ATSO, HATAY’IN DEĞERLERİNİ MARKALAŞTIRIYOR
Antakya Ticaret ve Sanayi Odası, Hatay’ın yerel ürünlerine coğrafi işaret kazandırarak Hatay’a değer katıyor. Coğrafi işaret çalışmalarında ilk ürün tescili Antakya Ticaret ve Sanayi Odası’nın başvurusuyla 2008 yılında alınan Antakya sürkü ve Antakya küflü sürkü izledi. ATSO’nun coğrafi işaret aldığı ürünler arasına 2020’de Antakya kağıt kebabı, Antakya tuzlu yoğurdu ve Samandağ neyi katıldı.
Antakya carra peyniri, Samandağ biberi, Hatay kabak tatlısı ve Hatay cevizi reçeli 2021’de ATSO’nun Antakya künefelik peyniri, Hatay biber salçası, Hatay nar ekşisi, Hatay halhalı zeytini ile Avrupa Birliği’ne yaptığı Antakya künefesi AB başvurusunda süreç devam ediyor. İl genelinde ayrıca Samandağ Kaymakamlığı tarafından Hatay defne sabununa, Hatay Büyükşehir Belediyesi başvurusuyla Hatay ipeği ve Dörtyol mandarinine, İskenderun TSO’nun girişimiyle Belen Kömürçukuru pekmezine ve Kırıkhan kavununa coğrafi işaret alındı.
ÇİNÇİN: AMACIMIZ DAHA ÇOK ÜRÜNÜ MARKALAŞTIRMAK
Altınözü Kaymakamlığı’nın Altınözü zeytinyağı, Defne Kaymakamlığı’nın Hatay lif kabağı, Kırıkhan TSO’nun Kırıkhan siyah havucu, Altınözü Belediyesi’nin Altınözü cimemi, Hatay ESOB’un Hatay kömbesi, Reyhanlı TSO’nun Hatay Reyhanlı humusu, İskenderun TSO’nun Hatay haytaz böreği, Hatay oruğu ve İskenderun döneri konularındaki tescil başvurularında ise süreç devam ediyor. Bütün bu çalışmalarda ortak hedef UNESCO’nun gastronomi şehri ilan ettiği Hatay’ın gıda ürünleriyle diğer yerel değerlerini markalaştırmak.
ATSO Başkanı Hikmet Çinçin, coğrafi işaretli ürün sayısını arttırma yönünde ciddi adımlar attıklarını söyledi. UNESCO’nun gastronomi şehri ilan ettiği Hatay’ın lezzetlerini markalaştırdıklarını, yerel değerlerin ekonomi içerisindeki payını arttırmak istediklerini belirterek; “Bu kapsamda 2005 yılından bu yana yaptığımız çalışmaların temel amacı hem eşsiz lezzetlere sahip olan mutfağımızdaki ürünlerin coğrafi işaretlerini alarak, yöremize ait olduğunu göstermek hem de markalaşmalarını sağlamaktır” dedi.
KÜNEFENİN SEKTÖR CİROSU 2 MİLYAR TL’Yİ BULDU
Ülkemizde sınırlı sayıda peynir içeren tatlılarımızadan biri. Üretimde tel kadayıf, taze künefelik peynir, tereyağı ve şerbet kullanılıyor. Türkiye’de toplam 15 binkişinin istihdam edildiği yaklaşık 3 bin işletmenin üretim konusu olan künefe yemeksepeti.com’un açıkladığı verilere göre tüketicilerin en fazla tercih ettiği yerel lezzet olarak öne çıkıyor. Yine ülke genelinde sektörün ulaştığı cironun 2 Milyar TL’yi bulduğu tahmin ediliyor. Antakya’da 2020 yılında yurtiçi satışta 600 tonluk üretim ve 18 milyon liralık iş hacmi ihracatta ise 360 ton ürün ve 11 milyon liralık gelir söz konusu.
Haber:Fadime ÇAYLI