SESSİZ DOSTLAR YARDIM BEKLİYOR

SESSİZ DOSTLAR YARDIM BEKLİYOR

6 Şubat deprem felaketinin unutulan yüzleri olan sokak hayvanları aradan geçen 1,5 yılı aşkın süreye rağmen hala gıda, barınma ve suya erişimde zorluk yaşıyor.

Mahalle içlerinde, caddelerde ve sokaklarda çok kere denk geldiğimiz sokak hayvanları artık sürüler halinde dolaşmaya başladı. Depremle birlikte kimsesiz kalan sokak hayvanları aç kaldıkları için oldukça zor durumda. 6 Şubat’ta Kahramanmaraş’ta yaşanan 7.7 ve 7.6’lık büyüklüğündeki depremler 11 ili yıkıp geçmişti. Evler, iş yerleri, okullar, hastaneler yıkılmıştı. Depremin vurduğu her yerde hayat durmuştu. Deprem yalnızca insanları değil sokak hayvanlarını da etkilemiş ve etkilemeye de devam ediyor. Hayvanların yaşadıkları zor koşullar bir yana diğer bir yanda vatandaşlar fikir itibariyle ikiye bölündü.  Bir kesim vatandaş hayvanların toplanarak barınaklara götürülmesi ve orada bakılması gerektiği yönünde fikir belirtirken bir kesim vatandaş ise tam aksini düşünüyor. Vatandaşlar hayvanlarında aramızda yaşama hakkı bulunduğunun bir kez daha altını çizdiler ancak deprem nedeniyle insanlarında çok zor şartlar altında yaşadığını ve bu işin yetkili birimler tarafından yönetilmesinin doğru olacağını söylediler.

ÇÖZÜM BARINAKLAR DEĞİL, GÖNÜLLÜ SAHİPLENME

REKLAM ALANI

Bu düşüncede olan insanlar, yerel yönetimlere seslenerek sorunun çözümünün barınaklar olduğunu öne sürdü. Konuyla ilgili görüş bildiren vatandaşlar, “Hayvanların çoğu kendi kaderine terk edilmiş durumda. Depremden etkilenen hayvanların çoğu şu an sokakta başıboş geziyorlar. Hepimiz bu depremi yaşadık, hepimiz bir felaket yaşadık. Ölümün bize ne kadar yakın olduğunu anladık. Ölüm sadece biz insanlara değil bütün canlılara var. Kurtarabildiğimiz tüm canları kurtaralım. Hayvanlara yönelik çalışmaların bir an önce başlaması gerekiyor. Biz demiyoruz ki tüm odak noktaları hayvanlar olsun fakat onları da bırakmayalım istiyoruz. Belediye ve gönüllüler tarafından sahiplenilmesi şart” ifadelerini kullandılar.

11 MİLYON HAYVAN DEPREMDEN ETKİLENDİ

6 Şubat 2023 tarihinde Maraş’ta gerçekleşen depremler hayvanları da olumsuz etkiledi. Hayvan barınaklarının yıkılmasıyla birlikte çok sayıda hayvan öldü. Ölen hayvan sayısına ilişkin henüz net bir veri açıklanmasa da yaşanan depremde evcil ve sokak hayvanların yanı sıra 11 milyon hayvan depremden etkilendi. Yıkılan evlerde çok sayıda evcil hayvan enkaz altında kalırken depremden etkilenen illerdeki sokak hayvanları ile ilgili herhangi bir veri paylaşılmıyor. Deprem bölgesinde çalıştıkları ilk günlerde enkaz altında kalan çok sayıda canlı olması nedeniyle veteriner hekimlere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden uzmanlar, “Enkaz altında kalan kedi-köpek, küçükbaş-büyükbaş hayvanlar ve arama-kurtarma faaliyetlerinde çalışan köpekler zaman zaman yaralandıkları için hekimlere çok ihtiyaç vardı” diye belirtti.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.