TARİHİ CAMİLERDE ONARIM SÜRÜYOR
Hatay’da çok sayıda tarihi yapıyı da yerle bir eden deprem felaketlerinin ardından onarım çalışmaları konutlarda olduğu gibi ibadethanelerde de sürüyor.
Kahramanmaraş merkezli depremlerde kentteki çok sayıda bina ve iş yerinin yanı sıra tescilli vakıf kültür eserleri de yıkıldı veya ağır hasar aldı. Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat’ta meydana gelen depremlerden etkilenen Hatay’ın Antakya ilçesinde, hasar gören tarihi camilerde başlatılan çalışmalar sürüyor. Yaşanan depremlerde adeta yerle bir olan Hatay’ın önemli simge yapılarından Sarımiye Cami ve Habibi Neccar Cami yeniden inşa edilerek hizmete açılacağı günü dört gözle bekliyor. Asrın felaketinde yıkılan camiler depremlerde moloz yığınına dönüştü. Risklerin ortadan kaldırılıp camilerin en kısa sürede tekrar ibadete açılmasını isteyen halk “Ibadete kapatılan camilerin ne zaman ibadete açılacağı ise bilinmiyor. Bu durum mahallemizi ve esnafımızı rahatsız ediyor bir yandan da ibadetten alıkoyması nedeniyle bizleri üzüyor.
VATANDAŞLAR CAMİDE NAMAZ KILMAYA HASRET
Yıllardır camide namaz kılmaya gelen vatandaşlar, tarihi camide namaz kılmaya hasret kaldıklarını belirttiler. Vatandaşlar konuyla ilgili yaptıkları açıklamalarda: “Yaşadığımız depremler bizden birçok tarihi yerlerimizi aldı. Bunların arasında camilerimiz de yer alıyor. Antakya’nın tarihi bir sürü camisi var. Hatay’ın zaten yarısından fazlası tarihi yerlerden oluşuyor. Fakat asrın felaketi neredeyse hepsini aldı bizden. Onları böyle görmek bizi çok üzüyor. Şimdilerde ise deprem nedeniyle zarar gören binalarda camilerde restorasyon çalışmalarına başladılar. İlk olarak hasar alan noktaları tespit ediyorlar. Daha ekipler vinç yardımıyla taşları indiriyor, numaralandırıyorlar ve koruma altına alıyorlar. Depremde tarihi camilerimizin birçoğu yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. Bu camilerin eğer her sene düzenli olarak bakımı yapılırsa, bu kadar ağır tahribat olmazdı. Bu tarihi camilerimize demek ki gereken önem verilmemiş ki, depremde en fazla zarar gören yapılar arasında bu tarihi camiler var. Yetkililerin ve diyanetin özellikle bu tarihi camilere daha fazla ilgi göstermesi gerekir diye düşünüyoruz. Diyanet’in bu camileri kontrol etmesi gerekirdi. Böylece tahribat yine olurdu belki ama daha hafif olurdu. Yetkililerden camilerimize özellikle tarihi camilerimize daha çok sahip çıkılmasını istiyoruz. Camilerin düzenli olarak kontrol edilmesini istiyoruz. Camilerimizin en kısa sürede ibadete açılmasını ve camilerimize dönmeyi istiyoruz. Bu gibi tarihi yerlerimiz yıkılırken çünkü tarihi yerlerimiz giderse Hatay gider. Bu yapılar yapılırken zarar vermeyeceklerini ve her şeyi eskisi gibi yapacaklarını söylüyorlar inşallah da öyle olur. Belki toparlanması uzun zamanlar alacak ama biz inanıyoruz ki toparlanacak çünkü Hatay tarihte 7 defa yıkılıp 7 defa ayağa kalkmış bundan daha büyük bir şey olabilir mi düşünsenize tarihte 7 defa böyle olup toparlanmış bizce bu gerçekten Hatay’ın ne kadar güçlü bir şehir olduğunu gösterir” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi