SERİNLETİCİ VE FAYDALI BİR İÇECEK: MEYAN ŞERBETİ

SERİNLETİCİ VE FAYDALI BİR İÇECEK: MEYAN ŞERBETİ

Meyan Şerbetinin Her Derde Deva Olduğu İfade Edildi

Yaz aylarının sıcak günlerinde hem serinletici hem de sağlık açısından faydalı bir içecek arıyorsanız, meyan şerbeti tam size göre. Meyan kökü, doğanın bize sunduğu en değerli bitkilerden biridir ve şerbeti birçok sağlık faydası sunar. Meyan kökünün içeriğinde bulunan, ‘saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan’ gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan birçok yararlı madde bulunmaktadır.

Uzmanlar, meyan kökü ile ilgili olarak bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanılmakta olduğunu belirtiyor.

REKLAM ALANI

Yüzyıllardır Anadolu’nun birçok bölgesinde tüketilen bu geleneksel içecek, doğal içeriği ve ferahlatıcı etkisiyle öne çıkarken Tarihi uzun çarşı’da uzun yıllardır Hançer Usta’nın hünerli elleriyle hazırlanıyor.

Atadan kalma meslek ile 37  yıldır meyan kökü şerbeti yaparak halka sunan Hançer lakaplı Mehmet Gündüz, yaptığı meyan kökü şerbet ile yıllardır Antakya’da hizmet veriyor. Kurtuluş Caddesi uzun çarşı girişinde seyyar olarak çalışan Mehmet Gündüz, Türkiye’nin en güzel şerbetini  sunduğunu söyledi. Atalarından kalma mesleği en iyi şekilde sürdürmek ve lezzetten ve hijyenden taviz vermeden bunun sürdürmek istediğini söyleyen Mehmet Gündüz, meyan kökü şerbetinin yararlarına da değindi. Gündüz, meyan kökü, tıbbi alanda pek çok derde deva bir bitki olarak kullanılabildiğini söyleyerek vatandaşları meyan kökü şerbeti içmeye davet etti. Beyin-damar hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan kişilerin, çeşitli yan etkiler görülebileceği için meyan kökünü tüketmemeleri gerektiğini kaydeden Hançer Usta, meyan kökü kapsülünün, iltihap önleyici etkisi olduğu için hepatit hastalığında ise günde düşük dozda kullanılmasının yararlı olduğunu söyledi. Meyan köklerini de kendisinin toplayıp işlediğini belirten Hançer Usta; Aslen baklagiller familyasından olan, çalı türü bir bitki olan meyan köklerinin en güzelleri bölgemizde Kumlu ve çevresinde yetişmektedir. Dere kenarı gibi nemli ve sulak alanlarda ya da kumluk yerlerde yetişen meyan köklerimizin oldukça zahmetli olan toplama aşamasından sonra gördüğünüz gibi ağırlığı 1.7 ton olan taş değirmenimizde geleneksel yöntem ile öğütme aşamasını yapmaktayız. Şunu da belirtmek isterim ki meyan kökünde fabrika üretimlerin arttığı son dönemde geleneksel yöntem ile öğütme işini yapan az sayıda ustalardan biriyim. Taş değirmende istediğimiz kıvama gelen meyan köklerini güneşte kuruması için belirlediğimiz alana sererek işlemimize devam etmekteyiz. Daha sonra kuruyan meyan köklerini paketleyerek Antakya’da bulunan işyerimize götürüyor ve burada en leziz meyan şerbetlerimizi hazırlıyoruz. Herkesi uzun çarşımıza bekliyoruz.” dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.