BUĞDAY HASADI TAM GAZ
Altınözü ve mahallelerinde Ekim ayında ekimi gerçekleşen buğdaylar bugünlerde hasat ediliyor. Bir çok yerde Biçerdöver ile hasadın tüm aşamaları tek seferde yapılırken bazı yerlerde hala geleneksel yöntem olan Patos ile harmanlama yöntemi tercih ediliyor. Arazi şartlarının uygun olmaması,Ekim alanlarının büyük olmaması ve Biçerdöver makinalarının fazla fire vermesi Altınkayalı çiftçileri geleneksel Patos yöntemine zorluyor. Buğday hasadı sırasında kullandığı, samanı tanelerden ayıran bir tarım makinesi olan Patoz makineleri, tarımsal üretim sürecinde verimliliği artırarak, hasat işlerini hızlandırmakta ve kolaylaştırmaktadır.
Harman yapılmadan birkaç gün önce biçim yapılarak bağlanan buğday demetleri traktöre bağlı olan kayış ve kasnak sistemi ile çalışan Patos ile harmanlanıyor.Bunun için işin uzmanı bir ekibe ihtiyaç var.Burda en önemli görev Patos’a buğday demetlerini yediren kişidedir ki o ne kadar seri olursa diğer ekipte ona göre çalışmaktadır.Bir grup bağlı buğday demetlerini toplarken diğer bir grupta baş ustaya buğday demetlerini aralıksız bir biçimde vermektedir. Üçüncü ekip ise harmanlandıktan sonra elekten geçerek yoğun bir biçimde akışı olan buğday tanelerini toparlar.Evet bizim izlerken yorulduğumuz bu geleneksel yöntemde emek verenlerin ne denli zahmetle bu işi yaptıklarına şahit olduk.
İçerdiği besin maddeleri nedeniyle en önemli besinlerinden biri olan Buğday’ı bu yılda harmanlamanın mutluluğunu yaşadıklarını ifade eden Altınkayalı çiftçi İsmail Taze açıklamasında:” Bizim buğday hasadımız ve harmanlamamız hep geleneksel yöntemler ile yapılmaktadır.Ekim yaptığımız arazinin çok büyük olmaması ve diğer çiftçilerden duyduğumuz biçerdöverde fire mevzuları bizi bu yola zorlamıştır.Oldukça zahmetli olan Patos yöntemi kalabalık bir ekip ile icra edilmekte olup 3-4 saat gibi bir saatte harmanlamayı bitirmekteyiz.Havaların oldukça sıcak olması sebebi ile çalışma saatimizi akşam üzeri olarak belirlemekteyiz. Biz bir yıllık buğdayımızı aldığımız için diğer arkadaşlarımızda aile ekonomisine katkı sağladıkları için iş bittiğinde herkes mutlu bir biçimde tarladan ayrılmaktadır.Bizim köyümüzde eskiden çok fazla olan Patos sayısı günümüzde maalesef hiç yoktur.Bu sebepten dolayı çevre köylerden Patos getirmekteyiz.Anlaşmamız saat ücreti olarak yapılmaktadır.Emeği geçen tüm ekip arkadaşlarımıza teşekkür ediyorum.”dedi.Haber Merkezi