ENERJİ KONUSUNDA GÖZLER HATAY’A ÇEVRİLDİ!

ENERJİ KONUSUNDA GÖZLER HATAY’A ÇEVRİLDİ!

Hatay’da Zengin Petrol ve Doğalgaz Yatakları konusunda bomba açıklamalar Jeoloji Mühendisi Orkun Turgay’dan geldi.

İskenderun Teknik Üniversitesi Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği bölümünde Prof.Dr. Ergül Yaşar danışmanlığında yürütülen tez çalışmasında Jeoloji Mühendisi Orkun Turgay tarafından Hatay’ın petrol ve doğalgaz zenginlikleri bilimsel olarak ispatlandı.

Tez çalışmasında Hatay’ın petrol ve doğalgaz imkanlarını araştırmak için Jeokimya ,Su kimyası ve Uydu Teknolojilerinden faydalanıldı.Su kimyası çalışmalarının değerlendirilmesi aşamasında:-Jeokimya çalışmaları için Hatay’daki gaz sızıntıları ve toprak gazları yeniden değerlendirildi.-Yeni sahaların bulunmasına yönelik olarak uydu görüntülerinden hidrokarbon potansiyeli belirlendi. Üç farklı yöntemle yapılan değerlendirmeleri barındıran tez çalışmasına göre;-Su jeokimya çalışmalarında, Amik Havzası’nın İskenderun Havzası’ndan daha verimli olduğu,-Toprak gazlarının yeniden değerlendirilmesi sonucu Amik Havzası’nda hidrokarbon içerebilecek verimli alanların tespit edildiği,-Gaz sızıntılarının yeniden değerlendirilmesi sonucu Amik Havzasinda petrol olduğu, Uydu görüntülerinin değerlendirilmesi sonucunda da Reyhanlı’da çapı 15 km olan bir mikrosızıntı alanı tespit edilmiştir. Orkun Turgay,tez çalışmasında konvansiyonel arama tekniklerine göre daha ucuz olan bu yöntemle sadece yüzeyden edinilen bilgilerle günümüz teknolojisi ile hidrokarbon potansiyelinin yüksek olduğu alanların kolaylıkla tespit edilebildiğini belirtti.Ayrica Uydu Teknolojileri ve Uzaktan Algılama metodu ile yeni sahaların kolaylıkla tespit edilebileceğini,mikrokarbonların yüzey belirteci olduğunu,mikrosızıntılar özelinde yapılan çalışmalarla  sondaj yeri önerildiğinde hem az maliyetli hem de daha keskin sonuçlar alındığını belirtti.

Ayrica Danışman Prof. Yaşar, yapılan çalışma ile Reyhanlı’da keşfedilen yeni mikrosızıntı alanının, önümüzdeki yıllarda Hatay ve Türkiye için buyuk potansiyele sahip olduğunu, bilimsel arenada ise”Büyük Reyhanlı Mikrosızıntısı”olarak literatüre geçeceğini belirtti. Jeoloji Mühendisi Orkun TURGAY ise ülkemiz adına böyle bir çalışma yaptığı için çok gururlu olduğunu ve ileriki çalışmalar ile Reyhanlı özelinde artık Hatay’ın bir Texas olması için çalışacağını belirtti. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.