KIYILARIN KRALİÇESİ İLK TOHUMLARINI DÖKTÜ

KIYILARIN KRALİÇESİ İLK TOHUMLARINI DÖKTÜ

Dokunulmazlığı olan çiçek olarak da bilinen Samandağ sahilinin kraliçesi ilk tohumlarını döktü. Meydan köyünden Çevlik sahiline kadar kum tepelerinde kendini gösteren Kum Zambağı etkileyici görüntüsünün yanında akşam saatlerinde yaydığı hoş kokusu ile de bilinen bir bitki olarak çıkıyor karşımıza.Nesli tükenme sınırında olan bu muhteşem çiçek Doğa Koruma ve Milli Parklar Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmış olup  koparılma konusunda 244 bin 315 TL  cezası ile de adeta dudak uçurtuyor.

Hatay Büyükşehir Belediyesi  Çevre Koruma ve Kontrol Dairesi Başkanlığı, 2015 yılından beri, 80 personel, 4 iş makinesi ve 2 tekneyle denize kıyısı olan 7 ilçemizde 158 km uzunluğundaki sahil şeridini ve Kum Zambaklarının yaşam alanları olan kumsalları düzenli olarak temizleyerek bu muhteşem çiçeğin çoğalması adına başarılı işlere imza atıyor. Kum zambaklarını oldukça yakından takip eden Biyolog Dr. Samim Kayıkçı yaptığı açıklamasında :”Nesli tükenmekte olan Kum Zambakları için kumul oluşmasında büyük önem arz eden bir bitki diyebiliriz. Temmuz ayında çiçek açmaya başlayan kum zambağı bugünlerde de tohumlarını dökmeye başlar.Tohumların sayısına baktığımızda kendiliğinden yetişen bu çiçeğin önümüzdeki yıl sayı olarak daha fazla olacak olması bizleri mutlu etmektedir.

Soğanlı bir bitki olan Kum Zambakları sıcağa ve tuza dayanıklı bitkiler olarak bilinmektedir.Son dönemde nesli giderek azalmaya başlayan Kum Zambağı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü tarafından koruma altına alınmıştır. Bu narin çiçekleri hepimizin koruması lazım.Bilimsel çalışmalar için dahi Bakanlıktan izin alınması gereken Kum Zambaklarının koparılması durumunda duyarlı vatandaşlarımızın güvenlik güçlerimize bilgi vermeleri gerekmektedir. Samandağ sahillerimizin gözbebeği olan Kum Zambakları için hepimiz elimizden geleni yapalım ve bu nadide çiçeklerin çoğalması için onlara en ufak dahi olsa zarar vermekten kaçınalım.”dedi.

Sahilde tatil yapan vatandaşlar Kum Zambakları konusunda yeterince bilgiye sahip olduklarını ifade ederek çiçeğin bulunduğu bölgelerde oldukça hassas davrandıklarını ve sadece uzaktan izlemekle yetinerek bu muhteşem çiçeği bol bol fotoğraf çektiklerini  söylediler.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.