Meşale Gazetesi

KİRA ARTIŞ ORANLARI SINIRLANDIRILMALI

KİRA ARTIŞ ORANLARI SINIRLANDIRILMALI

Paklandöken’den Kiracıları Sevindiren Öneri

Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken, kiracıları koruyacak bir öneriyi gündeme getirdi. Fahiş kira artışlarının önüne geçilmesi için bu öneriyi gündeme getirdiğini belirten Palandöken açıklamasında; “Bildiğiniz gibi bazı sektörler fiyatlarını 1 ay süreyle artırmamak suretiyle enflasyonun düşmesine yardımcı oluyorlar. Tabi bu nihai tüketici açısından çok önemli. Ancak bildiğiniz gibi bu yıl açıklanan yüzde 72’nin üzerindeki kiralarda gerçekten esnafın belini büküyor. Esnaf bu kiraları çıkarabilmek için büyük bir mücadele etmesi lazım. Zaten bildiğiniz üzere kiranın artırılma süresi dolanlar için bir handikap oluşturuluyor. Bu da esnafla mal sahibi arasında sürtüşmelere neden oluyor. Eğer kirayı yüzde 72’nin üzerinde artırmaz isen çık kardeşim diyor. Dolayısıyla oraya bir yatırım yapılmış, o dükkanın işlemesi için yıllar geçirilmiş, dolayısıyla bu dükkana yapılan tadilat ve dizayn değişiklikleri tabelalar, vesaireler esnafın oradan başka bir yere gitmesi o insanı artık bir daha ticaret yapamaz hale getiriyor.

HERKES ELİNİ TAŞIN ALTINA KOYMALI

Herkes elini taşın altına koymalı. Burada kirada olan iş yerleri ile ilgili olarak devlet konut kiralarını yüzde 25 ile sınırlandırdı. Gerçekten de yüzde 25 ile sınırlandırılması bazı noktalarda müdahale edilmesine rağmen bir uzlaşma noktası bulunuyordu. Ancak işyerlerinde bildiğiniz gibi dükkan kiraları serbest. Dolayısıyla insanların işini oturtabilmesi, yaptı iş ve iştigal ettiği konuyla ilgili yatırımlar hakikaten önemli yüksek maliyetlere mal oluyor. Ama bu arada da mal sahibi ‘devletin açıkladığı rakam 72.7,8,10 neyse yani 73’lü rakamlara çıkıyor.

BELİRLİ BİR SÜRE KİRALAR SABİTLENMELİ

Dolayısıyla bunu artık esnaf kaldıramıyor. Bir tarafta elektrik, doğalgaz diğer tarafta girdi maliyetinin en önemli kalemi olan iş yeri kiraları. Bununla ilgili burada çağrımız esnaf işletmelerine ve dükkanlarına da yüzde 25, yüzde 30 gibi bir uygulamanın getirilmesidir. Veya o iş yerine zamanı geldiği zaman ben boşaltırım diye o korku ve stresten esnafımızı kurtarmak lazım. Bunun için sabit kiranın uygulanması lazım. Devletimiz biliyorsunuz diğer taraftan Milli Eğitim Bakanlığı kantinlerle ilgili gayet güzel bir uygulama ile yüzde 25’lik bir oran ile sınırlandırıldı. Fiyatların yükselmesinin önüne geçilmesi sağlandı. Bununla ilgili de böyle bir tedbir alınırsa örneğin yerel yönetimlerin, kamu kurumlarının, vakıfların iş yerlerinde de bu uygulanırsa gerçekten esnaf rahat edecek. Yoksa esnaf panik halinde acaba ne diyecek? O ki enflasyonu hep birlikte düşürmek istiyoruz ve bu ülkeye katkımız olsun istiyoruz o zaman kiralar konusunda da en azından belirli bir süre şu enflasyonu düşürene kadar artış oranlarının yine aynı şekilde belirlenmesini talep ediyoruz” ifadelerine yer verdi. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.