RENKLERİN BİR ARAYA GELMESİ İLE OLUŞAN ZERAFET:”EBRU SANATI”

RENKLERİN BİR ARAYA GELMESİ İLE OLUŞAN ZERAFET:”EBRU SANATI”

Bir tekne içerisine doldurulan sıvı kitre üzerine tamamen doğal boyaları serperek ve devamında biz diye adlandırılan aletler ile şekiller oluşturularak yapılan desenlerin özel kağıt üzerine aktarılması ,bir başka deyişle Türk Kağıt Süsleme Sanatı Ebru… Osmanlı döneminde terapi amacıyla da kullanılan bu muhteşem sanatın bölgemizdeki en başarılı temsilcilerinden biri olan Ebru Sanatçısı Turgut Camlı’yı atölyesinde ziyaret ederek hem ebru hemde son dönemde yaptığı ebru etkinlikleri üzerine sohbet gerçekleştirdik. Süleyman Demirel Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi, Geleneksel Türk Sanatları Bölümünü 2010 yılında ikincilikle kazanarak Geleneksel Türk Sanatlarından Ebru, Tezhip, Minyatür, Hat sanatlarına merhaba diyen Turgut Camlı, Aynı zamanda Geleneksel Türk Sanatları Bölümü Yüksek Lisansı birincilik ile kazanarak mezun olan başarılı bir isim..

Ebru sanatını gündemde tutmak adına var gücü ile çalışan Turgut Camlı son dönemde okullarda gerçekleştirdiği ebru atölyeleri ile dikkatleri üzerinde toplamaya devam ediyor.

Tabi ebru atölyesinde işinin ehli bir üstad ile sohbet ediyorsanız bir anda üzerinizde bir önlük,elinizde boyalar ile ebru teknesinde renk cümbüşü yaparken bulabiliyorsunuz kendinizi.Tabi meslek erbabı Turgut hocanın yönlendirmeleri doğrultusunda.Kısa bir süre sonra bir bakıyorsunuz teknede muhteşem bir motif ve bunu ben mi yaptım diyorsunuz elinde biz ile çalışmanıza bir çiçek veya nazar boncuğu eklemek ister misiniz diye soran Turgut Hocaya..

Bir yandan ebru yönlendirmesi yaparken diğer yandan da son çalışmaları hakkında bilgi veren Ebru Sanatçısı Turgut Camlı:” Son dönemde Anaokul ve İlkokullarda yaptığım çalışmaların sayısı günden güne artmaya başladı.Gönül verdiğim ebru sanatını anlatıyorum minik öğrencilerimize ve hemen akabinde de onları tekne başına alarak ebru yapma imkanı veriyorum.Ortaya o kadar güzel eserler çıkıyor ki bunlara hayran kalmamak elde değil. Öğrencilerin olduğu kadar öğretmenlerimizin de hoşuna giden bu eserlerden sergiler açıyoruz atölye çalışmamızın finalinde.Okulların tatil olması ile ara verdik ama ikinci dönem kaldığımız yerden devam edeceğiz.Tarihte Özbekistan’ın Buhara şehrinden ipek yolu üzerinden Anadolu’ya geldiği bilinen ve Osmanlı döneminde terapi amacıyla da kullanılan ebru sanatı, genelde yazma kitapların ciltlenmesinde ve yan kağıdı olarak kullanıldığı gibi kıta ve levhaların iç ve dış pervazlarıyla koltuk denilen kısımlarında da çok kullanılmıştır. Cumhuriyet döneminden itibaren ebru sanatı levhalar üzerinde duvarlarda yerini almış; beraberinde kumaş, seramik obje, takı gibi birçok alanda teknik ve malzemeleri kullanılmaya başlanmıştır. Ebru alanında eğitimini en iyi biçimde tamamlamış bir sanatçı olarak geçmişten günümüze gelen ve günden güne önemi artan bu sanatı en iyi biçimde yapmak adına var gücümle çalışıyorum. Yaptığım ebru çeşitleri arasında Battal, Gel-Git, Şal, Taraklı, Bülbül Yuvası,Dalgalı,Taraklı ve Çiçekli ebrular yer alırken kişiye özel tasarımlarım da yer almaktadır. Ebru sanatına ilgi duyan ve terapi olarak yapmak isteyen sanat severlere de eğitimler veriyorum. Terapi ve huzur verici yönü ile bilinen ebru sanatına merak duyan herkesi Zenginler mahallesi Kahraman sokak no:6 Cindi Hamamı Yanında bulunan atölyeme bekliyorum.”dedi. Geleneksel Sanat Atölyesi iletişim numarası 0 544 341 91 75. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.