ÇİNÇİN: MÜCBİR SEBEP HALİ SÜRMELİDİR

ÇİNÇİN: MÜCBİR SEBEP HALİ SÜRMELİDİR

Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Deprem bölgesi olan şehrimizde devam eden mücbir sebep halinin daha uzun süre devam etmesi gerektiğini açıkladı.

Başkan Çinçin, daha önce de sona ereceği bildirilen mücbir sebep halinin devam etmesi gerektiği yönünde açıklama yapmış, oluşan kamuoyu ile mücbir sebep hali uzatılarak kentte işverenlere nefes aldırılmıştı. Son olarak Ağustos ayının sonuna kadar uzatılan mücbir sebep halinin Hataylı işletmelere olumlu etki gösterdiğini, ancak sürenin kısa olmasından dolayı yeterli imkan yaratılmadığını belirtti. Başkan Çinçin, 1 ay sonra tamamlanacak mücbir sebep halinin bir kez daha uzun sürelere yayılarak uzatılması için çağrıda bulundu.

HENÜZ SOMUT ADIMLAR ATILAMADI

Depremin en ağır hasar verdiği bölgelerden Antakya’nın Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Hikmet Çinçin, “Felaketin ardından kentte yaşamaya çalışan ve kentine dönme hayali kuran insanımıza, umut veren somut adımlar atılamamıştır” dedi. Ağustos ayı sonu itibariyle dolacak mücbir sebep halinin uzatılması gerekliliğine işaret eden Çinçin, “Felaketin etkisinin en çok yaşandığı ilimizde, her konuda devam eden sorunların ancak ‘özel statülü’ afet bölgesi kapsamında ele alınarak çözüme ulaştırılması gerekiyor” vurgusu yaptı. Çinçin’e göre, Hatay’daki işyerlerinin yeniden ayağa kalkabilmesi ve iş hayatının başlayabilmesi, istihdamın yeniden sağlanabilmesi için Hatay’a özel teşvikler, hibe destekleri sağlanmalı ve işletmelere düşük faizli krediler verilmeli. Verilecek hibe, işyerinin büyüklüğü, üretim miktarı ve pazar payıyla orantılı olmalı. Çinçin, “Hatay’daki şirketlerden alınan kurumlar vergisinin belli bir süre muafiyeti ve akabinde tahakkuk edecek verginin en az 2 yıl ötelenmesi, mağdur şirketlerimizi rahatlatacak. Ayrıca, KDV ve gelir vergi beyannamelerinin verilme süresi, en az 1 yıl ertelenmeli, tüm kurumlar ve gelir vergilerinde 2023 istisnası sağlanmalı, SGK primlerine uygulanan öteleme yetersiz. İş yerindeki mevcut işçiler ile işe yeni başlayan işçilerin SGK primlerine en az 2 yıl boyunca muafiyet sağlanmalı ya da indirim uygulanmalı” talebinde bulundu

“DOĞALGAZ, ELEKTRİK VE SU BORÇLARI SİLİNMELİ”

Kredi kartlarında tek seferde ödeme miktarının çok yüksek kaldığını ve bunların makul seviyelere çekilmesi gerektiğini söyleyen kaydeden Çinçin, doğalgaz, elektrik ve su borçlarını silinmesini talep etti. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Yerinde Dönüşüm Projesi”ni olumlu bir adım olarak yorumlayan Çinçin, İstanbul için uygulanan “Yarısı Bizden” kampanyasının ya da benzer kampanyaların özellikle Antakya’ya da yapılmasının acil bir ihtiyaç olduğunu vurguladı. Çinçin, Hatay’da eğitim ve sağlık alanında da acil çözüm bekleyen sorunlara işaret etti.Haber.Zeliha Naz ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.