ARSUZ’DA BALIK TUTMA ETKİNLİĞİ DÜZENLENDİ
Hatay Valiliği, Arsuz Kaymakamlığı, ilçe Belediyesi ve İMEAK DTO İskenderun Şubesi’nin katkılarıyla düzenlenen etkinlikte yarışmacılar, iki gün boyunca İskenderun Körfezinde oltayla balık tuttu. Arsuz Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, İl Tarım Müdürü Ergün Çolakoğlu, İMEAK DTO İskenderun Şubesi Başkan Yardımcısı Suphi Şaşati ve Yönetim Kurulu Üyesi Özhan Akgünlü’nün de katıldığı ödül töreninde balık tutma yarışmasında dereceye girenlere ödülleri verildi.
GÖKPINAR: BUGÜN ARSUZLULAR KAZANDI
Kaymakamı Hacı Hasan Gökpınar, Arsuz’da tutulan balıkların, Türkiye’nin en lezzetli ve besleyici balıkları olduğunu ifade ederek “Arsuz’da yakalanılan balıkları Türkiye iç piyasasına verdiğimiz gibi yurt dışına da balık veriyoruz. Aynı zamanda buranın çiftliklerinde yetişen balıklar da Ortadoğu ve Avrupa piyasasında satılıyor. Türkiye ve uluslararası Turizm camiasında Arsuz’un turistik değeri ve balıkçılıktaki kıymeti bilinmiyordu. Bu noktada böyle etkinliklerle birlikte hem Arsuz’umuzu tanıtalım, hem size güzel anlar yaşatalım, hem de buranı balık rezervini tam anlamıyla ortaya koyalım diye, bu aktiviteyi gerçekleştirdik. Bugün Arsuz, sizler kazandınız” dedi.
ÇOLAKOĞLU: 16 TEŞVİKLİ TESİSİMİZ BULUNMAKTADIR
Yaklaşık 86 kilometrelik bir sahil şeridinde balıkçıların yoğun olarak balık avına çıktığının altını çizen Hatay İl Tarım ve Orman Müdürü Ergün Çolakoğlu “İlimizde 4 balıkçı barınağımız, 187 adet teknemiz var. Bu teknelerin 22 tanesi 12 metrenin üzerinde. Şu anda ülkemizde ve bölgede balık tüketimi Avrupa ile diğer dünya ülkelerine göre düşük. Avrupa’da kişi başına yıllık balık tüketimi 25 kilo iken, ülkemizde ise 8 kilogram. Bunu arttırmamız lazım. Balık tüketimini artırmak için aktivitelerimiz var, özellikle yıl içerisinde okullarımızda balık yeme etkinlikleri yaptık. Önümüzdeki süreçte eğer, balıkçılarımız hunharca balık avlamaya devam ederlerse, ileride balık problemleri yaşayacağız. Bu noktada bizim balık yetiştirmemiz gerekiyor. Şu an ilimizde 16 tane teşvikli tesislerimiz bulunmakta, bunlardan ikisi 4’er bin tonluk levrek ve çupra çiftlikleri, sayısı artarsa çok daha güzel şeyler olacağını düşünüyorum” diye konuştu.
COŞKUN: İNSANLARA BALIK YEMEYİ SEVDİRMEYİ AMAÇLIYORUZ
Su ürünleri yetiştiriciliğine önem verilmesi, tüketimin de arttırılması gerektiğini vurgulayan Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Merkez Birliği Başkanı Faruk Coşkun da “Dünya balık tüketimi ortalaması yıllık kişi başına 16 kilo, Avrupa’da 25 kiloya çıkmışken bizim 7-8 kilogramlarda gezmemiz çok düşündürücüdür. Tüketim desteği adı altında üreticilerden destekler sağlayarak, tüketimle ilgili çalışmalar yapıyoruz, insanlara balık yemeyi sevdirmeye çalışıyoruz. 400-500 bin ton üretimimiz var, bunun 275 bin tonunu yurt dışına ihraç ediyoruz, çok büyük rakam, şu anda bir buçuk milyar doları geçmişiz, 2 milyar doları da bu yıl hedefliyoruz” dedi. TV 8,5’ta yayınlanan Balık Dedektifi programının yapımcı ve sunucusu Derya Yolyapan katkılarından dolayı yarışmanın sponsorlarına plaketlerini verirken İMEAK DTO İskenderun Şubesi adına plaketi Başkan Yardımcısı Suphi Şaşati aldı. Haber:Fadime ÇAYLI