HAYZARAN: “AFFAN, ANTAKYA’NIN SİMGESİDİR”
Geçmiş dönem HASİAD Başkanı Av. Murat Hayzaran, Hatay’ın tarihî ve kültürel mirasını yansıtan Affan Mahallesi üzerine önemli açıklamalarda bulundu.
Hayzaran, “Affan Mahallesi, yüzyıllardır farklı inançların ve kültürlerin kardeşçe, barış içinde bir arada yaşadığı Antakya’nın simgesidir.” ifadeleriyle sözlerine başladı. 6 Şubat depremlerinden önce, Affan Mahallesi, dayanışma ruhu, taş sokakları ve ortak tarih bilinciyle Hatay’ın kalbinde yaşayan bir kültürel hafızayı temsil ediyordu. Depremin ardından ise mahalle, yıkımın gölgesinde belirsizlik, kaygı ve gelecek endişesiyle karşı karşıya kaldı. Mahalle sakinleri evlerinden, komşuluk ilişkilerinden ve çok kültürlü kimliklerinden uzaklaşma riskiyle yüzleşti. Hayzaran, deprem sonrası sürece dikkat çekerek, “Bugün Affan’da ortak talep nettir: Yerinde, adil ve katılımcı bir iyileşme süreci. Halk, evlerinin, sokaklarının, camilerinin, kiliselerinin ve kahvelerinin korunmasını istiyor. Burada doğan, burada büyüyen insanlar başka yere taşınmak değil, geçmişlerini geleceğe taşımak istiyor.” dedi.
“AFFAN MAHALLESİ İÇİN ORTAK ÇABAYA İHTİYAÇ VAR”
Affan Mahallesi’nin sadece taş duvarlardan değil, insanlardan, hatıralardan ve kültürel hafızadan oluştuğunu vurgulayan Hayzaran, “Tıpkı geçmişte olduğu gibi, barış, kardeşlik ve dayanışmayı merkeze alan Affan Mahallesi; birlikte yaşamın ve kültürel mirasın yeniden inşasında örnek olabilir. Bu topraklarda yeşeren kardeşlik, dayanışma ve umut yeniden filizlenebilir.” ifadelerini kullandı. Hayzaran, Affan Mahallesi için ortak çaba çağrısında bulunarak, “Yeter ki herkesin adil, güvenli ve kardeşçe bir yaşam hakkını koruyan, ortak akılla ve kalpten bir çabayla hareket edilsin. Çünkü Affan’ın hikâyesi yalnızca bir mahallenin değil, insanlığın yeniden bir arada yaşama iradesinin hikayesidir.” dedi.Haber:Kader ŞAHUTOĞLU