Meşale Gazetesi

İHRACAT REKORU

İHRACAT REKORU

Türkiye İhracatçılar Meclisi ‘TİM) verilerine göre, yılın ilk 11 aylık döneminde Covid-19 ürünleri ihracatı 780 milyon dolara ulaştı. TİM Başkanı İsmail Gülle, “Önemli pazarlarımızda kısıtlamaların geri geldiği, tüketimin kimi sektörlerde ciddi oranda azaldığı bu zorlu ayda, ihracat ailesi pek çok sektörde başarısını sürdürdü” dedi.

TİM, kasım ayı geçici dış ticaret verilerini açıkladı. Buna göre, kasım ayında ihracat bir önceki yılın aynı ayına göre pandeminin ikinci dalgasında yaşanan ağır kısıtlamalar nedeniyle yüzde 1 düşüştü. Kasım ayı ihracatı 16 milyar 88 milyon dolar olarak gerçekleşti.

TIBBİ ÜRÜN İHRACATINDA ARTIŞ

Covid-19 ürünleri ihracatı, kasım ayında da artışını sürdürdü. Geçen yılın aynı ayına göre, solunum cihazları yüzde 420, maske ve önlük yüzde 575, tanı kitleri yüzde 319, dezenfektan ihracatı ise yüzde 20 artış gösterdi. Kasım ayında, Toplam Covid-19 ürünü ihracatı yüzde 212 artışla 87 milyon dolar olarak gerçekleşti. Yılın ilk 11 aylık döneminde ise Covid-19 ürünleri ihracatı 780 milyon dolara ulaşırken; 2019 yılının aynı dönemine göre, yüzde 219 artış sergiledi.

“BU ZORLU AYDA İHRACAT AİLESİ PEK ÇOK SEKTÖRDE BAŞARISINI SÜRDÜRDÜ”

Kasım ayı ihracat rakamlarını değerlendiren TİM Başkanı İsmail Gülle, “Önemli pazarlarımızda kısıtlamaların geri geldiği, tüketimin kimi sektörlerde ciddi oranda azaldığı bu zorlu ayda, ihracat ailesi pek çok sektörde başarısını sürdürdü. Ülkemizin yılın üçüncü çeyreğinde ihracatını artıran 4 ülkeden biri olma başarısını, yılın son çeyreğine de taşıma arzusundayız. Küresel ticaretteki belirsizlik engelini, ‘Güvenilir Tedarikçi’ kimliğimizle aşıyoruz” dedi.

Gülle, “Salgının ikinci dalgasını derinden hissettiğimiz bu günlerde, küresel talep daralmasına rağmen ihracatçımız, geçtiğimizin yılın kasım ayıyla aynı seviyede, ihracat gerçekleştirdi. Yeni Ekonomi Programı 2020 İhracat hedefimiz olan 165,9 milyar dolara emin adımlarla yürümeye devam ediyoruz. Koşullar ne olursa olsun, İhracatla yükselen Türkiye için, mücadeleye devam ediyoruz” diye konuştu.

BİN 726 FİRMA İHRACATA BAŞLADI

İsmail Gülle kasım ayında bin 726 firmanın ‘ihracata merhaba’ dediğini açıkladı. Gülle, “Bilhassa son aylarda ihracata başlayan firmalarımızın sayısında kayda değer artışlar gözlemliyoruz. İhracata yeni başlayan bin 726 firmamız kasım ayında 83 milyon 389 bin dolarlık ihracat gerçekleştirdi. Firma özelinde bakıldığında ise kasım ayı içerisinde toplam 42 bin 187 firmamız ihracat gerçekleştirdi” dedi.

YAŞ MEYVE SEBZE SEKTÖRÜNDEN TARİHİ İHRACAT

Kasım ayında sektörlerin performansını da değerlendiren Gülle şunları söyledi:

“Önceki yılın aynı ayına göre 17 sektörümüz ihracatını artırdı. Yaş Meyve Sebze sektörü, 372 milyon dolarla, tarihinin en yüksek aylık ihracatını gerçekleştirdi. Sektörel anlamda; 2 milyar 698 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren otomotiv sektörümüz liderliğini korurken; 1 milyar 638 milyon dolara ulaşan kimyevi maddeler sektörümüz ikinci, 1 milyar 523 milyon dolara ulaşan hazırgiyim sektörümüz ise üçüncü oldu. Kasım ayının en güçlü performansına imza atan sektörler; yüzde 38 artışla 223 milyon dolara ulaşan gemi ve yat; yüzde 24 artışla 1 milyar 228 milyon dolara ulaşan çelik; yüzde 18 artışla 165 milyon dolara ulaşan meyve ve sebze mamulleri sektörleri oldu. Sektörlerimizin ihracat yaptıkları ülke sayılarına baktığımızda, kasım ayında, 208 ülke ve bölgeye gerçekleştirdiği ihracatla kimyevi maddeler sektörümüz birinci, 190 ülke ve bölgeye ihracat ile hububat sektörümüz ikinci ve 187 ülke ve bölgeye ihracat yapan mobilya sektörümüz üçüncü oldu. Kasım ayında sektörlerimizdeki çarpıcı artışlara bakacak olursak; çelik sektörü; Hong Kong’a ihracatını 97 bin dolardan 53,3 milyon dolara çıkarırken, Arjantin’e ihracatını 36 katına yükseltti. Gemi ve yat sektörü ise kasım ayında, Rusya’ya ihracatını 311 bin dolardan 95,3 milyon dolara çıkarırken, Marşal Adaları’na ihracatını 30 kat artırdı. Kasım ayında, kimyevi maddeler sektörü ihracatımız, Malezya’ya yüzde 613, Nijerya’ya yüzde 329, Lübnan’a ise yüzde 300 artış gösterdi. Mücevher sektörü; Mısır’a ihracatı 15 katına çıkarken, Irak’a ihracatı yüzde 270 artış gösterdi.”

İHRACATIN İTHALATI KARŞILAMA ORANI ALTIN HARİÇ YÜZDE 86,3 OLDU

İsmail Gülle, “Altın, her ne kadar ticarete konu olsa da, aynı zamanda sermaye değeri taşıyan bir yatırım aracı. Bu noktada, dış ticaretimizi daha net bir şekilde incelemek adına altın harici veriler önem arz ediyor. Kasım ayında altın dahil ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 76 olurken, ihracatın ithalatı karşılama oranı altın hariç yüzde 86,3 olarak gerçekleşti” dedi.

ALMANYA İLK SIRDA YER ALDI

Kasım ayında Türkiye’den 206 ülkeye ihracat gerçekleştirildi. İlk 10 ülkenin ihracattaki payı yüzde 50 olurken, ilk 20 ülkede bu pay yüzde 67 oldu. Kasım ayında ihracatçılarımızın en çok ihracat gerçekleştirdiği ilk 3 ülke ise; 1 milyar 511 milyon dolar ile Almanya; 1 milyar 93 milyon dolar ile Birleşik Krallık ve 952 milyon dolar ile Irak oldu. Yılın ilk 11 ayında ise; en çok ihracat gerçekleştirdiğimiz ilk 5 ülke, 14,4 milyar dolar ile Almanya, 10,1 milyar dolar ile Birleşik Krallık 9,1 milyar dolar ile ABD, 8,2 milyar dolar ile Irak, 7,2 milyar dolar ile İtalya oldu. Haber: Ferit LİF

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.