GELECEĞİN USTALARI YETİŞİYOR

GELECEĞİN USTALARI YETİŞİYOR

GELECEĞİN USTALARI YETİŞİYOR

Son dönemde giderek azalan ustalık, kalfalık ve çıraklık eğitimlerine Mesleki Eğitim Merkezleri sayesinde ilgi giderek artıyor. Birçok esnafın artık “eti senin, kemiği benim” diyecek çırak bulamadığı bir dönemde uygulanan program sayesinde birçok genç mesleki eğitim sertifikası almaya hak kazanıyor. Bu bağlamda Hatay Mesleki Eğitim Merkezinin 27 alan 142 meslek dalında kalfalık ve ustalık sınavları uygulamalı ve teorik olarak uygulanıyor.

Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Mesleki Eğitim Merkezlerin de yılda 3 kez yapılan kalfalık ve ustalık sınavları Hatay Mesleki Eğitim Merkezinde de yapılmaya devam ediyor.

3308 sayılı kanun kapsamında bulunan 27 Alan 142 meslek dalında Kalfalık ve Ustalık sınavları teorik ve uygulamalı olmak üzere 2 aşamalı şekilde yapılmaktadır. Hatay Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Şekerci 2019 Şubat döneminde kalfalık ve ustalık sınavlarına 315 kişinin müracaat ettiğini belirterek geçmiş dönemlere nazaran sürekli artışın olduğunu belirtti. Şekerci açıklamasında “Mesleki Eğitim Merkezlerin de en az ilköğretim ve ortaokul mezunu olan gençlerin haftada 1 gün teorik eğitimi okulda, 5 gün pratik eğitimi de iş yerinde gördüğünü 6764 sayılı kanunla Mesleki Eğitim Merkezlerinin zorunlu eğitim kapsamına alındığını ve bu merkezlerde okuyan öğrencilerin iş kazası, meslek hastalığı ve hastalık sigortasının devlet tarafından yatırıldığını çalıştığı işverenler tarafından ayda en az 560₺ ödeniyor.

Ayrıca işverenlerin ödediği ücretin 3’te ikisini devlet tarafından işverenlere tekrar iade ediliyor. Kalfalık ve Ustalık sınavlarının uygulamalı kısımları kamera karşısın da gerçekleştirilmektedir. Mesleki Eğitim Merkezlerin de eğitim süresi 4 yıl olup, 3. Yılın sonun da kalfalık, 4. Yılın sonun da Ustalık Belgesi verilmektedir. Ayrıca 22 yaşını doldurmuş en az ortaokul mezunu olan ve elinde mesleği ile ilgili sigorta, kurs belgesi gibi belgeleri olanların bu merkezlere müracaat ederek Kalfalık ve Ustalık sınavlarına girebilecekler.” ifadesini kullandı.
HABER: CANSU DİLEK


ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.