameliyathaneler için kurşun kaplama imalatının bulunmadığını, kreş binasında birçok mahal için gerekli olduğu halde asma tavan imalatının öngörülmediği gerekçeleri ile iş artışına gidilmek durumunda kalındığını söyledi.
İktidarın sağlıkta devrim yaptık sözlerinin gerçeklikten uzak olduğuna vurgu yapan Yıldırım Kara, her yıl bir cilt kitap niteliğinde olan Sayıştay bulgularının dikkate dahi alınmayarak yaptık oldu anlayışı ile yeni skandallara imza atıldığını söyledi.