HATAYLI ESNAF YENİ SEBZE HALİ İSTİYOR

HATAYLI ESNAF YENİ SEBZE HALİ İSTİYOR

Depremden öncede yetersiz olan sebze ve meyve hali depremden sonra da çiftçilerin talebine karşılık vermekte güçlük çekiyor.

Çiftçiler, “Depremden öncede küçük ve düzensiz bir sebze ve meyve halimiz vardı. Depremden sonra da yine yetersiz bir hal var. Acilen yeni ve donanımlı bir hale ihtiyacımız var. Artık bizi duyun ve görün” dediler. Depremden öncede yetersiz olan sebze ve meyve hali depremden sonra da çiftçilerin talebine karşılık vermekte güçlük çekiyor. Yaşanan asrın felaketinde büyük yıkıma uğrayan kentimizde 53 gün gibi kısa bir sürede Nevşehir Valiliği tarafından Antakya çevre yolu, Kuzeytepe mevkiinde 8 bin 250 metrekare arazi üzerine sebze ve meyve hali inşa edildi. Ancak şu anda mevcut olan sebze ve meyve hali çiftçilerin ihtiyacına karşılık veremiyor.

ACİLEN YENİ VE DONANIMLI BİR SEBZE VE MEYVE HALİ YAPILMALI

Donanımlı sebze ve meyve haline ihtiyaç duyduklarını belirten çiftçiler, “Depremden sonra çok zorluklar yaşadık ve Nevşehir Valiliği tarafından 53 gün gibi kısa sürede bir sebze haline kavuştuk. Nevşehir Valiliği’ne çok teşekkür ediyoruz. Bizler için ellerinden gelenin fazlasını yaptılar. Ancak yapılan sebze hali ne yazık ki bizim isteklerimize karşılık veremiyor. Depremden önce de sebze hali sorunumuz vardı, depremden sonrada bu sorunumuz devam etti. Tarım alanı geniş bir bölgede kurulan sebze ve meyve hali ise küçük. Acilen yeni ve donanımlı bir sebze ve meyve hali yapılmalı” dediler.

DİĞER İLLERDEN MAL GETİRİLİYOR

Hataylı çiftçiler Antakya Sebze ve Meyve Hali’nin temeli 2022 yılı aralık sonu atıldığını ancak yaşanan depremle beraber sekteye uğradığını söylediler. Projenin hangi aşamada olduğunu merak ettiklerini aktaran üreticiler sorularına yanıt aradıklarını ifade ettiler. Bunun yanı sıra yaşadıkları bir diğer soruna değinen üreticiler, bölgede yetişen ürünler varken sebze haline diğer illerden aynı ürünlerin gelmesinin kendilerini zorladığını da vurguladılar. Taleplerine karşılık beklediklerini ifade eden çiftçiler, “Tüketim her geçen gün zaten azalıyor. Bunun yanı sıra burası deprem bölgesi. Mallarımızı satmakta güçlük çekiyoruz. Hatta satamıyoruz. Ama tüccarlar Adana’dan, Mersin’den mal getirip sebzelerini Hatay’a indirdikleri zaman bizi bitiriyorlar. Zaten sebze hali küçük. Bize bile zor yetiyor. En azından bu süreçte yapmasınlar. Ya da buna bir denetleme getirsinler. Çok zorlanıyoruz, sıkıntı çekiyoruz. Bunu gören de olmuyor. Gerçi alışık olduğumuz bir durum. Biz çiftçileri hiçbir zaman dinlemediler, önemsemediler. Hep yok saydılar. Ama yediğiniz ürünler bizim sayemizde oluyor bunu fark eden yok” dediler.

YAZ MEYVELERİ TEZGAHA İNDİ

İlkbahar günlerinin yaşandığı Hatay’ın Antakya ilçesinde yazlık meyveler tezgahlarda yerini almaya başladı. Yaz mevsimin yaklaşması ile çilek, muz gibi meyveler tezgâhları süslemeye başlarken, birçok meyvenin satışının da arttığı söylendi. Esnaflar, yaz meyvelerine rağbetin fazla olduğunu, vatandaşların kış meyvelerinden sıkıldıklarını ve artık sofralarında yaz meyvelerini görmek istediklerinin söylediler. Yaz meyvesinin geldiğine sevinen vatandaşlar: “yaz mevsiminin yavaş yavaş kendini hissettirdiği bugünlerde meyve ve sebze fiyatlarında da düşüşler yaşamaya başladık. Hava ne kadar ısınırsa fiyatlar da o kadar çok düşüyor. Vatandaşlarımızı semt pazarlarına davet ediyoruz. Genellikle buradaki sebze ve meyveler kendi üretimimiz oluyor. En sağlıklısı neyse onu satmaya çalışıyoruz. Hem havalar gittikçe sıcaklamaya başladı hem de yaşadığımız felaketten dolayı her yer toz toprak içerisinde bu yüzden sağlığımıza çok dikkat etmemiz gerekiyor. Şimdi pazarlarda ne ararsanız var aslında durum önceki gibi değil kış meyvelerini yazın, yaz meyvelerini ise kışın bulabiliyoruz fakat bu durum ne kadar sağlıklı bilmiyoruz. Bizce esnaflar olarak her meyve ve sebze kendi zamanında güzel ve kendi mevsiminde tüketilmeli. Havalar erken kararıyor tezgahımızı 6-7 gibi topluyoruz. Bu yüzden herkesi bu saatlerden önce semt pazarlarına davet ediyoruz” dediler.

Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.