DOKTORLARIN İLAÇ GİBİ ÖNERDİĞİ MEYVE!

DOKTORLARIN İLAÇ GİBİ ÖNERDİĞİ MEYVE!

DEFNE İLÇESİ DURSUNLU DAĞINDA YABAN MERSİNİTOPLAMA DÖNEMİ BAŞLADI

Hatay’ın Defne ilçesi Dursunlu Dağında Yaban Mersini toplama dönemi başladı.

Üreticiler, Kuzey Amerika kökenli bir meyve türünün sağlığı çok faydalı bitki olduğunu söylediler. Her yıl bu mevsimde toplanan Yaban Mersini’nin doktorlar tarafından da önerildiği belirtildi.

Genelde dağlık kesimde yetişen Yaban Mersin’in Dursunlu Dağında her yıl üreticiler tarafından hasadı yapıldığı bildirildi. UZMANLAR YABAN MERSİNİ’NİN FAYDALARINI SIRALADI

Uzmanlar Yaban Mersin’in faydalarını şöyle sıraladı:

“Yaban mersini, Kuzey Amerika kökenli bir meyve türüdür ve bilimsel adı Vaccinium corymbosum’dur. Bu küçük, mavi veya mor renkli meyve, tatlı ve hafif ekşi bir tadı olan besleyici bir gıdadır. Yaban mersininin tarihi, Kuzey Amerika yerlileri tarafından binlerce yıl öncesine dayanır. Avrupalılar, yaban mersinini keşfettikten sonra, bu lezzetli meyveyi Avrupa’ya yaydılar ve günümüzde dünya genelinde yetişebilen popüler bir gıda haline geldi. Yaban mersini, düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği ile tanınır. Ayrıca C vitamini, K vitamini, manganez ve antioksidanlar gibi sağlığa faydalı besin öğeleri açısından da zengindir. Antioksidanlar, serbest radikaller olarak bilinen zararlı maddelerin vücutta birikmesini önlemeye yardımcı olarak cilt sağlığı, bağışıklık sistemi ve kalp sağlığı gibi birçok konuda fayda sağlar.

Yaban Mersininin Faydaları Nelerdir?

Mavi yaban mersini, sağlıklı beslenme konusunda son yıllarda popüler hale gelmiş bir meyvedir. Birçok sağlık faydası ile ilişkilendirilen mavi yaban mersininin sağlık açısından bilinen yararları şunlardır:

Antioksidanlar açısından zengindir: Mavi yaban mersini, serbest radikallerin sebep olduğu hücre hasarını önlemeye yardımcı olan antioksidan bileşikler açısından zem. Bu nedenle mavi yaban mersini tüketimi, kansere karşı korunmada destek sağlar.

Kalp sağlığına faydalıdır: Mavi yaban mersini, kalp sağlığı için faydalı olan flavonoidler ve lifler açısından zengindir. Flavonoidler, kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olan antioksidan bileşikler olarak bilinir.

Beyin fonksiyonunu destekler: Mavi yaban mersini, beyin fonksiyonunu destekleyen fitokimyasallar içerir. Bu meyve ayrıca Alzheimer hastalığı ve diğer beyin hastalıklarına karşı koruyucu olabilir.

Bağışıklık sistemini destekler: Mavi yaban mersini, C vitamini açısından zengindir. Bundan dolayı bağışıklığın güçlenmesine destek olabilir. Düzenli olarak mavi yaban mersini tüketmek, soğuk algınlığı gibi enfeksiyonlara karşı koruyucu olabilir.

Sindirim sağlığına faydalı olabilir: Mavi yaban mersini, sindirim sağlığı için faydalı olan lifler açısından zengindir. Lifler, sindirim sisteminin düzenli çalışmasına yardımcı olabilir.

Kilo kontrolüne yardımcı olabilir: Mavi yaban mersini, düşük kalorisi ve yüksek lif içeriği ile kilo kontrolüne yardımcı olabilir. Ayrıca bu meyve, metabolizmayı hızlandırmaya ve yağ yakımını artırmaya destek olur.

Ruh sağlığına faydalı olabilir: Yaban mersini tüketmek, bilişsel fonksiyonların iyileşmesine yardımcı olabilir. Özellikle bilişsel fonksiyon hızı düşük yaşlı kadınlarda, yaban mersini tüketiminin olumlu etkileri çalışmalarla gösterilmiştir.

Kan basıncını düşürebilir: Yüksek tansiyon, kalp hastaları için önemli bir risk faktörüdür. Yaban mersini tüketmek, yüksek tansiyonu olan kişilerin tansiyonunu düşürerek daha sağlıklı olmalarına yardımcı olabilir.Sonuç olarak mavi yaban mersini, sağlık açısından pek çok fayda sağlayan özellikler barındırır. Bu nedenle diyetinizde düzenli olarak mavi yaban mersini tüketmek, sağlığınızı korumya ve hastalıklara karşı direnç kazanmanıza yardımcı olabilir.

Yaban Mersini Nerede Yetişir?
Mavi yaban mersini aslen Kuzey Amerika’da yetişen bir meyve türüdür. Bununla birlikte bugün dünya genelinde birçok farklı bölgede yetiştirilmektedir. Yaban mersini, özellikle Kuzey Amerika, Kanada ve Avrupa’nın kuzey bölgelerinde yoğun olarak yetiştirilen meyveler türlerinden biridir.
Yaban mersini, nemli ve serin iklimleri sever. Doğal olarak ormanlık alanlarda ve bataklık bölgelerde yetişir. Ayrıca yaban mersinleri, genellikle turba tarlalarında yetiştirilir; çünkü bu toprak türü, nemli ve asitli koşullara uygundur.
Bugün mavi yaban mersini, tarım ve bahçecilik yöntemleri kullanılarak dünya genelinde yetiştirilmektedir. Amerika Birleşik Devletleri ve Kanada dünya genelinde en fazla yaban mersini üretiminin yapıldığı ülkelerdir. Bununla birlikte İskandinavya, İngiltere, Hollanda, Polonya ve Şili gibi başka bölgelerde de mavi yaban mersini üretimi gün geçtikçe artmaktadır. Yaban mersini, çalı şeklinde büyüyen bir bitkidir ve genellikle boyu, 1-2 metre yüksekliğe kadar uzayabilir. Bitkiler, yılın belirli zamanlarında beyaz veya pembe çiçek açar. Daha sonra yaz aylarında meyveleri, olgunlaşmaya başlar. Mavi yaban mersini, genellikle ağustos ayında olgunlaşır ve hasat edilir.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.