YENİ ANTAKYA’YI KİMSE TANIYAMAYACAK

YENİ ANTAKYA’YI KİMSE TANIYAMAYACAK

Antakya’nın en bilinen caddeleri arasında yer alan ve tarihte ışıklandırılan ilk cadde olarak dünyada da isim yapan Kurtuluş Caddesinde çalışmalara hız verildi.

Cadde üzerinde ki onlarca binanın enkazı kaldırıldı ve ayrıştırma alanlarına taşındı. Bazı binalarda ise tadilat başladı. Hatay Valisi Mustafa Masatlı Kurtuluş Caddesi başta olmak üzere birçok noktada çalışmaların sürdürüldüğünü ve bir yıl içinde Antakya’nın şimdi halinden sıyrılarak vatandaşların tanıyamayacağını söyledi. Bilindiği üzere Anadolu’nun ilk camii Habib-i Neccar’dan Hatay’ın Türkiye Cumhuriyeti’ne katıldığı anlaşmanın imzalandığı Meclis Binasına kadar, pek çok önemli yapı da depremde harabe olmuştu. Camilerin, sinagogların ve kiliselerin aldığı hasar, şehrin pek çok inancı ve kültürü barındıran eşsiz dokusunu zedelemiş ve Antakyalılar bu duruma çok üzülmüştü. Arkeolojik ve kentsel sit alanı olan tarihi kent dokusu içinde 600 civarında tescilli, 1300’e yakın tescile değer binada bulunuyor.

BİNALAR ESKİSİNDEN DAHA İYİ OLACAK

REKLAM ALANI

Kurtuluş Caddesinde yapılan çalışmalar hakkında kısa bir bilgi veren Vali Masatlı, “Tarihi Uzun Çarşımızda, şu an için 654 dükkânın yeniden, eskisinden daha güçlü ve modern yapımı için çalışmalara başladık. 6 etap şeklinde inşa edilecek, çarşımızın yenilenmesi projemizdeki çalışmalarda yapılan her şey çok kıymetlidir. İlaveten Kemal Paşa Caddesi tarafında yer alan dükkanlarımızın da yeniden yapım çalışmalarına başlandı. İkinci olarak tarihin aydınlatılan ilk caddesi olması sebebiyle ülkemizin ve dünyanın önemli yapılarından Kurtuluş Caddemizde de çalışmalarımız devam etmektedir. Kurtuluş Cadde’mizde yer alan 56 tescilli yapının aslına sadık kalınarak yeniden ihya ve inşa edilmesi yönünde proje çalışmalarına başlanılmıştır. 6 yapımızın da koruma kurul onayı çıkmıştır” dedi.

TAŞINMAZ VARLIKLARDA PROJELER SÜRÜYOR

Depremden zarar gören tescilli taşınmazlara yönelik, bugüne kadar 4 defa hibe programı dönemi açıldığını ve 409 başvurunun alındığını hatırlatan Masatlı, 167 mülk sahibiyle proje, 3 mülk sahibiyle de uygulama sözleşmesi yapıldığını, tescilli taşınmazlara yönelik 239 projenin de değerlendirilmesinin devam ettiğini anlattı. Kültür Enkazı Döküm Sahası ve Ayrıştırma Merkezi’ne taşındığını, enkaz ayrıştırmadan çıkan 550 eserin de koruma altına alındığını ayrıca dile getiren Masatlı, Bugüne kadar 257 tescilli yapının enkazının da kaldırıldığını aktardı.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.