HATAYLI PROFESÖR İLKLERİ GERÇEKLEŞTİRİYOR
Halk arasında “beyin pili” olarak bilinen, “DBS” adıyla da anılan Derin Beyin Stimülasyonu ameliyatları, Asya ile Afrika’nın 5 ülkesinde ilk kez yapılıyor.
Beynin bazı özellikli bölgelerinin elektrotlar ve bir pil aracılığıyla uyarılması olarak bilinen bu ameliyatlar; Cezayir, Ürdün, Libya, Kazakistan ve Pakistan’da ilk kez olarak Hatay-Antakyalı Bilim İnsanı, Tıp Profesörü Atilla Yılmaz tarafından gerçekleştirildi, bu ülkelerdeki doktorlara da tatbiki olarak gösterildi.
PROFESÖR YILMAZ MUTLULUĞUNU ŞÖYLE AKTARDI;
İstanbul’da özel bir hastanede görev yapmakta olan Yılmaz, 5 ülkede ilk kez uyguladığı bu ameliyatlarda bir “ilk” olmanın gururunu yaşarken, duygularını şöyle aktardı: “Cezayir, Mustapha Pacha Üniversitesi Hastanesi’nde ilk Derin Beyin Stimülasyonu ameliyatını gerçekleştirmek benim için büyük bir mutluluk. Ürdün, Libya, Kazakistan ve Pakistan’dan sonra Cezayir’de ilk DBS ve diğer Nöromodulasyon ameliyatlarını gerçekleştirmek, bu ameliyatlara öncülük etmek, benim için mutluluk verici. Bu girişimler, bu coğrafyalarda bu çabalar sayesinde gerçekleşecektir. Elbette uzun bir yolculuk. Belki birçok kez ileri, bir geri gitmem gerekecek, çalışma arkadaşlarım da eğitim sürecini tamamlamak için merkezime sık sık gelmek zorunda kalacaklar ama… Ancak bu şekilde, bu bölgelerde bir süre sonra bu tür girişimler yapılabiliyor. Bu coğrafyalarda bu girişimlerin öncüsü olmak ve bu hastalıktan muzdarip insanların hayatlarına dokunabilmek benim için bir onurdur. Bugüne kadar 23 ülkeye Nöromodülasyon hizmetleri eğitimi vermiş olmaktan gurur duyuyorum. Bilgi, dostluk ve deneyim paylaşmaya devam. Davet, nereden gelirse gelsin!”
DBS nedir?
Hatay-Antakyalı Prof. Dr. Atilla Yılmaz’ın dünyanın 5 ülkesinde ilk kez uyguladığı, kısa adıyla DBS olan “Derin Beyin Stimülasyonu”, Beyin Pili Ameliyatı olarak bilinir. Derin Beyin Stimülasyonu, günümüzde yaygın olarak parkinson, esansiyel tremor, distoni hastalıklarında, hareket bozukluklarını tedavi etmek için kullanılmaktadır. Majör depresyon, obsesif kompulsif bozukluk gibi psikolojik rahatsızlıklarda, beyin hasarlarında ve kronik ağrı tedavisinde kullanımına yönelik çalışmalar ise devam etmektedir.Haber Merkezi