Vali Ata Müşterek Meslek Komitesi toplantısına katıldı
Erol Bilecik Kongre Merkezi
Erol Bilecik Kongre Merkezinde gerçekleşen toplantıya Vali Ata’nın yanı sıra ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin, ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak, kurum İl müdürleri, ATSO meclis üyeleri ve meslek temsilcileri katıldı.
Toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşımızın okunması ile başladı.
Toplantıda ilk olarak söz alan ATSO Meclis Başkanı Selahattin Eskiocak konuşmasında “Ticaret ve Sanayi Odası olarak bu dönemde izlememiz gereken en önemli konu son dönemde yaşanan döviz kurlarının olağandışı artışından dolayı enflasyonun çift haneli rakamlara çıkması ile vatandaşın alım gücünün düşmesi, girdi maliyetlerinin artması ve yükselen faiz oranları sonrasında firmalarımıza gerçekten son derece ağır yükler getirmesidir. Tüm bu sıkıntıları aşmak için Hazine ve Maliye Bakanlığımız tarafından hazırlanan enflasyonla topyekun mücadele programını son derece önemli buluyor ve destekliyoruz. Zira enflasyonla mücadeleyi ne tek başına kanun ne de tek başına özel sektör yapabilir. Sorumluluk ve görev hepimizindir. Bu bağlamda devletimiz tarafından 81 ilde ve 160 ilçede yer alan 365 oda ve ticaret borsamız tarafında bu kampanya desteklenecektir. Odamıza bağlı firmalarımıza bu mücadelede belirlenen kriterlerde asgari 3 ay süreyle, en az yüzde on indirim yapmaları konusunda çağrıda bulunuyoruz .” dedi
Daha sonra kürsüye gelen ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hikmet Çinçin yaptığı konuşmasında “Bu yıl ilkini yaptığımız Meslek Komiteleri Müşterek Toplantımızda özellikle değineceğimiz konu her yerde dile getirdiğimiz Suriyeli misafirlerimizin Türkiye’nin özellikle 3 iline yaptığı negatif etki hususudur. Başta Kilis, Hatay ve Şanlıurfa bu insani krizden en çok etkilenen şehirlerimizdir. Bundan dolayı hükümetimizden beklentimiz bu illerimize özel istihdam ve teşvik paketi uygulanmasıdır. 7. yıla girmiş bir insanı krize ile yüz yüzeyiz ve bu krizin ne zaman biteceğini bilmiyoruz. Türkiye’de bulunan 3.585.738 Suriyelinin, 438.649’u Hatay’da yaşıyor. Başta ekonomi, eğitim, iş yaşamı, sağlık, güvenlik , şehir altyapısı, sosyo kültürel hayat , trafik dahil olmak üzere pek çok alanda ek yükler getirmektedir. Bu konuda herkesin taşın altına elini koyarak çalışması gerekmektedir.” dedi
Hatay Valisi Erdal Ata ise yaptığı konuşmasında “ Hatay, Suriye’de 2011 yılında başlayan krizden ülkemizde en çok etkilenen illerimizin başında geliyor. Bu sürecin bu kadar uzun sürmesi kimse tarafından beklenmiyordu. Doğru söylemek gerekirse bunun ne kadar süreceği de bilinmiyor. Hatay’ın ekonomisine genel olarak baktığımızda bir taraftan tarım ön plana çıkıyor.
Amik ovası gibi Türkiye deki en önemli ova buradadır .Özellikle sulama sorunu olmayan tarlalarımızda katma değeri yüksek endüstriyel ürünler yetiştiriliyor. Karaçay Barajı, Reyhanlı Barajı inşaası ile Tahta Köprü Barajının yükseltilmesi çalışmasının tamamlanmasıyla sulanabilir arazilerin hemen hemen hepsi suya kavuşturulmuş olacaktır.
