Vali Doğan, Reyhanlı’da Muhtarlarla Buluştu
Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Muhtarlar Buluşma” toplantıları kapsamında Reyhanlı İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda ilçemizde halkımızın oyları ile seçilerek görev yapan mahalle muhtarlarımız bir araya geldi.
Hatay Valisi Rahmi Doğan, “Muhtarlar Buluşma” toplantıları kapsamında Reyhanlı İlçesi Ticaret ve Sanayi Odası Toplantı Salonunda ilçemizde halkımızın oyları ile seçilerek görev yapan mahalle muhtarlarımız bir araya geldi.
Toplantı Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu’nun ilçe ile ilgili genel durumu içeren sunumu ile başladı.
Toplantının açılış konuşmasına Vali Doğan, Suriye’de yaşanan savaş ortamından kaçan ve ülkemize sığınan Suriyeli misafirlerimize kucak açarak onlara “Ensar” olma vazifesini yerine getiren Reyhanlılı hemşehrilerimize teşekkür ederek sözlerine başladı.
Reyhanlı ile ilgili değerlendirmelerini sürdüren Vali Doğan, “İller İdaresi Genel Müdürlüğüm zamanında göçmenlerle ilgili yurtdışında birçok toplantıya katıldım. Oradaki toplantılarda göçmenlerle ilgi konuşulan binli rakamlar yurtdışındaki insanları korkuturken Reyhan’lı da bu kadar nüfusun barındırılması takdire şayan bir durumdur. Sınır ilçesi olmanın avantajları ve dezavantajları vardır. Reyhanlı tır filosu, İstanbul’da ki tır filosuyla mücadele edebilecek bir seviyededir. Bu ekonomik bir değerdir. Reyhanlı sınır ilçesi olmasaydı bu katma değerin bu ilçede olması mümkün değildi. Tabidir ki bunun yanında Suriye’de yaşanan bu süreçten, atılan roketlerden ve göç olayından en çok etkilenen ilçemiz olmuştur. Bizim için gönül coğrafyamız önemlidir. Sınıra baktığımızda köyün yarısı sınırın bu tarafında diğer yarısı sınırın öbür tarafında kalmıştır. Tarihe baktığımızda kim ki darda kalmış, bu topraklara sığınmıştır. Dolayısıyla bu topraklar insanların dinine, kültürüne, mezhebine bakmadan darda kim kaldıysa kapılarını ona açmıştır. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade ettiği gibi Türkiye gayri safi milli hasılasına bakıldığında gönül coğrafyamız ve başka ülkelere yapılan yardımlar konusunda diğer ülkelerle kıyaslanmayacak düzeyde yardımlar yapıyor. Dinimizde bunu emrediyor. “Veren el, alan elden üstündür” diyor. Bu kaos durumu Türkiye’nin yarattığı bir sorun değildir. Ancak Türkiye bu konuda da yapılması gerekeni yapmıştır ve yapmaya da devam edecektir. Bugün Afrin’de Türk Silahlı Kuvvetlerimizin yaptığı Zeytindalı Operasyonu ile Reyhanlı rahatlamıştır.” dedi.
Ülkemizin tarih boyunca insana değer veren bir medeniyet anlayışına sahip olduğunu ifade eden Vali Doğan, “Ülke olarak bize sığınan insanlara karşı insani olarak yardım etmek durumundayız. Eğitim konusunda olsun, sağlık konusunda olsun, barınma konusunda olsun. Bunların hepsi ile ilgili çözümler üretilmektedir. Şuanda Hatay’da 130’a yakın okul yapıyoruz. 40.000 civarında Suriyeli öğrenci bizim çocuklarımızla birlikte eğitim görüyor. Tarımla ilgili ciddi bir potansiyele sahip bir İlde yaşıyoruz. Sulama ile ilgili sorunlar olduğunu biliyoruz. Bu sorunlar da yapılan barajlarımızın faaliyete geçmesiyle çözüme ulaşacak. Tüm dünya bir ekonomik kriz yaşıyor. Bunun dışında ayrıca Türkiye’ye ekonomik anlamda saldırılar oldu. Ama Türkiye bu süreçte de hala dimdik ayakta. Çünkü üreten bir toplumuz. Sağlık alanında da örnek alınan bir ülkeyiz. Bununu dışında tabi ki eksikliklerimiz yok değil. Bunları da çözmek için ülke olarak birlik ve beraberlik içinde çalışacağız. ”dedi
Değerlendirmelerin ardından toplantıya katılan muhtarlar mahalleleriyle ilgili sıkıntılarını, ihtiyaçlarını Vali Doğan’a aktardılar. Muhtarlarımızın kendisine ilettiği sorun ve talepleri dinleyen Vali Doğan, sorunların çözümüne ilişkin ilgili kurum müdürlerine talimatlar verdi.
Toplantıya Hatay Valisi Sayın Rahmi Doğan’ın yanı sıra Vali Yardımcısı Mahmut Hersanlıoğlu, Reyhanlı Kaymakamı Fatih Çobanoğlu, Reyhanlı Belediye Başkanı Mehmet Çüter, Reyhanlı TSO Başkanı Necmeddin Zaroğlu ilgili kurum İl müdürleri, sivil toplum kuruluşu temsilcileri ve muhtarlarımız katıldı.