Meşale Gazetesi

BİR KADIN; 32 KÜTÜPHANE KURDU

BİR KADIN; 32 KÜTÜPHANE KURDU

Her köye bir kütüphane düşüncesiyle yola çıkan Kariyer Koçu ve Yazar Yelda Yolay, 10 yılda Türkiye’nin çeşitli beldelerinde tam 32 kütüphane kurulmasını sağladı. Yolay’ın “Ulusal Kelebek Projesi” kapsamında sırada Bolu var.Türkiye’nin çeşitli yerlerinde elbirliğiyle kütüphaneler kurulduğuna çok şahit olduk. Ama aydın bir kadın; Kariyer Koçu ve Yazar Yelda Yolay, azim ve kararlılığıyla bu konuda çok daha fazlasını başardı.2013 yılında bir kültür aktarım projesi olarak “Ulusal Kelebek Projesi”ni başlatan Yelda Yolay, proje kapsamında bugüne kadar 32 kütüphane kurulmasını sağladı. Sırada ise Bolu Çimento Çaydurt İlkokulu var. Yaklaşık her 4 ayda bir kütüphane kurulmasına önayak olan Yolay, bir kütüphane tamamlandığında hemen yenisi için çalışmalara başlıyor. Kütüphanelere; Yıldız Kenter, Adile Naşit, Kemal Sunal gibi sanatçı isimleri veriliyor. Bolu’da kurulacak olan kütüphane ise tango sanatçısı müzisyen Şecaattin Tanyerli’nin ismini taşıyacak.

Otomobili Gezici Kütüphane Gibi

Kitap toplayarak kütüphane kurmayı bir yaşam biçimi haline getiren Yelda Yolay tam bir kitap aşığı. Her ay bütçesinin önemli bir bölümünü kitap alımına harcıyor. Girdiği her ortamda hemen sosyalleşerek yeni kurulacak kütüphane için kitap toplayan, evinin bir köşesini kitap toplama alanı olarak ayıran Yelda Yolay’ın otomobilinin arkası da adeta gezici kütüphane gibi.Kariyer koçu olarak 10 yıldır bireysel ve kurumsal hizmet veren Yelda Yolay’ın; Kafka Yayınevi’nden çıkan “Kelebeğim Olur Musun?” ve “Ben De Varım” isimli iki kitabı bulunuyor. Yolay, kütüphane kurduğu beldelerde aynı zamanda kitap bağışı karşılığı başarı ve özgüven konusunda kariyer seminerleri veriyor.

Hedef Her Köye Bir Kütüphane

Hedefinin 81 ilde; ihtiyaç olan her köyde ve beldede kütüphane kurmak olduğunu ifade eden Yelda Yolay, Ulusal kelebek Projesi’ni ömür boyu sürdüreceğini söyledi. Türkiye’nin her ilinde, her ilçesinde kütüphane kurmak gibi bir misyonu olduğunu belirten Yolay, “Ben yaşadığım sürece bu proje devam edecek. Okuyan bir ülke istiyorum. Sanırım yaşlandığımda bir yandan bastonla seminer verip bir yandan kütüphane kuruyor olacağım” dedi.Kütüphane projelerinde Milli Eğitim Müdürlükleri ile işbirliği yapan Yelda Yolay, 10 yıldır yürüttüğü “Ulusal Kelebek Projesi” konusunda şunları söyledi:

Okuyan İnsan Doğru Karar Verir

Okuyan bir ülke olursak aydın bir ülke oluruz, doğru kararlar veririz. Çocuklarımıza daha iyi bir gelecek bırakırız diye düşünüyorum. Çocuklarımıza en iyi mirasımız okumak, okutmak olacaktır. Ben de kitap okuma oranını artırmak misyonu ile 10 yıl önce yola çıktım. ‘Ulusal Kelebek Projesi’ 2013 yılında başlattığım bir proje, bir kültür aktarım projesi. Projeye Denizli’de kitap toplayıp kütüphane kurarak başladık, sonra projemizi Türkiye’nin farklı illerine köylerine taşıdık. Gittiğim okullarda özellikle çocuklarla çok güzel etkileşimde bulunduk. Okuma etkinlikleri, resim atölyeleri yaptım. Beraber film izledik, dans ettik, mesleki tanıtımlar yaptık.Diğer yandan gittiğim illerdeki üniversitelerde, bazen ticaret ya da sanayi odasında kitap bağışı karşılığı ‘Ben De Varım’ isimli kariyer seminerleri veriyorum. Bu seminerlerde iş dünyasında başarı, güç, özgüven gibi konuları anlatıyorum. Bireylerin varmak istedikleri noktaya nasıl varabilecekleri konusunda bir yol haritası çizmeye çalışıyorum.

Üç Kitap Bağışla İmzalı Kitabını Al

Denizli’de birçok kütüphane kurduktan sonra, Aydın, İzmir, İstanbul, Antalya, Manisa, Sinop, Hatay, Şanlıurfa, Siirt’te kütüphaneler kurduk. Şimdi sırada Bolu var. Bir kütüphane için en az 500 kitap gerekiyor. Okulun büyüklüğüne, öğrenci sayısına göre kütüphanedeki kitap sayısı değişkenlik gösteriyor.Tabii ki tek başına yapılacak bir şey değil bu. Halkımız ve basın projelerimize sahip çıktı. İnsanlar kitap bağışları için sürekli arıyorlar. Hepsine çok teşekkür borçluyum. Bazen şehir dışından da destek alıyorum. Ama para kabul etmiyoruz. Projemizin bir ibanı yok. Sadece kitap bağışı kabul ediyoruz.İmza günlerinde kendi kitaplarımı 3 kitap bağışı karşılığında veriyorum. Kitaplarımın internet satışından da para almıyorum. Kafka Yayınevi internet üzerinden satın alınan her kitabım karşılığında bana Kafka yayınlarından, İş Bankası yayınlarından başka kitaplar veriyor. O kitaplar da kurduğumuz kütüphanelere gidiyor.”

Yelda Yolay Kimdir?

Pamukkale Üniversitesi İktisadi İdari Bilimler Fakültesi İşletme Fakültesi mezunu olan Yelda Yolay yine Pamukkale Üniversitesi’nde Yönetim Organizasyon konusunda yüksek lisans yaptı. Çeşitli kurumlarda çalışan ve insan kaynakları alanında kariyer yapan Yelda Yolay, 10 yıldır da kariyer koçu olarak bireysel ve kurumsal hizmet veriyor.Bütünsel gelişim eğitimleri veren, sosyoloji ve felsefe alanına ilgi duyan Yolay’ın Kafka Yayınevi’nden çıkan iki kitabı bulunuyor. “Kelebeğim Olur Musun?” isimli ilk kitabında anne ve kadın olmak konusuna farklı bir bakış açısı getiren Yolay’ın ikinci kitabı “Benimle Var Mısın?” ise aforizmalardan oluşuyor; Dostoyevski, Franz Kafka, Kierkagaard ve Nietzsche’ye yazdığı mektupları içeriyor. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.