İKİ YIL DAHA ENFLASYONLA YAŞAYACAĞIZ

İKİ YIL DAHA ENFLASYONLA YAŞAYACAĞIZ

Merkez Bankası Başkanı Hafize Gaye Erkan, yasa gereği Merkez Bankası politikasını anlatmak üzere geldi TBMM Plan Bütçe Komisyonu’nda dezenflasyon politikası uyguladıklarını ve bu politikanın sonucunun ancak 2024 yılı sonunda alınabileceğini söyledi. Erkan fısıltı gazetelerinde gündeme gelen 500 liralık banknot basmanın da gündemlerinde olmadığını söyledi
Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulmanın enflasyonda yukarı yönlü baskı oluşturduğunu anlatan Erkan “Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmekte” diye konuştu.

Ekonomideki güven ve öngörülebilirliği artıracak para politikasını sabırla uygulamaya yönelik kararlılığı sürdüreceklerini anlatan Hafize Kaya Erkan “Parasal sıkılaştırmayı makro ihtiyati çerçevedeki sadeleştirme ile birlikte yürüterek, hem parasal aktarım mekanizmasının güçlenmesini, hem de attığımız adımların makro finansal istikrarı pekiştirmesini hedefliyoruz. Petrol fiyatlarındaki artış ve enflasyon beklentilerinde süregelen bozulma enflasyonda ilave yukarı yönlü baskı oluşturmakta. Bu unsurlar enflasyonun yıl sonunda enflasyon raporundaki tahmin aralığının üst sınıra yakın seyredeceğine işaret etmekte. Ücret, kur ve vergiler enflasyona önemli ölçüde yansıdı. Aylık enflasyon ana eğilimi eylülde yavaşlamaya başladı.” dedi.

Büyümeden ödün vermeden de dezenflasyon sağlanabilceğini vurgulayan erkan parasal sıkılaştırma sürecinin devam edeceğini dezenflasyonu 2024 yılında Enflasyon Raporu’ndaki politika ile uyumlu şekilde tesis etmekte kararlı olduklarını anlattı.

“Enflasyonda geçici bir yükseliş gerçekleşmektedir. Bu süreçte 2024 yılında dezenflasyonun sürdürülebilir bir şekilde sağlanmasını sağlayacak zemini dikkatle ve özenle oluşturuyoruz” Diyen Kara 2024 yılı sonunda dezenflasyon sürecininsonuna gelineceğini ve geçici düzeltmelerin yerini kur istikrarı, iyileşen cari denge, mali disiplin, sermaye akımlarında kalıcı güçlenme ile artan rezervlere bırakacağını ifade etti.

Kara “Yıllık enflasyonda düşüşü baz etkisiyle Mayıs 2024’ten sonra görmeye başlayacağız. 2025’te istikrar dönemi olacak.” dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.