DOĞAKA 95. YÖNETİM KURULU TOPLANDI
Büyük Osmaniye Otelinde Osmaniye Valisi Dr. Erdinç Yılmaz’ın ev sahipliğini yaptığı Doğu Akdeniz Kalkınma Ajansı 95. Yönetim Kurulu Toplantısına Hatay Valisi Rahmi Doğan’ın yanı sıra, Kahramanmaraş Valisi Ömer Faruk Coşkun, Antakya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hikmet Çinçin, Kahramanmaraş Ticaret ve sanayi Odası Başkanı Şahin Balcıoğlu, Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Devrim Aksoy ve Osmaniye İl Genel Meclis Başkanı Mehmet Ali Gizlice katıldı.
Osmaniye Valisi ve DOĞAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı Dr. Erdinç Yılmaz, “ Ajansımız faaliyetlerine 2020 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde devam etmektedir. Destek programları kapsamında, ilk kez ajansımız tarafından uygulanan “Finansman Desteği” programında değerlendirme çalışmaları tamamlanmıştır. Bugünkü toplantımızda, değerlendirme sonuçlarının uygun bulunması halinde başarılı projeler kamuoyu ile paylaşılacaktır. Pilot uygulama olarak Hatay ilinde yer alan Antakya Mobilya İhtisas Küçük Sanayi Sitesi’nde yer alan firmalara yönelik uygulanan programın ardından benzer programlar Kahramanmaraş ve Osmaniye illerimizde diğer sektörlere yönelik olarak yaygınlaştırılacaktır. Diğer taraftan, 2020 yılının diğer destek programlarına yönelik rehber çalışmaları taslak olarak tamamlanmıştır. Yönetim Kurulu’nun uygun bulması ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı onayı sonrasında yeni programların Eylül ayı içerisinde ilan edilmesi planlanmaktadır.
Ajansımızın destek mekanizmaları arasında yer alan Güdümlü Proje Desteği kapsamındaki Osmaniye Denetimli Serbestlik Hizmetleri Sürekli Eğitim Merkezi Projesi Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmıştır. Proje ile oluşturulacak merkezde, denetimli serbestlik kapsamındaki kişilere, kişisel gelişim ve meslek kazandırma eğitimleri verilecektir. Bununla birlikte Kahramanmaraş Metal Mutfak Eşya Test Analiz ve Ar-ge Merkezi, Hatay Kireçlik Yarma Sistemi Ortak Kullanım Tesisi ve İskenderun Teknik Üniversitesi Kaynakçılık Mükemmeliyet Merkezi projeleri Bakanlık onayı aşamasındadır. Kahramanmaraş Çağlayancerit Ceviz İşleme ve Paketleme Tesisi Projesi’nde ise başvuru süreci tamamlanmıştır.
Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından yürütülmekte olan Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı kapsamında Osmaniye ilinden Değirmenocağı Rahime Hatun Kadın Tarımsal Kalkınma Kooperatifi’nin süs bitkileri yetiştiriciliğine yönelik sera projesi, Kahramanmaraş Teknokent A.Ş.’nin tekstil sektöründe Moda ve Tasarımcı Yetiştirme Projesi ve Afşin Belediyesi’nin Lavanta İşleme Tesisi Projesi Bakanlık tarafından uygun bulunmuştur. Bu projelerle birlikte toplam 3 Milyon 400 Bin TL ilave kaynak bölgemize kazandırılmıştır.
Bunların yanı sıra diğer ulusal ve uluslararası fonlardan bölgemize kaynak sağlamaya yönelik çalışmalar yürütülmektedir. Bu amaçla Osmaniye Ticaret ve Sanayi Odası’nın 2, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi’nin 2, Afşin Ticaret ve Sanayi Odası’nın 1 olmak üzere toplam 5 projeye yazım aşamasında destek sağlanmış ve bu projelere ortak olunmuştur.
Program ve proje bazlı bu faaliyetlerin yanı sıra araştırma-inceleme çalışmalarına da devam edilmektedir. Bu kapsamda Osmaniye Turizm Stratejisi ve Eylem Planı çalışması tamamlanmıştır. Turizm sektöründe altyapı projeleri, turizm faaliyetlerinin çeşitlendirilmesi ve insan kaynaklarının geliştirilmesi gibi birçok konuda tespit ve önerilerin yer aldığı çalışma, yararlanıcıların istifadesine sunulmuştur.
Bunların dışında 2020 Yılı Çalışma Programı çerçevesinde proje izleme ve değerlendirme faaliyetleri ile yatırım destek ve tanıtım faaliyetlerine devam edilmektedir. Ayrıca 2021 Yılı Çalışma Programı hazırlıklarına başlanılmıştır. 2021 yılında uygulanacak destek programları ve yürütülecek faaliyetlerin yer alacağı çalışma programı, ilgili paydaşlarla işbirliği içerisinde katılımcı bir anlayış ile hazırlanmaktadır.” dedi
Açılış konuşmasının ardından toplantı, gündem maddelerinin görüşülmesiyle devam etti. Haber Merkezi