YAYMAN, WHATSAPP’IN YENİ UYGULAMASI KABUL EDİLEMEZ

YAYMAN, WHATSAPP’IN YENİ UYGULAMASI KABUL EDİLEMEZ

Son birkaç gündür ülke gündemine oturan ve Whatsapp kullanıcılarını kaygılandıran yeni uygulamalarla ilgili olarak, TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, dün Ankara’da bir toplantı gerçekleştirdi. Konu, enine boyuna masaya yatırıldı ve bir deklarasyon hazırlandı. Komisyon Raporu’nu, Başkan / Hatay Milletvekili Hüseyin Yayman,  çıktığı NTV canlı yayınında okudu.

Whatsapp tarafından dayatılan yeni sözleşme konusunu değerlendirdiklerini, Whatsapp’ın; çifte standartlı, ayrımcı ve kişisel mahremiyeti ihlal eden bu kararını asla doğru bulmadıklarının altını çizen, TBMM Dijital Mecralar Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Dijital mecralar, dijital ayrımcılığa dönüşmemeli” dedi ve Türkiye’nin; ekonomik, siyasal askeri bağımsızlık gibi dijital bağımsızlığını da elde etmesi, tam bağımsız yazılım ve bilgi teknolojisinin gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.

Yayman, Komisyon Raporu ile ilgili şunları kaydetti:

“Son günlerde, Whatsapp’ın gizlilik politikasını değiştirme ve sözleşme onayı istemesiyle kamuoyuna yansıyan gelişmeler nedeniyle, Dijital Mecralar Komisyonu olarak bugün TBMM’de bir çalışma toplantısı gerçekleştirdik. Toplantıda; veri güvenliği, big data dediğimiz büyük veri, dijital okur yazarlık, dijital göç, ulus aşırılaşan dijital yapılar kavramları çerçevesinde, Komisyonumuz, önemli değerlendirmelerde ve mütalaalarda bulundu. Uluslararası sözleşmeler ve Anayasamızca güvence altına alınan özel hayatın gizliliği ve korunması, kişisel verilerin güvenliğinin sağlanması, şeffaf bilgilendirme, sağlıklı bilgi akışının sağlanması, hesap verilebilirlik hususlarının altını çizmek istiyoruz. Bu bağlamda, Whatsapp’la gündeme gelen, dijital mecraların, mevcut gizlilik politikalarıyla üçüncü taraflarla veri paylaşımını doğru bulmuyoruz.

Mevcut gelişmeler, ülkemizde; yazılım, teknoloji ve siber güvenlik konusunda çalışmalar yapılmasının ne kadar önemli olduğunu ortaya koymuştur. Toplantımızda alınan karar gereği, TBMM Genel Kurulu’nun faaliyetlerine başlayacağı hafta itibarıyla, konunun paydaşları; Adalet Bakanlığı, İçişleri Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı, Bilgi Teknoloji Kurumu (BTK), mesajlaşma ve sosyal medya kuruluşları, sivil toplum kuruluşları, bilim insanları, Komisyonumuza davet edilecektir. Toplantılar süresince, konuyla ilgili yapılacak çalışmalar ve değerlendirmeler, şeffaf bir şekilde Dijital Mecralar Komisyonu tarafından kamuoyuyla paylaşılacaktır.

Rekabet Kurulu ve Kişisel Verilerin Korunması Kurulu’nca, mevcut yasal çerçevenin vatandaşlarımıza tanıdığı hakların ihlal edilip edilmediğine yönelik yaptığı çalışmaları dikkatle izliyoruz.

Kişisel verilerin korunması başta olmak üzere, bireylerin dijital mecralara ait hak ve menfaatlerini koruyacak tüm adımların Komisyon olarak takipçisi olacağız.” Haber Merkezi

ETİKETLER:
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.