HATAY DEPREMİ DERS OLDU, TÜRKİYE DEPREME HAZIRLANACAK

HATAY DEPREMİ DERS OLDU, TÜRKİYE DEPREME HAZIRLANACAK

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, “Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu Tanıtımı ve İmza Töreni”nde konuştu.

Türkiye Diri Faylarının Paleosismolojik Özelliklerinin Belirlenmesi Araştırma Platformu’nu tanıttı. Bakan Kacır, “Kamu-üniversite iş birliğinde yürütülecek olan projede 100 araştırmacı ve 90 TÜBİTAK bursiyeri yer alacak. Bu 90 bursiyerimizin 40’ı ise TÜBİTAK STAR bursiyeri lisans öğrencilerimiz. Yani proje, Türkiye’deki deprem araştırmaları için bir okul vazifesi de görecek.” dedi. TÜBİTAK ve AFAD arasında; afet ve acil durum yönetimi alanında ortak çalışma atmosferine katkı sunacak bir protokol imzalandı.

COĞRAFYAMIZI DERİNDEN ETKİLEDİ

Bakan Kacır Türkiye’yi derinden sarsan İzmir depreminin üçüncü yıl dönümünde düzenlenen etkinlik vesilesiyle; depremde hayatını kaybedenlere Allah’tan rahmet, milletimize başsağlığı dileyen Kacır, şunları söyledi: 1509 İstanbul Depremi, yarattığı yıkımla tarihi kayıtlarda “Küçük Kıyamet” olarak ifade edilmekte. Kocaeli ve İstanbul’la birlikte birçok şehrimizi derinden etkileyen 1999 Gölcük Depremi hafızalarımızdaki tazeliğini koruyor. O zamandan bugüne Düzce, Bingöl, Elazığ, Van ve İzmir depremleri; bizlere deprem gerçeğini tekrar tekrar hatırlattı. 6 Şubat’ta ise dünya tarihinde eşine çok az rastlanan şiddette ve büyüklükte bir deprem silsilesi ile karşı karşıya kaldık. Merkez üssü Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleri olan bu iki deprem, kadim medeniyetlere ev sahipliği yapmış coğrafyamızı derinden etkiledi.

YATIRIM TEŞVİKLERİ

Depremden yoğun olarak etkilenen 65 ilçemizde gerçekleştirilecek yatırımları, en üst seviyede yatırım teşvikleriyle destekliyoruz. Bu kapsamda, 84 milyar lira yatırım büyüklüğüne sahip ve 25 binden fazla istihdam oluşturacak 481 yatırım için teşvik belgesi düzenledik. Deprem öncesinde düzenlenen fakat yatırımına devam edemeyecek bin 222 yatırım teşvik belgesini tamamlanmış sayarak yatırımcılarımızı mağdur etmedik. Devam eden 5 bin 962 yatırıma ilişkin teşvik belgesi sürelerini talep aranmaksızın üç yıl uzattık.

124 PROJEYE; 1.36 MİLYARLIK DESTEK

Kalkınma ajanslarımız ve bölgesel kalkınma idarelerimiz eliyle deprem bölgesinin toparlanmasını destekleyecek 124 projeye 1,36 milyar lira kaynak aktardık. Sanayicilerimizden gelen talep ve ihtiyaçlar doğrultusunda deprem bölgesinde toplam 5 bin 283 hektar büyüklüğünde 28 yeni sanayi alanı ilan ettik. Depremden zarar gören planlı sanayi alanlarının dönüşümü ve yeni sanayi alanlarının oluşturulması için 26 milyar lira büyüklüğündeki 49 yatırım projesinin çalışmaları devam ediyor.

KOSGEB ACİL DESTEK KREDİSİ

Depremde zarar görmüş işyerleri için, KOSGEB desteğiyle, ilk 12 ayı geri ödemesiz 36 ay vadeli Acil Destek Kredisi kapsamında 6 bin 500’den fazla KOBİ’mizin yaklaşık 2,3 milyar lira krediye faizsiz erişimini sağladık.   KOBİGEL Programı, Afet Dönemi Yaşam Alanı, İşletme, Proje ve Yapım Maliyeti destekleriyle toplam bin 600’den fazla işletmeye 650 milyon liranın üzerinde kaynak ayırdık. Bölgede zarar gören işletmelerin 2023 yılı, yaşamını yitiren veya iş göremez hale gelen işletmecilerin ise tüm KOSGEB borçlarını sildik. KOSGEB Kredi ve destek geri ödemelerini 1 Ocak 2024’e kadar başvuru ve yeni teminat alınmaksızın faizsiz olarak erteledik.

ULUSLARARASI FİNANSMAN

Uluslararası finansman kaynakları ile de bu çalışmalarımızı destekliyoruz. Dünya Bankası finansmanı ile 450 milyon dolar bütçeli Deprem Sonrası Mikro, Küçük ve Orta Ölçekli İşletmelerin Canlanması Projesini yürürlüğe aldık. TÜBİTAK’ın bilgi birikimini ve imkanlarını da deprem bölgesinin ihtiyaçları doğrultusunda seferber ettik.

DAYANIKLI ALANLARIN BELİRLENMESİ

TÜBİTAK-MAM Yer Bilimleri Araştırma Grubumuzla son 20 yılda çeşitli illerimizde zemin sınıf belirleme ve sismik tehlike çalışmaları gerçekleştirdik. Yerel yönetimlerle birlikte yürüttüğümüz çalışmalarda; Kocaeli, İstanbul, Yalova, Bursa, Balıkesir ve Gaziantep illerinde deprem risklerinin azaltılması ve dayanıklı alanların belirlenmesi yönünde projeler geliştirdik.

TÜBİTAK-AFAD PROTOKOLÜ

Afet ve acil durum yönetimi alanında ortak çalışma atmosferine katkı sunmak adına TÜBİTAK ve AFAD arasında bir protokol de imzalayacağız. “Kuşadası Körfezi İçindeki Fayların Depremselliğinin ve Aktif Tektonik Özelliklerinin Yüksek Çözünürlüklü Deniz Tabanı Ölçümleri ile Belirlenmesi” projesinin sonuçlarını açıklayacağız. İzmir depreminin ardından TÜBİTAK MAM koordinatörlüğünde yürüttüğümüz bu çalışma ile Kuşadası Körfezinin ayrıntılı fay haritasını çıkarma imkanına kavuştuk. Tarihte bu bölgede gerçekleşmiş depremlerin jeolojik izlerine ulaştık. Yürüttüğümüz projelerde elde ettiğimiz veriler ışığında bu bölgede gerçekleşebilecek depremleri en az hasarla atlatacağız.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.