İKİNCİ EL ÜRÜNLER ARTIK KAYIT ALTINDA

İKİNCİ EL ÜRÜNLER ARTIK KAYIT ALTINDA

Ticaret Bakanlığı, ikinci el ürünlerin satışına ilişkin önemli bir düzenlemeye imza attı. Resmi Gazete’de yayımlanan ‘Yenilenmiş Ürünlerin Satışı Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’ ile, kullanılmış ürünlerin Ticaret Bakanlığı bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu hale getirildi.

2021’de yapılan ek düzenlemelerle ikinci el ürünlerin satış kapsamı genişletilmişti. Bu düzenlemeyle cep telefonları ve tabletlerin yanı sıra akıllı saatler, bilgisayarlar, oyun konsolları ve modemler de yenilenmiş ürünler listesine eklenmişti. Yeni düzenleme, bu ürünlerin kayıt altına alınmasını ve sektördeki güvensizliğin önlenmesini hedefliyor.

Bakanlığın açıklamasına göre, yenilenmiş ürünlerin satışında tüketici mağduriyetlerini önlemek, kayıt dışılığı ortadan kaldırmak ve teknolojik ürünlerin tekrar ekonomiye kazandırılmasını sağlamak amaçlanıyor. Ayrıca, tüketicilere daha uygun fiyatlı ve güvenli ikinci el ürün alma imkanı sunulması hedefleniyor.

REKLAM ALANI

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, yenileme merkezlerine ek olarak yenileme yetkisi verilen ticari işletmeler aracılığıyla da yenileme yapılabilecek. Bu sayede, yenileme hizmeti sunan yetkin işletmelerin sayısının artırılması planlanıyor. Yenileme yetkisi verilen işletmelerin bu yetkiyi başkalarına devretmeleri kesin olarak yasaklanacak, böylece yenileme hizmetinin yalnızca yetkin işletmeler tarafından sunulması sağlanacak.

Ayrıca, elektronik kimlik bilgisi bulunan kullanılmış ürünlerin Bakanlık tarafından oluşturulacak bilgi sistemine kaydedilmesi zorunlu olacak. Bu uygulamanın detayları ve geçiş süreci Ticaret Bakanlığı tarafından ayrıca ilan edilecek.

Yeni düzenleme, sektördeki büyümeyi teşvik ederken tüketicilerin korunmasını sağlamak amacıyla alınan tedbirlerin etkinliğini artırmayı hedefliyor. Yenileme yetkisi verilen işletmeler ile yenileme merkezleri arasında müteselsil sorumluluk ilişkisi tesis edilerek, tüketicilerin haklarını ararken muhataplarına ulaşmaları garanti altına alınacak. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.