Meşale Gazetesi

SMA’DA YENİ İLACA ONAY

SMA’DA YENİ İLACA ONAY

SMA Bilim Kurulu, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığında gerçekleşti. Toplantıda alınan kararla SMA tedavi rehberine yeni bir ilaç daha eklendi. Bilim Kurulu, ailelerin yoğun olarak talep ettiği Zolgensma ilacına ise onay vermedi. Böylece SMA tedavi rehberinde bulunan ilaç sayısı 2’ye yükselmiş oldu. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca başkanlığındaki toplantıda Risdiplam etken maddeli ilacın SMA tedavi rehberine eklenmesine karar verildi. Böylece SMA tedavi rehberinde Nursinersen ve Risdiplam ile ilaç sayısı 2’ye yükselmiş oldu.

“RUHSATLANDIRMADA SON AŞAMAYA GELİNDİ”

Bakan Koca, toplantının ardından yaptığı açıklamada, şurup olarak kullanılan Risdiplam etken maddeli ilacın ülkeye girişi için firma tarafından yasal başvuruların yapıldığını, ilacın ruhsatlandırılmasında da son aşamaya gelindiğini söyledi. Koca, “Bu ilaçla ilgili ruhsat sürecini önümüzdeki günlerde sonuçlandırmış olacağız. Bu ilacın etkinliği bilinen nursinersen tedavisinin uygulanmasının güç olduğu hastalar için seçenek olarak sunulmasına karar verilmiştir. Ülke verileri arttıkça Bilim Kurulu tarafından uygulama esasları yeniden gözden geçirilecektir” dedi. Koca, böylelikle SMA hastaları için artık iki ilacın tedavi rehberinde yer alacağını vurguladı.

ZOLGENSMA’YA ONAY ÇIKMADI

Bilim Kurulu, ailelerin yoğun olarak talep ettiği Zolgensma ilacına ise onay vermedi. İlaca yönelik değerlendirmelerin devam edeceği belirtildi. Bakan Koca, “gen tedavisi” olarak da bilinen Zolgensma isimli ilaca ilişkin ise şu açıklamayı yaptı: “Bilim Kurulumuz tarafından yapılan değerlendirmede Zolgensma isimli ilaçla tedavinin diğer tedavilere üstünlüğünü gösteren karşılaştırmalı bir bilimsel çalışmanın halen bulunmadığı görülmüştür. Ancak, Zolgensma isimli ilacın 0-6 hafta yenidoğan taramasından gelen semptomlu olmayan SMA Tip 1 bebekler üzerinde diğer ilaçlara benzer etkinliğinin olduğunu gösteren çalışmalar bulunmaktadır. Yeni bir inceleme yapılması için ilgili firmadan gerçek yaşam verileri talep edilerek yeni bir değerlendirme yapılmasının uygun olacağı değerlendirilmiştir.”

“SMA HASTALARINA GEREKLİ DESTEK VERİLMEYE DEVAM EDECEK”

SMA hastalarının tedavileri için gerekli tüm desteğin verilmeye devam edeceğinin altını çizen Bakan Koca açıklamasında, “Özellikle belirtmek isteriz ki, umudun suistimaline şimdiye kadar izin vermediğimiz gibi bundan sonra da izin vermeyeceğiz. Ailelerimizin umudunun ticari amaçlara alet edilmesine rıza göstermeyeceğiz. Ancak bilimsel kanıtla etkinliği ispat edilmiş her tedavi için ise gereken kolaylığı sağlamaya hazırız” ifadelerini kullandı. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.