MEMUR-SEN 5. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİNİ AÇIKLADI
MEMUR-SEN 5. DÖNEM TOPLU SÖZLEŞME TEKLİFLERİNİ AÇIKLADI
Memur sen Hatay İl Temsilcisi Ve Eğitim Bir Sen Hatay 1 Nolu Şube Başkanı İsmail Bayrakdar toplu sözleşme talepleri ve kamuda sözleşmeli istihdamı ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.
Başkan Bayrakdar, 2020-2021 Toplu Sözleşmesinde taban aylığa seyyanen 200 TL, 2020 yılı için yüzde 8+7, 2021 yılı için yüzde 6+6 zam ve birinci yıl yüzde 3 refah payı, ikinci yıl yüzde 2 refah payı talep ettikleri teklifle toplu sözleşme masasında olacaklarını söyledi.
Kamu işvereni ve onun şahsında yürütme erkinin masaya adil tekliflerle gelmesi gerektiğini belirten Bayrakdar şunları kaydetti: “Kamu işvereni, pazarlığı yakın dönemdeki vaatlerini gerçekleştirme fırsatı olarak görmeli, nimetin ve külfetin adil dağılımı hassasiyetini göstermeli, büyümeden ve refahtan pay vermeme tavrını sona erdirmelidir. Toplu Sözleşme Masası ve metni; Yeni, Büyük ve Güçlü Türkiye’nin varlığını hem maaş bordrolarındaki rakamlara yansıtmalı, yasakları kaldırmalı, özgürlük alanını genişleterek fark ve umut oluşturmalıdır. Biz toplu sözleşme masasından sadece maaş ve ücretlerimizi artıracak oranlar ve tutarlar noktasında artış istemiyoruz. Biz, toplu sözleşme masasından dayatmalardan kurtulmamızı sağlayacak tekliflerle özgürlük de istiyoruz.
Siyasi iradeyi hakkın teslimi noktasında cömert, yasakların kaldırılması noktasında cesur olmaya davet ediyoruz
Toplu Sözleşme masasına sadece mali hakların değil özlük ve sosyal hakların da taşınacağını vurgulayan Bayrakdar Genel Başkanımızın da belirttiği gibi, Kamu İşveren Heyeti ve siyasi iradeye seslenerek “Kamu İşveren Heyetini ve heyetin yaklaşım ve kararlarına yön veren siyasi iradeyi de toplu pazarlık masasında, hakkın teslimi noktasında cömert, yasakların def’i noktasında cesur olmaya davet ediyoruz. Toplu sözleşme masasının gerçek ve tek yetkilisi ve bu davetin sahibi Memur-Sen olarak; ülkemize, ülke ekonomisine, milletimizin iradesine ve dirayetine güvenimizi 5. Dönem Toplu Sözleşme Tekliflerimizle esasen bir kez daha deklare ediyoruz. Biz, görmek istiyoruz ki; Kamu İşvereni kamu görevlilerinin beklentilerini karşılayacak, adil paylaşım vasatının oluşmasını sağlayacak, kamu görevlileri zeminindeki kılık-kıyafet, grev ve siyaset yasaklarından kurtulmayı mümkün kılacak, insan onuruna saygı ve saygın iş noktasında medeniyetimizin insanı yaşat ki devlet yaşasın düsturunu toplu pazarlık süreçlerinde hakim paradigma olarak yansıtacak bir tavır ve tarzla masaya oturacak, uzlaşmayı sağlayacak teklifleri bize sunacaktır” diye konuştu.
TEKLİFİMİZ: ZAM + REFAH PAYI + TABAN AYLIK
Kamu görevlilerinin maaş ve ücretlerine istenecek zammı ifade eden Bayrakdar, “2020 yılı için: 1 Ocak 2020’den geçerli olmak üzere %3 Refah Payı +Taban Aylığa 200 TL zam + Birinci Altı Ayda %8, ikinci Altı Ayda %7 zam, 2021 yılı için: 1 Ocak 2021’den geçerli olmak üzere %2 Refah Payı Birinci Altı Ayda %6, ikinci Altı Ayda %6 zam artışı istiyoruz. Biz, kamu görevlileri olarak toplu sözleşmenin kapsamına Refah Payı’nın girmesini, gelirin adil dağılımı noktasında bir milat oluşması noktasında Kamu İşvereninin bizimle aynı zeminde buluşmasını bekliyoruz. Teklimizin anlamı şudur; Mevcutta 3.334 TL olan en düşük memur maaşı 2020 ilk altı ay 3.908 TL -%17.23 zam, ikinci altı ay 4.182 TL- %25.42 zam; 2021 ilk altı ay 4.522 TL-%35.63 zam, ikinci altı ay 4.793 TL-%43.76 zam olacak. Evli, eşi çalışmayan ve iki çocuklu en düşük memur maaşı 3.852 TL için 2020 ilk altı ay 4.485 TL-%16.43 zam, ikinci altı ay 4.798 TL-%24.50 zam, 2021 ilk altı ay 5.187 TL-%34.67 zam, ikinci altı ay 5.498 TL-%42.73 zam olacak” diye konuştu.
ASIL ÇÖZÜM SÖZLEŞMELİ PERSONELİN
KADROYA GEÇİRİLMESİ
Kamuda sözleşmeli istihdamının kökten yanlış olduğunu belirten Bayrakdar; Sözleşmeli öğretmenlerin hizmet süresini dört yıldan üç yıla, kadroya atanma sonrası yer değişikliği talep sürelerini iki yıldan bir yıla indiren yasal düzenlemenin olumlu ve önemli bir adım olduğunu fakat sorunu bütünüyle çözmediğini, sadece çalışma sürelerinde kısmi bir iyileştirme sağladığını, asıl çözümün sözleşmeli öğretmenlerin kadroya geçirilmesi olduğunu söyledi.
Üç yıl hizmet süresini tamamlayan öğretmenlere, Ağustos ayında mazerete bağlı yer değişikliği hakkı tanınması, mevzuatın arkasına sığınılarak sorunu çözmeye yönelik adım atmaktan imtina edilmemesi gerektiğini ifade eden Bayrakdar, anayasada ifadesini bulan aile bütünlüğü ilkesi hayata geçirilmediği sürece eğitim çalışanlarına tanınan hakların kâğıt üzerinde kalacağını vurgulayarak, “Sözleşmeli öğretmenlerin hizmet süresini üç yıla indiren düzenleme sonrası mazerete bağlı yer değişikliği hakkı tanınması noktasındaki haklı ve yerinde beklenti bir an önce karşılanmalı; eşlerin ve çocukların aynı çatı altında bir araya gelebilmesi için ivedi karar alınmalı ve hayata geçirilmelidir. Eğitimin verimliliğinin ve niteliğinin artması için bu çok önemli bir karar olacaktır” dedi. HABER MERKEZİ