VATANDAŞ ESNAFA GİDEMİYOR

Esnaf

VATANDAŞ ESNAFA GİDEMİYOR

Yıllardır, Ticaret ve tüketim kültürümüzün önemli bir parçası haline gelen, dostluk, arkadaşlık, güvenilirlik üzerine inşa edilen veresiye defterleri Dolar’ın yükselmesi ve çeklerin vadeye yayılmasının kesilmesinin ardından rafa kaldırıldı. Antakya’da Uzun Çarşı esnafının yüzyıllardır süre gelen arkadaşlık ve güvenilirlik gibi iyi hal durumu olan ve vatandaşın dar zamanda bu vasıflar sayesinde ailesinin ihtiyaçlarını karşılamak için veresiye ye yazdırdığı defterlere dolar eli değdi.
Antakya’nın önemli çarşılarında esnaflar artan maliyet fiyatlarından dert yanarken, güvenilir olmanın artık defter açtırmadığını dile getirdiler.
Antakya’da önemli esnaf ayaklarından birini oluşturan Ayakkabıcılar çarşısı esnafı özellikle Konya tarafından ve çevre illerden getirdikleri mallara yapılan zamlar ve uzun vadeli çek kabul edilmemesinden ötürü tamamen nakit çalışmaya başladı. Bazı esnaflar banka komisyonunu bile hesaba kattığı için genellikle nakit çalışmaya yönelirken, eş, dost, akraba veya tanıdık olmanın yerini artık nakit veya kredi kartı almış durumda. Esnaf yıllardır yüz yüze baktığı ve bugüne kadar aralarında sürekli olarak veresiye ilişkisi bulunduğu vatandaşlara bile artık veresiye defterlerinin sayfalarını açmazken, 2019 ayakkabı fiyatlarının yüzde 40 oranında artış göstereceği tahmin ediliyor. Ayakkabıcı esnaflar Aralık ayından sonra 100 liranın altında ayakkabı almanın neredeyse imkânsız olacağını söylerken, ortalama bir ayakkabı fiyatının 170 ile 200 lira arasında olacağını dile getiriyorlar.
Meydan Çarşısının önemli figürleri olan artarlar yani peynir, zeytin vs. gibi kahvaltılık ürün satan esnafta Doların yükselmesiyle zorlanmaya başladı.
Özellikle süt ve süt ürünlerine gelen ve bu yıl zeytin hasadının da kaynaklı olmasından dolayı fiyatlar el yakarken, esnaf vatandaşlara avantajlı paketler sunmakta zorlanıyor. Antakya’nın yıllardır en işlek yerlerinden biri olan Meydan çarşısı esnafı da artık ürünleri gram hesabına göre ayarlamak zorunda kalıyor.
Zam olarak en çok tepkiyi salça ürünleri ve peynir türleri çekerken vatandaşlar genel olarak kahvaltının pahalı bir tüketim haline geldiğini savunuyor.
Antakya çarşısının içinde en önemli tüketim ve Pazar alanlarından biri olan giyecek ürünlerinin yeni rotası taksit ve kredi kartı avantajı yüzünden Alışveriş merkezlerine kaymış durumda gözüküyor. Çarşı esnafı artan yüksek kiralar ve piyasanın durgunluğundan yakınırken vatandaşlar soluğu AVM’lerde alarak ertelemeli veya çok taksitli kıyafet alışverişinde bulunabiliyor. Çarşı esnafı bu durumun önüne geçmek için indirimli hatta çok az kar payıyla ürün satmaya çalışsa da nakit sıkıntı yüzünden vatandaşların ilgisini çekemiyor. Çarşıda bugün bir başörtüsü fiyatı 17 ile 20 lira arasında değişim gösterirken, bu fiyatta satıcı esnaf en fazla 2 veya 3 lira kazanabildiklerini söylüyor.
Vatandaşlar son dönemde artan zamlardan kaynaklı olarak esnafın da kendisine göre önlem almalarını kısmen haklı görseler de yıllardır tanıdığı ve güvendiği bir esnaftan bir kutu veya poşet veresiye ürün alamamanın hayal kırıklığını yaşıyor. Esnaf ise çekleri, kiraları ve artan maliyetleri öne sürerek güvenilir olmanın artık defter açtırmadığını ve bir an önce fiyatların düşmesi gerektiğini dile getiriyorlar.
HABER: FADİME ÇAYLI

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.