Bu barajlarımız ilimizin ekonomisi açısından en önemli yatırımlardır. Tabii yapılacak iş barajların yapılması ile bitmiyor. Bir taraftan arazi toplulaştırma çalışmaları devam ediyor, Diğer taraftan da su kaybının olmaması için kapalı sistem sulama kanalı çalışmaları devam ediyor.” dedi
Konuşmasının bir bölümünde ilimizde devam eden yatırımlar hakkında bilgi paylaşan Vali Ata, “2018 yılının üçüncü üç aylık döneminde 543 adet proje üzerinde çalışılmıştır. Bu projelerin 373 adedi genel ve özel bütçeli kuruluşlarca, 170 adedi ise Hatay Büyükşehir Belediyesi, HATSU ve İlçe Belediyeleri imkânlarınca gerçekleştirilmiştir. Projelerin toplam bedeli 5 Milyar 792 Milyon 875 Bin TL’dir. 2018 yılı ödenekleri ise 1 Milyar 632 Milyon 473 Bin TL olup, bu ödeneklerden 736 Milyon 315 Bin TL harcama yapılmış ve %45 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Genel ve özel bütçeli kuruluşlarca üzerinde çalışılan 373 adet projenin toplam bedeli 5 Milyar 94 Milyon 153 Bin TL’dir. 2018 yılı ödenekleri toplamı ise 1 Milyar 50 Milyon 764 Bin TL olup 2018 Eylül ayı sonu itibariyle bu ödenekten 569 Milyon 472 Bin TL harcama yapılmış ve %54 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Mahalli idarelerimizce yürütülen 170 adet projenin toplam bedeli 698 Milyon 722 Bin TL’dir. 2018 yılı ödenekleri ise 581 Milyon 708 Bin TL’dir. 2018 yılı Eylül ayı sonu itibarıyla bu ödenekten 166 Milyon 843 Bin TL harcama yapılmış %29 nakdi gerçekleşme sağlanmıştır. Genel ve özel bütçeli kuruluşlarımızın 2018 yılının 3. üç ayındaki yatırımları için harcadığı ödenek büyüklüğüne göre yapılan sıralamada, İl Milli Eğitim Müdürlüğü 141 Milyon 218 Bin TL ile birinci sırada, Karayolları 5. Bölge Müdürlüğü 104 Milyon 200 Bin TL ile ikinci sırada, DSİ 6. Bölge Müdürlüğü 84 Milyon 490 Bin TL ile üçüncü sırada yer almıştır. Genel ve özel bütçeli kuruluşlarımız ile Mahalli İdarelerimizin temel sektörlerde gerçekleştirdiği yatırımlarda nakdi gerçekleşmenin en çok % 69 ile Tarım Sektöründe olduğu görülmüştür. Bunu % 61 ile Gençlik ve Spor ile % 52 oranla Eğitim sektörü izlemiştir. ”dedi
“İlimizde 2018 yılının üçüncü döneminde yürütülen 543 adet projeden 66 adedi tamamlanarak hizmete alınmış, 472 adedi devam etmekte, 5 adet projeye de çeşitli nedenlerle başlanılamamıştır. Devam eden projelerden 403 adedi imalat sürecinde, 39 adedi ihale, 19 adedi sözleşme, 7 adedi proje, 4 adedi planlama aşamasındadır.” dedi.
Son olarak bir değerlendirmede bulunana Vali Ata “Bulunduğumuz platformlarda ilimiz ekonomisi açısından ve Suriye’de yaşanan bu krizden en çok etkilenen illere özel istihdam ve teşvik paketi uygulanması konusunu dile getirmekteyiz. Enflasyonla mücadele kapsamında başlatılan bu mücadeleye tüm firmalarımızın katılmasını istiyoruz. Ülke olarak geçirdiğimiz bu zor süreci hep birlikte atlatacağımıza inanıyorum.” dedi.
Toplantının son bölümünde sektör temsilcilerinin sorularını cevaplandıran Vali Ata, iş insanlarımızdan kendilerine iletilen talepleri dinleyerek ilgili Bakanlıklar düzeyinde konuların titizlikle takipçisi olacaklarını sözlerine ekledi.
Haber Merkezi