ALTAY: MUHTARLARIN HAK MÜCADELESİ SENDİKAL HAKLARLA ÇÖZÜLEBİLİR

ALTAY: MUHTARLARIN HAK MÜCADELESİ SENDİKAL HAKLARLA ÇÖZÜLEBİLİR

Muhtar-Sen Genel Başkanı Mustafa Altay, muhtarların hak mücadelesinin sendikal haklarla çözülebileceğini söyledi.

Mustafa Altay, gazetecilere yaptığı açıklamada, sendikaların büyük çapta örgütlenebilen toplu iş sözleşmesi yapabilen gerekli koşulların varlığı halinde grev-lokavt hakları alabilen toplum hayatını siyasi, sosyolojik ve ekonomik açıdan etkileyebilme gücüne sahip kuruluşlar olduğunu belirtti.

Sendikal örgütlenmenin iş hayatında anlam kazanabilmesi için sendika hakkı ve sendika özgürlüğünün temel insan hakları olduğuna dikkat çeken Muhtar-Sen Genel Başkanı Mustafa Altay, şöyle konuştu:

“Aynı zamanda sendika hakkı ve sendika özgürlüğü temel insan hakkıdır, korunması gereken değerlerdir. Bu doğrultuda çalışan emekçinin örgütlenmesi ve iş hayatında haklarının kısıtlanmaması için sendika hakkı ve sendika özgürlüğünün korunması emekçilere bu hakların tanınması ve hak ihlallerinin önlenmesi gerekliliği ifade edilebilir. Sendika hakkı ve sendika özgürlüğü iş hayatında çalışanların koruyucu nitelikte bir mekanizma olduğu aşikardır”

HERKESİN SENDİKA KURMA VE SENDİKAYA ÜYE OLMA HAKKI VARDIR

Muhtar-Sen Genel Başkanı Mustafa Altay, Türkiye muhtarlar sendikasının kazanılmış yargı kararına istinaden çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından bir an önce SENBİS’in verilmesi gerektiğine dikkat çekerek, konuşmasını şu sözlerle sürdürdü:

“İnsan hakları evrensel beyannamesinin 23. maddesinin 4.fıkrsına göre herkesin çıkarını korumak için sendika kurma veya sendikaya üye olma hakkı vardır. Kamu görevliler kapsamında olan 4688 kanunun 6. maddesinde sendika kurucusu ve üyesi olabilmek için kamu görevlisi olmak gerekmektedir.

Bu arada muhtarlarda 1)Köy kanunun 10.maddesinde, Muhtar devletin memurudur der. 2)Muhtarlara silah ruhsatı verilirken kamu görevlisi sıfatı ile verilmektedir. 3)Devlet muhtarların sosyal güvencesini ödemektedir. 4)Devlet muhtarlara maaş gibi ödenek vermektedir. 5)Muhtar bir suç işlediği zaman Devlet memuru gibi yargılanmaktadır. 6)Muhtar Devlet mühürünü taşımaktadır. Bu maddelere göre muhtarlarda seçildikten sonra Devlet adına memur görevi yapmaktadır. Bu anlamda muhtarlarda 4688 kamu görevliler sendikalar kapsamında sendikalı olma hakları geciktirilmiş bir haktır. Türkiye genelinde faaliyet gösterecek Türkiye muhtarlar sendikasının, muhtarların çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi, sosyal, ekonomik ve demokratik hak ve çıkarlarının korunmasını ve geliştirmesini amaçlamak üzere çalışmalarını gerçekleştirecektir. Bu vesileyle Türkiye muhtarlar sendikasının kazanılmış yargı kararına istinaden çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı tarafından bir an önce SENBİS (Sendikalar bilgi sistemi) şifresinin verilmesi gerekmektedir. Zira 2007 de kamu görevliler kapsamında kuruluşunu yaptığımız ve aleyhte kapatma davası açılan

Türkiye muhtarlar sendikası ile ilgili vermiş olduğumuz mücadele sonucunda davası kazanılmış, kazanılan davanın sonucuna göre sendika faaliyetlerini bir an önce başlatmak ve 50.300 muhtarın haklarını aramak ve savunmak için SENBİS şifresi ivedilikle verilmelidir.” Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.