ÇOCUKLUK YILLARIMIZIN EĞLENCESİ; NAR KABUĞUNDAN YAPILAN TERAZİLER

ÇOCUKLUK YILLARIMIZIN EĞLENCESİ; NAR KABUĞUNDAN YAPILAN TERAZİLER

Bir zamanlar çocukluğumuzu renklendiren, heyecanla beklediğimiz nar silkeleme dönemleri, bize sadece tatlı meyveler değil, aynı zamanda eğlenceli bir oyuncağı da getirirdi: nar kabuğundan yapılan teraziler. Bundan tam 45 yıl önce, oyuncak çeşitliliğinin sınırlı olduğu dönemlerde, ninelerimizin elleriyle yaptığı bu basit ama değerli teraziler, mahallemizin çocukları için büyük bir neşe kaynağıydı.

O dönemde teknolojiyle tanışmamış çocuklar olarak, büyük bir sabırsızlıkla nar hasat mevsimini bekler, dallardan düşen narların kabuklarından yapılan terazilere hayranlıkla bakardık. Her biri özenle hazırlanan bu teraziler, her ne kadar uzun ömürlü olmasa da, kısa süreliğine bizlere sınırsız bir hayal dünyası sunardı. İki nar kabuğunun iplerle birbirine bağlanmasıyla oluşturulan bu basit oyuncaklar, çok da doğru tartmasa bile bizim için paha biçilmezdi.

Bu teraziler, yalnızca torunlar için değil, mahalledeki tüm çocuklar için hazırlanırdı. Ninelerimizin elleriyle, büyük bir sevgi ve özenle yaptığı teraziler, o dönemlerin yokluk içinde var edilen zenginliğinin simgesiydi. Çocukların eline geçtiğinde ise adeta birer hazineye dönüşür, oyunlarımızın başrolü olurdu.

REKLAM ALANI

Şimdilerde pek yapan olmasa da geçmişe özlem duyan, nostalji yaşamak isteyenlerin özel ricası ile yapılabiliyor. Nar Kabuğundan Teraziler. Nar ekşisi haberi için ziyaret ettiğimiz Firdevs Teyze konu ile ilgili sohbetimizde önce duygu dolu anlar yaşadı ardından da size Nar Kabuğundan Terazi yapayım” dedi. Onu izlerken bile farlı bir heyecan yaşadık. Çünkü çocukluğumuzun en güzel oyuncaklarından biri az sonra elimizde olacaktı.

Yapımı çok kolay diyerek sözlerine başlayan Firdevs teyze;” Beni bir an çocukluğuma götürdünüz. Rahmetli annem yapardı bizlere bu terazileri hem de en güzel biçimde. O kadar mutlu olurduk ki bunun tarifi olmazdı. Bu teraziler nar ekşisi yapım sürecinde her mahallede çocukların elinde görünürdü. Her ne kadar uzun ömürlü bir oyun aracı olmasa da ben çok hassas davranarak saklardım onu. Ama yine de çok uzun sürmezdi terazi ile birlikteliğimiz. Sonra üzülürdük tabi ve bir sonraki nar sezonunu beklerdik tüm arkadaşlarımız ile. Teknolojinin gelişmesi ve oyuncak çeşitlerinin artması zamanla Nar Kabuğundan Terazilere ilgiyi azalttı. Ve hali ile artık yapılmaz oldu. Ara ara geçmiş dönemim çocukları nostaljiyi yaşamak adına talep ediyorlar bende yapıyorum. İnanın bende büyük bir duygu seli yaşıyorum bu terazileri yaparken.” dedi.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.