ÇOCUKLAR YATAĞA AÇ GİRİYOR!

ÇOCUKLAR YATAĞA AÇ GİRİYOR!

CHP Hatay Milletvekili Suzan Şahin, TÜİK verilerine göre Türkiye’de 6,5 milyon çocuğun şiddetli yoksulluk çektiğini söyledi, çocukların yatağa aç girdiğini, okullarda açlıktan düşüp bayıldığını dile getirdi. Şahin, meclisteki konuşmasında, Millî Eğitim Bakanlığıyla iş birliği yaparak çocuklara 1 öğün ücretsiz yemek vermenin, ücretsiz su sağlamanın bu kadar zor olmamasının gerekliliğini söyledi.

Özel kreşler el yakıyor

Şahin, konuşmasında şunlara değindi: “Okullaşma oranıyla övünüyorsunuz; 866 bin kız çocuğu okulda değil. Okul öncesi çocukların eğitimi hem çocuk hem kadın açısından çok önemli. Bu ülkede 13,3 milyon kadın, çocuğunu bırakabileceği yer bulamadığı için çalışamıyor. Kamu kreşleri sürekli kapatılıyor. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kreşler yetersiz, yasal gereklilik olan iş yerlerinin kreş açma zorunluluğu denetlenmiyor, özel kreşler el yakıyor; böyle olunca kadınlar, çocuklarla birlikte eve mahkûm ediliyor. Mesele iş bilmezlikte değil, mesele kadını eve hapsetmek isteyen AKP zihniyetinden kaynaklı. Hani aileyi, kadınları çok düşünüyorsunuz ya merak ediyorum; en az 3 çocuk sipariş etmeyi bilen lideriniz neden 3 tane mahallede de kreş sipariş etmiyor size?”

Çocuk işçiler eğitim hakkından yoksun

Okulda olması gereken çocukların cinsel istismara uğradığını söyleyen Şahin, “Çocuğun cinsel istismarı insani değil, insanlık dışıdır. En ağır çocuk hakkı ihlali olarak siyasi anlayışın bir sonucudur. Tıpkı kadına yönelik şiddet, kadın cinayetleri gibi politiktir. Mevcut siyasi iktidarın bakış açısını yansıtan ayrıştırıcı, ötekileştirici, yandaş kayıran, tarikat ve cemaatlerin koruyup kollayan politikalarınızın bir ürünüdür. Adli sicil istatistiklerine göre 2021’de çocuğa cinsel istismar suçundan 16.161 bir mahkûmiyet kararı verilmiş. 2001-2021 arası 15 yaş altı 20.895, 15-17 yaş arası 548.488 çocuk doğum yapmış, feci bir tablo bu. Dolayısıyla, davalara müdahil olmak yetmez, zihniyet değişmez ise ne çocuğun cinsel istismarı biter ne erken yaşta evlilikler ne çocuk anneler. Ülkemizde bir diğer çocuk istismarı da çocuk işçiler. 2 milyon çocuk işçi en temel hakkı, eğitim hakkından yoksun.

Utanç verileri fıtrat değildir

Okula gidemeyip çalışıyor bu ülkede. İşçi sağlığı ve iş güvenliği Meclis verilerine göre 2013’ten bu yana iş cinayetlerine kurban giden çocuk işçi sayısı en az 556. Sadece 2021’de Türkiye’de 62 çocuk işçi hayatını kaybetti. Bu utanç verileri için ‘kader’, ‘fıtrat’ demezsiniz inşallah. Diğer bir kanayan yara da uyuşturucu. Uyuşturucuya başlama yaşı 8’e kadar düşmüş durumda. 2021 verilerinde 6.788 çocuk Emniyet güçleri tarafından gözaltına alınmış. Bütçenin neresinde var uyuşturucudan bu çocukları kurtarmak? Gemi gemi uyuşturucu madde geliyorsa; bakanları, bürokratları uyuşturucu baronlarıyla boy boy pozlar veriyorsa kimse uyuşturucudan kurtarılamaz” dedi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.