ARTÇI SARSINTILAR 2 YIL SÜREBİLİR

ARTÇI SARSINTILAR 2 YIL SÜREBİLİR

Dokuz Eylül Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hasan Sözbilir, depreme hazırlık için mahalle bazında arama kurtarma ekiplerinin kurulması gerektiğini belirtti ve diğer bir yandan da riskli bölgelerde dönüşümü acilen başlatılması gerektiğini söyledi.

Sözbilir, “Depreme hazırlıkta önce halkın bilinçlendirilmesi gerekiyor. Depreme hazırlık anında yani eğer bir yerde deprem bekleniyorsa, o bilgi kapsamında da bu mahalle bazında arama kurtarma ekipleri kurulması ve deprem anında ve sonrasında ne yapılması gerektiğini sağlayacak tatbikatlar, eğitimler verilmesi gerekiyor. Bir taraftan da bu kentsel dönüşüm kapsamında insanlar kendi yerinde yaşarken rezerv alanlar oluşturarak riskli binalardaki insanları başka bir yere taşımak, ondan sonra o bölgeyi kendi içinde kentsel dönüşüme sokmak en doğrusu olur diye düşünüyorum. Depremler dönem dönem artıyor dünya ölçeğinde de. Türkiye ölçeğinde geçen yıla göre normalde bir yıla göre olması gereken deprem sayısı ilk 4 ayda oldu mesela. Normalde yılda 25 bin deprem olur, bu sayıya depremden sonra geçen ilk 2-3 ay içinde ulaşıldı. Şu anda bu bir yıl dolunca 100 bini geçmiş olacak deprem sayısı. Öyle olunca daha fazla deprem olmuş oluyor ama bu daha fazla yıkıcı deprem olduğu anlamına gelmiyor. Deprem sayısı artıyor çok fazla bir tetiklenme olduğu için dolayısıyla komşu faylar da deprem üretmeye başlıyor küçük küçük. Depremde kırılan fayın 500 kilometreyi bulduğu için, bu fay düzlemleri üzerindeki tüm pürüzlülükler bitinceye kadar artçılar devam edecektir.  Bu nedenle 2-3 yıl daha devam eder artçı depremler” ifadesinde bulundu.

Haber Merkezi

REKLAM ALANI
ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.