SÖNMEZ, NORMAL DOĞUM EYLEM PLANI TOPLANTISINA KATILDI

SÖNMEZ, NORMAL DOĞUM EYLEM PLANI TOPLANTISINA KATILDI

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan himayesinde “Normal Doğum”u teşvik etmek için düzenlenen eylem planına, Hatay İl Sağlık Müdürü Dr. Sıtkı Sönmez de katıldı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın eşi Emine Erdoğan’ın himayelerinde, Beştepe Millet Kongre ve Kültür Merkezinde “Doğal Olan Normal Doğum” temasıyla Normal Doğum Eylem Planı Tanıtım Toplantısı gerçekleştirildi. Tanıtım toplantısında, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu Başkanvekili Serkan Topaloğlu, il sağlık müdürleri, tıp fakültesi olan üniversitelerin rektörleri, tıp fakültesi dekanları ve hastane başhekimleri, kamu ve özel hastane yöneticileri, kadın hastalıkları ve doğum uzmanları, ebeler ve ilgili meslek örgütlerinden temsilcilerinin yanı sıra İl Müdürü Dr. Sıtkı Sönmez de katıldı. Toplantıda Emine Erdoğan ve Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ile bir araya gelen Sönmez, Hatay’da devam den çalışmaları da aktarma imkanı buldu.

ERDOĞAN ANNE VE BEBEK ARASINDAKİ BAĞA DİKKAT ÇEKTİ

REKLAM ALANI

Burada yaptığı konuşmada, eylem planı tanıtım toplantısı dolayısıyla katılımcılarla bir arada olmaktan duyduğu mutluluğu dile getiren Emine Erdoğan, doğum tecrübesinin, anne ve bebek arasında hayat boyu sürecek özel bir bağın kurulduğu oldukça hassas bir süreç olduğuna dikkati çekti. Doğal doğumun başrolünde yer alan anne adayının, yeni bir ruhun dünyaya gelişini ve vücudunun mucizevi değişimini tüm boyutlarıyla deneyimleyebileceğine işaret eden Emine Erdoğan, “Hormonların sağlıklı bir şekilde salgılandığı doğal doğum sürecinde, anne hızlı bir şekilde toparlanır, bebeğini kucağına alır ve emzirerek ömrün sonuna kadar devam edecek güçlü bir güven ve sevgi bağının temelini atar” diye konuştu.

“TÜRKİYE’DE DÜNYAYA GELEN İKİ ÇOCUKTAN BİRİSİ SEZARYENLE DOĞUYOR”

Emine Erdoğan, normal doğumun anne ve bebek üzerindeki tüm faydalarına rağmen tıbbi gereklilik dışındaki sezaryen oranlarının yüksekliğine işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Normal doğumun bütün bu faydalarına rağmen ne yazık ki günümüz dünyasında kadınlar bu eşsiz tecrübeyi olması gereken doğal hâliyle yaşayamıyor. Modern zamanın konformist ve maddeci yaklaşımları nedeniyle dünyanın en kadim tecrübesi, tıbbi bir operasyona indirgeniyor. Sezaryen, ‘büyük bedelleri olan cerrahi bir operasyon’ yerine, ‘pratik, hızlı ve ağrısız bir doğum seçeneği’ olarak tanıtılıyor. Şunun altını çizmeliyim ki tıbbi gerekçelerle, doğru zamanda yapıldığında sezaryenin hayat kurtarıcı özelliği çok önemlidir. Ancak maalesef, Dünya Sağlık Örgütünce açıklanan yüzde 15’lik makul sezaryen sınırının, ülkemizde ciddi manada aşıldığını görüyoruz. Bugün Türkiye’de dünyaya gelen iki çocuktan birisi sezaryenle doğuyor. Tekrar ediyorum, iki çocuktan birisi.”

“NORMAL DOĞUMU KOLAYLAŞTIRACAK DOĞAL DESTEK YÖNTEMLERİ GÜÇLENDİRİLMELİ”

Sağlık Bakanlığının 2008’den itibaren normal doğumu teşvik amacıyla kıymetli projeleri hayata geçirdiğini, Türkiye’yi de tehdit eden bu küresel soruna çözüm alternatifleri geliştirdiğini anımsatan Emine Erdoğan, şunları kaydetti: “Bugüne dek Bakanlığımız ile gebe okullarının açılması, doğum mahremiyeti sağlayan anne dostu hastaneler projesinin ve suda doğum ünitelerinin yaygınlaştırılması, öte yandan anne sütünün teşvik edilmesi gibi pek çok çalışmaya imza attık. Bütün bu çabaların, bugün ilan edilen ‘Normal Doğum Eylem Planı’ kapsamında sistemli bir şekilde yaygınlaştırılacağını görmek, memnuniyet verici. Toplumun bilinçlendirilmesine yönelik çalışmalarda medya ve akademi dünyasına büyük sorumluluklar düştüğünü vurgulayan Emine Erdoğan, “Toplumumuzun sizlerin rehberliğine ve desteğine ihtiyacı var” diye konuştu.

Emine Erdoğan, tanıtım programında yer alan rektörleri ve başhekimleri duyarlılıklarından ötürü tebrik ederek, bilim insanları ile hastaneler arasında normal doğum alanındaki iş birliğini artıracak girişimlerin yaygınlaşması temennisinde bulundu. Başlatılan kampanyanın doğal doğum ile anne adayları arasındaki bağı yeniden tesis etmeye vesile olmasını dileyen Emine Erdoğan, Sağlık Bakanlığı ve çalışmada emeği geçen herkese teşekkürlerini iletti. Konuşmaların ardından Emine Erdoğan, normal doğum oranı yüksek hekimler ve ebelere plaket takdim etti.

HATAYLI HEKİM DE PLAKETLE ÖDÜLLENDİRİLDİ

Bu çerçevede, Şanlıurfa Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Âdem Dilek, İstanbul Şehit Prof. Dr. İlhan Varank Sancaktepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Doç. Dr. Arzu Bilge Tekin, Hatay Reyhanlı Devlet Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Şerif Hürriyetoğlu, Adana Seyhan Devlet Hastanesi’nden ebe Nida Sirkecili, İstanbul Esenler Kadın Doğum ve Çocuk Hastalıkları Hastanesi’nden ebe Tuğba Çevik, Gaziantep Abdulkadir Yüksel Devlet Hastanesi’nden ebe Aysun Çil, normal doğumu teşvik çalışmalarından ötürü plaketlerini aldı.Haber:Fadime ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.