ÇİLEK ÜRETİCİLERİNDEN ARACILARA BÜYÜK TEPKİ

ÇİLEK ÜRETİCİLERİNDEN ARACILARA BÜYÜK TEPKİ

Asrın felaketi olarak nitelendirilen depremlerde en çok etkilenen yerlerin başına gelen Hatay’da toparlanma süreciyle birlikte üretim de devam ediyor.

Özellikle çiftçilerin bin bir emekle ekip biçtikleri tarlalar üretime önemli bir katkı sağlıyor. 2011 yılında devletinde desteği ile Hatay’ın en güney noktasında ki Yayladağı ilçesinde ekimine başlanan ve alınan verim üzerine neredeyse Hatay’ın tüm ilçelerine ekimi yayılan çilekte büyük emekler harcanıyor. Kentin birçok noktasında olduğu gibi Antakya ilçesinde de çilek yetiştiren üreticiler sezondan umutlu.

Bu mevsimde salatalık, kabak, çilek gibi çok sayıda sebze ve meyve üretildiğini aktaran çiftçiler, “Zor bir sezonu geride bıraktık ve yeni sezona ‘Merhaba’ dedik. Deprem nedeniyle çok kayıp yaşadık. Ama yeniden ve yeni umutlarla fideleri toprakla buluşturduk. Çileğin bakımını yaptık ve yapılan çaba karşılığında ürünlerimizi almaya başladık. Özelikle çilek aroması ile oldukça talep edilen bir meyve konumunda şu anda. Yayladağı ilçesinde başlayan macera şu anda kentin dört bir tarafına dağılmış durumda” dediler.

5 YIL EKİLİYOR, 2 YIL DİNLENDİRİLİYOR

Uzun yıllardır Amik Ovası’nda tarımsal üretim yapan çiftçiler, aroması, uzun raf ömrü ve sahip olduğu boyutuyla ciddi talep gören Hatay Çileği üretiminde hasadın devam ettiğini söylediler.

Çilek tarlalarında hasatlarını yapan çiftçiler, “Bizler üreterek şehrimize destek olmaya çalışıyoruz. Bizde şu an da çileklerimizin hasadına başladık. Topladığımız çilekler, yemelik, reçel ve çilek suyu yapılarak tüketiliyor. Bir tarlada en fazla 5 yıl üretim yapabiliyoruz. 5 yılık bir ekimin ardında en az tarlayı 2 yıl boş bırakmamız gerekiyor. Nisan gibi hasadına başladığımız çileklerden aralık ayına kadar verim alabiliriz. Elbette bu mevsim koşullarına ve fidenin sağlık durumuna göre değişkenlik gösterebilir” ifadelerini kullandılar.

ÇİLEK ÜRETİCİLERİNDEN ARACILARA TEPKİ

Çilek üreticileri, ürünlerini düşük fiyattan alıp tüketiciye yüksek fiyattan sattıkları gerekçesiyle aracılara tepki gösterdi. Çilek üreticileri, hasada başladıklarını ancak komisyoncuların ürünleri düşük fiyata alması nedeniyle yüzlerinin gülmediğini belirtti.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.