İKİ TARİHİ YAPI “TEHLİKE ALTINDAKİ 7 KÜLTÜREL MİRAS” LİSTESİNE ADAY

İKİ TARİHİ YAPI “TEHLİKE ALTINDAKİ 7 KÜLTÜREL MİRAS” LİSTESİNE ADAY

Europa Nostra ve Avrupa Yatırım Bankası Enstitüsü’nün “Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras” programına bu yılki adaylar arasında 6 Şubat depremlerinde neredeyse tamamen yıkılan Hatay’dan iki eser yer aldı. Antakya’da bulunan Demir Kapı ve Altınözü Köyü’nde bulunan Aziz Georgios Kilisesi bu yılın tehlike altındaki kültürel miras listesine girmeye aday gösterildi.

Starius ve Staurin Dağları arasında ve Aziz Petrus Kilisesi yakınlarında bulunan Demir Kapı, Aziz Petrus’un ilk Hıristiyan cemaatini topladığı yer olduğuna inanılıyor. Antakya bölgesindeki beş kapıdan ayakta kalan tek kapı olan 18 metre yüksekliğindeki taş yapı, bir baraj işlevi görmekte olup, şehirdeki taşkınlar nehirden taşan suları düzenlemek için stratejik olarak inşa edildi.

İmparator Justinianus dönemine ait bir eser olarak bilinen Demir Kapı, 6 Şubat 2023’te yaşanan depreminde hasar aldı. Yapıyı, “Tehlike Altındaki 7 Kültürel Miras” listesine aday gösteren Europa Nostra, acilen çökme ve tamamen kaybolma riski olmasa da alanın sahibi olan Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, STK’larla işbirliği içinde yapının desteklenmesi ve daha fazla zarar görme riskinden korunması için acil müdahalesine ihtiyaç olduğunun altını çizdi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.