KOZ KALESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR!

KOZ KALESİ TARİHE IŞIK TUTUYOR!

Yaşanan felakette şehirde yer alan taşınmaz tarihi eserlerin bazılarında hasar meydana geldi. Bu yapılardan biri de Altınözü ilçesi sınırlarında yer alan ve tarihi konumdaki Koz Kalesi oldu. Tarihi kaleye giden yolda burçlardan ve kaleden taşların düştüğü dikkat çekti. Yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen kale tarihe ışık tutuyor.

Altınözü ilçesindeki Helenistik Dönem’de yapıldığı düşünülen kale, Sofular köyünden geçilip, 4 Km. daha giderek Kozkalesi Köyü içinden yer alıyor.

Depremden sonra hasar aldığını ileri süren bölge halkı, “Köyümüzde bulunan Koz Kalesi’nin taşları yerinden oynadı. Bazıları da yere düşmüş durumda. Zarar gördüğü belli. Ayrıca bu kale depremden önce çok sayıda ziyaretçinin geldiği ve yerli halkın da sıklıkla zaman geçirdiği bir alan. Bu nedenle de kalenin en kısa zamanda yeniden ziyaretçileri ağırlayacak duruma getirilmesini, hatta etrafında çevre düzenlemesi yapılarak günümüze kazandırılmasını talep ediyoruz” dediler.

Ayrıca vatandaşlar, afetten önce özellikle hafta sonları kaleye ziyaretçilerin geldiğine değinerek, “Daha önce kalenin restorasyonu için çalışma başlatılmıştı ama bitirilemedi. Restore edilirse çok turist gelir” diye sözlerini tamamladı.

KOZ KALESİ TARİHİ

Koz Kalesi köyü mevkisinde eski çağlardan beri kullanılmakta olan Altınözü- Antakya yolunda hakim bir tepe üzerinde güvenliği sağlamak üzere, Antakya Prensliği döneminde yapıldığı değerlendirilen Koz Kalesi yer alıyor. Antakya Latin Patriği’nin ikamet ettiği bu kale, Sultan Baybars tarafından 1268 yılında Memlük Türk hakimiyetine alındıktan sonra 1515 yılında Yavuz Sultan Selim zamanında Osmanlı hakimiyetine girdi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.