TİRYAKİLERDEN TÜTÜNE İLGİ

Son dönemde sigaraya ard arda gelen zamların ardından sigara tiryakileri tekel ürünleri yerine sarma sigaraya yönelmeye başladı. Tekel ürünlerinin son zamlarla birlikte en düşük fiyatlı sigara durumu 8 lira olurken, en yüksek fiyat ise 15 buçuk lira oldu.

TİRYAKİLERDEN TÜTÜNE İLGİ

Son dönemde sigaraya ard arda gelen zamların ardından sigara tiryakileri tekel ürünleri yerine sarma sigaraya yönelmeye başladı. Tekel ürünlerinin son zamlarla birlikte en düşük fiyatlı sigara durumu 8 lira olurken, en yüksek fiyat ise 15 buçuk lira oldu. Halep çarşısındaki tütün satan esnaflar ise yeni fiyat artışlarından sonra taleplerde yoğunluk oluştuğunu belirtirken vatandaşın zamma alternatif olarak sarma tütüne yönelmesi ise tütün piyasasını da etkiledi.

SON ZAMLARDA 2 LİRALIK FARK

Geçtiğimiz günlerde gerçekleşen zam sonrasında güncel sigara fiyatları listesi vatandaşların en çok araştırdıkları arasında yer alıyor. Sigara zammı ile birlikte fiyatlarda yaklaşık 2 TL’lik bir artış yaşandı ve en düşük ile pahalı paketin ücreti değişti. Philip Morris ve British American Tobacco (BAT) grubundaki fiyatlar değişirken JTI grubuna ait en pahalı sigara fiyatı 11 TL iken 13 TL oldu.

SARMA SİGARA MALİYETİ PAKET BAŞINA EN FAZLA 3 LİRA

Tarihi Halep çarşısında açık tütün ve tekel ürünleri satan esnaf ise sarma tütün maliyetlerinin satın alınan paketlere göre daha uygun fiyatlı olduğunu dikkat çekerken normal sigaraya oranla sarma tütün fiyatlarının en az 4’te biri kadar ucuz olduğunu belirttiler. Sarma sigara maliyeti paket başına en fazla 3 lira olurken, bu fiyat aralığı piyasadaki tekel ürünlerine göre oldukça ucuz.

TÜTÜN FİYATLARI

Halep çarşısı esnafı ise tütün fiyatlarıyla ilgili olarak, “Adıyaman tütünü, misket tütünü 30 liradan 50 liraya kadar fiyat aralığına ulaşıyor. Çelikhan gurubu da biraz daha kaliteli olarak 70 liradan 150 liraya kadar çıktığı oluyor. Tekel tütünlerimiz ise yaklaşık ortalama kilo fiyatı 100 liradan bulunuyor. Bugün 100 liraya kilosunu aldığın tütünün ortalama paket fiyatı 3 lira maliyeti oluyor. Boş makronu doldurmak suretiyle paketi bu fiyatlarda kalıyor. Tekel ürünlerinin zamlanması vatandaşı bize yöneltti. Bizim bünyemizde özellikle Yayladağı tütünü, Adıyaman tütünü talep görüyor. Yayladağı tütünü de 30 dan 100 liraya kadar uzanıyor. Geçtiğimiz yıl tütün fiyatları daha yüksekti. Bu yıl fiyatlar biraz daha makul. Geçtiğimiz yıl ürün azlığı ve tüketim yoğunluğu fiyatları etkiledi. Filtre fiyatları ise son dönemdeki bandrol fiyatının 10 liraya dayanmasından dolayı oldukça yüksek. En pahalı tütün bugün bizde paket başına 3 lira oluyor. Bu da tiryakilerin dikkatini çekiyor.” İfadelerini kullandı.

VATANDAŞIN ELİ MAHKÛM

Sigara tiryakileri vatandaşlar ise kilo tütün alımı veya bölge ürünlerini temin konusunda ellerinin mahkûm olduğunu ifade ederken maliyetin yüzde 80 oranında düştüğünü ifade etti. Tiryakiler “Bugün kaliteli dediğimiz bir sigarayı 15 buçuk liraya satın alıyoruz. 100 lirada en fazla 6 paket alıyoruz. Ama burada 100 lira verip filtreyi de hallettiğimizde 6 paketin 5 katı kadar pakete ulaşıyorum. Neredeyse 25-30 paket ortaya çıkarıyorum. Zamların artmasıyla birlikte bizimde Halep çarşısı uğrama durağımız oldu. Aslında en güzeli sigarayı bırakmak ama onu da becerebilmiş değiliz. Allah’tan ramazan ayındayız. Daha az tüketim yapıyoruz” diyerek fiyatların yüksekliğinden dert yandı.

HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.