YAŞADIĞI ÇADIRDA KAMIŞ SEPETLERİ ÖRÜYOR

YAŞADIĞI ÇADIRDA KAMIŞ SEPETLERİ ÖRÜYOR

Tarihte insan yaşamının önemli bir öğesi olan son dönemde eskisi gibi olmasa da yine de hayatımızda olmaya devam eden kamış örgü sepetler yiyeceğin saklaması , koruması ve taşıması konusunda vazgeçilmez unsurlar olmasının yanında günümüzde genellikle aksesuar olarak kullanılıyor.
6 Şubat depremi ile yaşadığı ev ağır hasarlı hale gelen 86 yaşındaki Sabit Ördek , Subaşı mahallesinde çocuk yaşlardan bu güne ördüğü boy boy kamış sepetleri yaşam mücadelesi verdiği çadırında örmeye devam ediyor.
Kamış sepet konusunda mesleğin son temsilcilerinden olan Sabit Ördek 86 yaşına rağmen asi nehri kenarında kamış kesiminden sepet örgüsüne kadar tüm işleri tek başına yapıyor.
Yaşanan felaketten dolayı herkese büyük geçmiş olsun diyerek sözlerine başlayan Sabit amca hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet tedavisi devam edenlere de şifalar diledi.Çadırının hemen yanı başında sepetleri büyük bir ustalık ile ören Sabit amca bir yandan da bizlere sepet örme ile olan yolculuğunu anlattı.Sabit Ördek:”Ördüğüm sepetler bölge çiftçisi için bir ihtiyaçtı. İlk yıllarda para kazanabildiğim bu işte son yıllarda sepete olan ilginin azlığı bu mesleği ek işim haline getirdi. Bu gördüğünüz sepetler bir dönem oldukça gerekli gereçlerdi.Tarlada mahsülünü toplayan çiftçiler bu sepetleri kullanırdı. Sebebi ise bu sepetlerin içine konan ürünler asla zarar görmez ve bozulmazdı.Bu özelliğini bilen çiftçiler hala kamış sepetleri tercih etmektedirler.Kamış sepet için en ideal zaman şu anki zamandır. Kamışlar taze oldu mu örülmesi bir o kadar rahat olur çünkü. Kamış keserken kullandığım orak ve kamışları ince ince keserken kullandığım bıçağım özeldir. Uzun yıllardır aynı ekipmanları kullanıyorum. Kamışı her bıçak kesmez o sebepten kendi bıçağımı bizzat yaptırdım. Çocuklarım bu mesleği biliyorlar ama çok para kazandıran bir meslek olmadığı için onlarda başka işlere yöneldiler çok şükür işlerinde de başarılı oldular.
Yaptığım sepetleri herhangi bir yere götürmüyorum. Beni bilenler evimize geliyorlar ve ihtiyaçları olan sepetleri alıyorlar.Aynı zamanda istedikleri modeller varsa sipariş veriyorlar bende onları en kısa zamanda örüyorum.Büyük sepetleri 4 saat gibi bir sürede örmekteyim. Küçük sepetler daha kısa bir zamanda hazır hale geliyor.Kamış sepet örmesini merak edenler varsa veya kamış sepete ihtiyacı olanlar varsa Subaşı Mahallemizdeki evimize buyursunlar.”dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.