SÜLEYMAN ÇELEBİ MKÜ’DE ETKİNLİKLERLE ANILDI
Mustafa Kemal Üniversitesi (MKÜ) El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü, İlahiyat Fakültesi, Antakya Devlet Konservatuarı ile Sağlık, Kültür ve Spor Daire Başkanlığı iş birliği ile “Süleyman Çelebi ve Mevlit” etkinliği düzenlendi.
Panel saygı duruşu ve istiklal marşının okunmasının ardından El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Doç. Dr. Ayşegül Karakelle açılış konuşması ile başladı.Açılış konuşmasını yapan Karakelle, “Halk arasında “Mevlid” olarak bilinen Vesîletü’n-Necât’ın yazarı Süleyman Çelebi’nin vefatının 600. Yılı münasebetiyle UNESCO tarafından anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınmış, 3 Haziran 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesinde de 2022 Yılının Süleyman Çelebi Yılı Olarak Kutlanmasına karar verilmiştir. Yazıldığı dönemden itibaren başta Anadolu olmak üzere Balkanlar ve Orta Asya coğrafyalarında pek çok ülkede mübarek gün ve gecelerde, doğum, ölüm, sünnet, evlenme, askere gönderme gibi vesilelerle okutulan söz konusu eserin sahibi Süleyman Çelebi’yi rahmetle yad etmek amacıyla bugün burada toplanmış bulunmaktayız” dedi.
PANEL DÜZENLENDİ
MKÜ Atatürk Konferans Salonunda düzenlenen panel moderatörlüğünü MKÜ İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Kirman yaptı. Akabinde panelin konuşmacıları, MKÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Siyer-i Nebi ve İslam Tarihi Anabilim Dalı öğretim elemanı Dr. Ramazan Topal “Hz. Peygamberin Hayatı”, Osmaniye İli Sumbas İlçe Milli Eğitim Şube Müdürü Abdulkerim Yalçın “Mevlidin Toplumsal Yansımaları”, MKÜ Fen Edebiyat Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gönül Reyhanoğlu “İşlevsel Bakış Açısıyla Kıbrıslı Türklerde Mevlit ve Mevlitçilik”, MKÜ İlahiyat Fakültesi İslam Tarihi ve Sanatları Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Öğretim Üyesi Ozaj Suliman “Balkanlarda Mevlid Geleneği” ve MKÜ Antakya Devlet Konservatuvarı Müdürü Doç. Dr. Erhan Tekin “Türk Din Musikisinde Mevlid Geleneği ve Süleyman Çelebi” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler.
Panel sonunda konuşmacılara Rektör yardımcısı Prof. Dr. Fatih Sakin tarafından katılım belgeleri dağıtıldı.Panel sonrasında Antakya Devlet Konservatuvarı öğretim elemanları ve öğrencileri tarafından düzenlenen tasavvuf konseri seyirciler ile buluştu.Konferans Salonu fuaye alanında Doç. Dr. Ayşegül Karakelle ile Öğr. Gör. Yavuz Selim Erdinç iş birliğinde hazırlanan Ebru sergisi ve uygulamalı ebru gösterimi yapıldı.Etkinlik sonunda ise katılım sağlayan davetlilere Mevlit şerbeti ile helva ikramı yapıldı.Haber Merkezi