UĞUR ŞAHİN KANSER İLACI İÇİN TARİH VERDİ
Covid-19’a karşı aşı geliştiren BioNTech’in kurucularından Hataylı doktor Uğur Şahin, kanser için geliştirdikleri ilacın da üç sene sonra piyasaya sürülebileceğini söyledi.
Şahin, eşi Prof. Dr. Özlem Türeci ile başta bağırsak kanseri olmak üzere çeşitli kanser türlerini hedefleyen tedaviler üzerinde uzun yıllardır çalışıyor.Şahin ve Türeci geçen aylarda 2030 yılına kadar kanser alanında tedavi edici aşı üretebileceklerini de açıklamıştı.VOA Türkçe’nin aktardığına göre FrankfurterAllgemeineZeitung gazetesine konuşan bilim insanı, ilacın ne zaman hastalara ulaşacağına dair şunları dedi:“Akciğer, pankreas ve kalın bağırsak kanserlerine karşı geliştirdiğimiz ilaçların deneme süreçleri devam ediyor. Cesaret verici gelişmeler var. Önümüzdeki iki yılda yeni deneme süreçlerine geçeceğiz. Ardından gerekli mercilerden alacağımız onay sonrasında, 2026 yılından itibaren ilaçları hastalara sunabileceğiz.”İlaçların vücudun kansere karşı kendi savunma reaksiyonunun güçlendirilmesini hedeflediğini söyleyen Prof. Şahin, Covid-19 pandemisi sonrasında çalışmalarının yüzde 80’inini kanserle mücadeleye ayırdığını da ekledi.
KANSER AŞILARI ÜÇ VEYA DÖRT YIL İÇİNDE TAMAMLANACAK
mRNA teknolojisi kullanarak Covid-19 aşısı geliştiren BioNTech’in kurucularından Özlem Türeci ve Uğur Şahin, 3’üncü dozun enfeksiyonları önleyerek pandemiyi kontrol etmekte ciddi şekilde yararlı olabileceğini belirtti. Bilim insanları, kanser aşıları için sürecin üç veya dört yılda tamamlanabileceğini bildirdi.Covid-19 vaka oranları dünya çapında yeniden yükselirken, özellikle önlemleri gevşeten bölgelerde yeni mutasyonların ortaya çıkması konusunda endişe var. Resmi verilere göre Alfa varyantı 193, Beta 141, Gama 91 ülkede ve Delta varyantı 170 ülkede tespit edildi.İlk olarak Kolombiya’da tespit edilen Mu varyantı da, dünyadaki sağlık birimleri tarafından yakından izlenmeye başladı. Böylesine bir ortamda pandeminin gidişatı ve 3’üncü doz aşılama tartışmaları tartışma konusu olmaya devam ediyor. Yunanistan’da ‘İmparatoriçe Theophano’ ödülünü kazanan Özlem Türeci ve Uğur Şahin, Kathimerini gazetesinden AlexisPapachelas’ın salgının gidişatına dair sorularını yanıtladı. İki bilim insanının yanıtlarından satır başları şu şekilde:Şu an baskın mutasyon Delta varyantı. Deneylerde gördüğümüz üzere geliştirdiğimiz aşı bunu da nötralize ediyor. Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü bir doz aşının antikor seviyesini yükselteceğini bilmeliyiz. Delta varyantına karşı böylelikle tam koruma sağlanabilir. Bunun ne kadar süre devam edeceğini göreceğiz. İlk dozdan sonra antikor seviyeleri çok yüksek ve biz de bunun etkisinin gelecek bahara kadar devam etmesini umuyoruz. Daha sonra antikor seviyelerine bakıp yeni varyantları incelemek gerekiyor. Şu an, aşı olanların güvende olduğunu söyleyebiliriz.Aşının bir yıldan fazla koruma sağlayacağına inanıyoruz. Ancak 3’üncü doz olmadan enfeksiyonlar devam edecektir. Sadece 2’nci dozla bile ciddi enfeksiyon oranının çok düşük olduğunu biliyoruz. İkinci doz ciddi hastalıklara karşı korur, üçüncü doz ise enfeksiyon olmamasını sağlar. Üçüncü ek doz aşılamanın, enfeksiyonları önleyerek pandemiyi kontrol etmek için gerçekten yararlı olabileceğini düşünüyoruz.
‘KANSER AŞILARI İÇİN SÜREÇ ÜÇ VEYA DÖRT YILDA TAMAMLANABİLİR’
*Yakında kanserin aşılarla tedavi olabileceğine inanıyoruz. Kök hücreyle 20 yıldan fazla zamandır çalışıyoruz ve bu teknolojiyle ilgili verilere de sahibiz. Dört yıl önce bir araştırma yayınladık ve melanoma hastalarıyla ilgili çalışmalar yaptık. Şimdi de yüzlerce hastayla deneme çalışmalarına başladık. Bu testlerin sonuçlarını ise gelecek yıl ya da 2023’te alacağız. Eğer bu sonuçlar pozitif çıkarsa, ilk kanser aşılarının onaylanması iki, üç veya dört yılda tamamlanabilir.Hastalar iyileştikten iki veya üç yıl içinde metastaz oluyor. Yani yeniden hastalanıyorlar. Bizim bu noktada yapmak istediğimiz şey kanser hastalarının tekrar hastalanmasını engellemek. İki-üç yıl sonra bunun sonucunu göreceğimiz konusunda kesinlikle iyimseriz.
SALGIN NE ZAMAN BİTECEK?
Bir süre daha virüsle yaşayacağız. Bu bizim yeni normalimiz olacak ve buna alışacağız. Ancak bu pandeminin korkutucu kısmı ortadan kalkacak. Bir süre sonra grip gibi olacak. Fakat bu Dünya’nın karşılaştığı en son ölümcül pandemi olmayacak. Dolayısıyla hazır olmalıyız. Haber Merkezi