35 yıllık Ebru Aşkı
TURİSTLER ÇOK MEMNUNLAR
35 yıl önce başladığı ebru sanatını farklı boyuta geçirerek Hatay’ın eşsiz ipeği ile ebruyu birleştirip yepyeni bir dokunuş gerçekleştiren Durdunaz Günaydın, Hatay’da bu alandaki tek sanatçı olarak ebru ve İpeği bir araya getiriyor.Şal, eşarp, elbise, kravat, fular gibi ürünleri has ve özgün Samandağ-Harbiye ipeği ile üreterek üzerine ebru sanatı işleyen ve birbirinden farklı ve tekrarı olmayan tasarımlar ortaya çıkaran tasarım sanatçısı Durdunaz Günaydın işin inceliklerini ve son dönemde ipek üzerine işlenen ebru sanatına olan ilginin artmasıyla birlikte artan kursların etkisiyle İpek ve Ebru birlikteliğinin dünyaya yayılacağı görüşünde. Kurslarında 20 yaşından 70 yaşına kadar öğrencilerin bulunduğu söyleyen Günaydın’ın hedefinde ise Hatay İpeği’ni dünyaya tanıtmak var.
35 YILIMI EBRU VE İPEĞE VERDİM
Eğitimci ve Usta Öğretici Durdunaz Günaydın ebru ve Hatay ipeği kumaşı buluştuğunda eşsiz ürünler oluştuğunu ve bunun cezp ediciliği arttırdığını ifade etti. Günaydın konuşmasında, “ 1985 yılından beri Halk eğitim de öğretmenlik yapıyorum. Ayrıca Kültür Müdürlüğünde Hatay’ın ebru sanatçısıyım. Bu mesleğe 35 yılımı verdim diyebilirim. Ebru’yu önce öğrencilerime kâğıt üzerinde öğretiyorum. Daha sonra seramik çalışmasına geçiyoruz. Öğrencilerimiz iyice hazır olduklarında ipeğe geçiyoruz. İpeği biz, Hatay ipeği olarak öne çıkarmaya çalışıyoruz. Sayın Valimiz ve Halk Eğitim Müdürlüğümüz bize bu noktada çok destek oluyorlar. İpek çalışmasına kendim başladım. Çalışmalarımızı Hatay İpeği ile buluşturduktan sonra ünü Türkiye’ye ve dünyaya yayıldı. Aynı zamanda bizler Hatay Tanıtım Günleri etkinliğine katılarak, burada da ürünlerimizi tanıtıyoruz.”
TURİSTLER ÇOK MEMNUNLAR
“Dışarıdaki yabancı turistler ipek üzerine yapılan ebruyu almaktan çok memnunlar, eşsiz ürünleri alıyorlar. İpek kumaşını biz ham olarak aldıktan sonra belli bir doğal şap üzerine yatıyoruz. Şapta yarım saat kalıyor. Kurutup, ütüleyip tekrar kitreyi hazırlıyoruz. Kitre belli bir ölçülerle ayarlanıyoruz. Kitrenin üzerine renk atıp, desenlerimizi oluşturuyoruz. Kumaşımızı daha sonra kitreye batıyoruz. Hiçbir şey yapmadan daha sonra kitreden ipeği çıkarıyoruz ve kurutuyoruz. İnsanların ipek kumaşı ve ebru buluşmasına ilgisi ipeğin kalitesi ve canlılığından dolayı çok yüksek durumda. Biz bu çalışmalarımızı Hataylılara da anlatmaya ve öğretmeye çalışıyoruz. Öğrencilerimiz bu işin sınırı olmadığını öğreniyor. Burada işi öğrendikten sonra kendi iş yerlerini açan ve bizim gibi öğretmen olan arkadaşlarımız da var.” diyerek 20 yaşından 70 yaşına kadar öğrencilerin kurslarına katıldığını söyledi.
67 YAŞINDA EBRU VE İPEKLE TANIŞTI
Kursun en yaşlı öğrencilerinden 67 yaşındaki Semiha Güvenç ebru için azim ettiğini ve kursta çocukluk hayalini gerçekleştirdiğini ifade ederken, “ Kursa başlayalı 15 gün oldu. Burada çocukluk hayalimi gerçekleştiriyorum. Araştırdıktan sonra bana Durdunaz hocamızı tavsiye ettiler. Çocukluktan ve çocukları büyülttükten sonra, kendime bir eser gibi kalsın diyerek bu çalışmayı yaptım. Çalışmalarımız çok güzel bir şekilde sürüyor. Hocamız bildiklerini aktarıyor. Öğrenmenin yaşı yok. İpek ile Ebruyu buluşturmak için sabırsızlanıyorum. İpek Kumaşı ile Ebru dünyaya açılırsa daha güzel olur.” Diyerek azmetmekten vazgeçmediğini ifade etti. HABER: CANSU DİLEK