KIŞ GELDİ, VATANDAŞ ODUN VE KÖMÜRE DAYANDI
Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların her kış olduğu gibi bu kışta kömürcülerin,oduncuların ve doğalgaz firmalarının yolunu tutmaya başladı.
Havaların soğumasıyla birlikte vatandaşların her kış olduğu gibi bu kışta kömürcülerin,oduncuların ve doğalgaz firmalarının yolunu tutmaya başladı. Soğuk ve sert geçen kış gecelerinde evlerini ısıtmak için doğalgazı olmayan evlerin odun ve kömür gibi yakacak fiyatlarından aşırı derecede şikayetçi olmalarından dolayı yükselen fiyatlardan bir hayli şikayetçi.
Gelen zamlarla birlikte odun ve kömür satışı yapanlar satış yapamaz duruma gelirken vatandaşlar kara kara soğuk kış gecelerini düşünmeye başladı. Durumu olan vatandaşlar doğalgaz kullanıyor durumu olmayan vatandaşlar ise odun
sobası kullanıyor. İthal kömürler dolarda ki artış sebebiyle birlikte neredeyse iki katına çıkarken fiyatların artması odun ve kömür fiyatlarına da yansıdı satışlar önceki senelere göre yarı yarıya düştü.Vatandaşa fiyat yüksek geliyor ve fiyatlardan dolayı şaşkınlık yaşıyorlar.
Kaliteli kömürün tonu 1400 tl odunun tonu 650 tl iken vatandaşlar kışı nasıl geçireceğini kara kara düşünmeye başladı.
Dövizin yükselmesi ile bir çok sektöre gelen zamlarla, fakir fukaranın yakacağı odun ve kömür bu sefer sobayı değil cepleri yaktı. Geçici olarak görülse de halkı bir hayli etkileyen ekonomik sıkıntılara kış aylarının en önemli etkeni yakacak da zamlanınca vatandaş ne yapacağını şaşırdı. Geçen yıl 1 tonu 900 lira olan kömürün bu yıl bin 400 lira olması ile fakir fukaranın bütçesini zora soktu.Vatandaşların yerli kömürden şaşmaması gerektiğini belirten Antakya’da odun ve kömür satıcısı Mehmet Doğru vatandaşlara uyarıda bulundu : ithal kömür kullanmayın milli ve yerli kömürümüz olan gerek Malkara gerek Uzunköprü’den çıkartılan kömürlerimiz ithal kömüre yakın bir hale geldiği için dolayısıyla yerli kömür kullanın. Hem dışarıya dolar ödememiş oluruz hem de kendi değerlerimizi değerlendiririz.
Yerli kömürden 3 ton tüketen kişi ithal kömürden 2 ton tüketir ama fiyat olarak hesapladığımızda yerli kömür almak daha ekonomik. Doların yükselmesinden dolayı ithal kömür fiyatları sıkıntılı. Dolar yükseldiğinde kömüre zam yapılıyor ancak dolar düştüğü zam o fiyat değişmiyor. İthal kömürcüler maalesef kendi maliyetlerini düşürmek için yerli ve ithal kömürü karıştırıyorlar. Vatandaş bunu anlamıyor ama bu işin içinde olduğumuz için kömüre bakınca anlıyoruz.
İthal kömür çuvallarının içerisinde 3/1 yerli kömür katılmış ve ithal kömür diye piyasaya sürüyor. İnsanlarımız güvendiği esnafla alış veriş yapmalı” dedi. M.MUSTAFA ÇAYLI