DÜNYA NÜFUSU 8 MİLYARI GEÇTİ

DÜNYA NÜFUSU 8 MİLYARI GEÇTİ

Dünya genelinde nüfus artış hızı azalırken dünya nüfusu 8 milyarı geçti.
Birleşmiş Milletler (BM) Kalkınma Programının (UNDP) 1989’da BM Genel Kuruluna sunduğu önerinin kabul edilmesiyle her yıl 11 Temmuz, dünyadaki nüfus kaynaklı problemlere dikkati çekmek amacıyla “Dünya Nüfus Günü” olarak kutlanıyor.
Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), her yıl 11 Temmuz’da nüfus ile ilgili önemli konulara dikkati çekerek nüfus ve kalkınma konularında farkındalık oluşturmaya yönelik çalışmalar yapıyor.
BM verilerine göre dünya nüfusu, 1999’da 6 milyara, 2011’de 7 milyara, 2022’de 8 milyara ulaşırken UNFPA’nın “2023 Dünya Nüfusunun Durumu Raporu”na göre, güncel rakam 8 milyarı geçmiş durumda.
Rapora göre dünyanın en kalabalık ülkesi, 1 milyar 428 milyon 600 binlik nüfusuyla Hindistan oldu.
Hindistan’ı, 1 milyar 425 milyon 700 bin ile Çin ve 340 milyonluk nüfusuyla ABD takip etti.
Raporda ortalama insan ömrü göz önüne alındığında erkeklerin ortalama 71, kadınların ise ortalama 76 sene yaşadığı tespit edildi.
TÜRKİYE 85 MİLYONU GEÇEN NÜFUSU İLE DÜNYADA 18. SIRADA
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye, 85 milyon 279 bin 553 kişilik nüfusuyla 194 ülke arasında 18’inci sırada yer aldı.
Türkiye’nin nüfusu, dünyadaki toplam nüfusunun yüzde 1,1’lik oranına denk geliyor.
NÜFUS ARTIŞI HIZLA AZALMAKTA
BM Ekonomik ve Sosyal İşler Dairesi’nin (UNDESA) “Dünya Nüfus Beklentileri 2022” raporundaki tahminlere göre, dünyanın 2030’da 8,5 milyar, 2050’de 9,7 milyar, 2100’de ise 10,4 milyarlık nüfusa ev sahipliği yapacağı öngörülüyor.
Dünyada nüfusun artmaya devam ettiği ancak artış hızının azaldığı vurgulanan raporda, ölüm oranlarındaki düşüşün ardından doğurganlık oranının yüksek seviyelerde kalmasıyla nüfus artışının devam edeceği, doğurganlığın düşmesinin artış hızının da düşmesine neden olabileceği dikkat çekiliyor.
GÖÇLER ÖNEMLİ FAKTÖR
Dünyanın bazı bölgelerinde uluslararası göç, nüfus değişiminde ve nüfusun bölgelere dağılımında önemli bir faktör haline geldi.
Türkiye, Ürdün ve Lübnan gibi ülkelere Suriye üzerinden gerçekleşen göç, ülkelerin nüfusunda değişiklik yaşanmasında etkili oldu.
Pakistan, Hindistan, Bangladeş, Nepal, Sri Lanka, Venezuela ve Myanmar gibi ülkeler ise yurt dışına yüksek rakamlarda göç verdi.
Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği’nin (BMMYK) yerel kaynaklardan derlediği bilgilere göre, Ukrayna’da savaş nedeniyle nüfusta önemli değişiklikler oldu.
Ülkedeki çatışma durumu halkı güvenlik, koruma ve yardım arayışıyla evlerini terk etmeye zorlarken güncel verilere göre dünyanın farklı bölgelerinde 6 milyondan fazla Ukraynalı mülteci bulunuyor.
BM verilerine göre, Türkiye, 45 binden fazla Ukraynalı mülteciye ev sahipliği yapıyor.

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.