EVLİLİK KREDİSİ BAŞVURULARI BAŞLIYOR
Evlilik kredisinden faydalanacak gençler, Aile Bakanlığı’nın nikah öncesi ve sonrası vereceği eğitimlere katılmayı taahhüt edecek.
150 bin liralık faizsiz evlilik kredisine başvurular 15 Şubat’ta başlayacak. Bu krediyi isteyenlerin, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığınca evlilik öncesi ve sonrasında verilecek eğitimden yararlanması şartı aranacak. Yeni evleneceklere verilecek olan 150 bin lira faizsiz evlilik kredisinin başvuru tarihi ve şartları belli oldu. Dün merakla beklenen Aile ve Gençlik Fonu’na yönelik detayları açıklayan Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, başvuruların 15 Şubat’ta başlayacağını söyledi. Göktaş, “Programın ekonomik destek kısmı ile başvurusu onaylanan kişilere toplam 48 ay vadeli 2 yılı geri ödemesiz 150 bin lira faizsiz kredi desteği sunulacak” dedi.
DANIŞMANLIK HİZMETİ
Bu destekten yararlanabilmek için bazı şartlar da aranıyor. Programdan faydalanmak isteyenlerin; bakanlığın evlilik öncesi ve sonrasında sunacağı eğitim ile danışmanlık hizmetinden yararlanmayı taahhüt etmeleri gerekiyor. Başvuru için gerekli diğer şartların da yakın zamanda açıklanacağını belirten Göktaş, “Bu fonla Türkiye’nin yeraltı zenginliklerinden elde edilecek gelirlerle gençlerimizin geleceğine yatırım yapacak, onların hizmetine sunacağız” diye konuştu. Karadeniz’den çıkarılan doğalgaz ve Gabar’da bulunan petrol, yeni evlenecek gençlere finansal kaynak olacak. Bakanlığın ‘aile.gov.tr’ internet sitesinden başvuruların yapılabileceğini belirten Bakan Göktaş, şunları söyledi: “Cumhurbaşkanı’mızın vizyonu doğrultusunda oluşturulan Aile ve Gençlik Fonu’nda pilot bölge olarak deprem bölgesini belirledik. Deprem bölgesi için şartları özellikle esnettik, farklı tutuyoruz. Gençlerimizin hem evlilik hayallerine hem de farklı projelerine destek olmayı hedefledik. Aile kurma yolunda ilk adımı atacak gençlerimize faizsiz kredi imkanı sunacağız. Gençlerimiz bu destekle aynı zamanda kendi projelerini de hayata geçirebilecek. İlerleyen süreçte ise programı bütün Türkiye’de yaygınlaştıracağız. Fonda biriken parayla orantılı şekilde süreci yürüteceğiz.”
EĞİTİMDE NELER ÖNERİLİYOR?
Bencillik, mutlu evliliğin önündeki en önemli engeldir ve ilişkide problem yaratır. Örnekler şöyle:
Televizyon programı seçiminde ‘benim istediğim programı izleyelim’ demek, Ebeveyn ziyareti konusunda ‘her hafta sonu benim aileme gidelim’ demek, Yapılacak harcamalarda eşlerden birinin söz sahibi olması, Hafta sonu tatilinin nasıl geçirileceği konusunda yine eşlerden birinin karar vermesi, Aile ve çevre baskısı, Evlilikten ve eşten gerçek dışı beklentiler, Evlilikte sonra aşırı romantizm beklentisi, Evde bütün sorumlulukları eşlerin birinin yapacağının sanılması, Evliliğin maddi sorumluluklarını eşlerden birinin gerçekleştirileceğinin zannedilmesi, Küskünlüğü uzatmak.
EŞİNİZE SEVDİĞİNİZİ SÖYLEYİN
Her koşulda birbirinize saygı gösterin ve sevdiğinizi söyleyin. Kendinizi tanımaya ve kişiliğinizi geliştirmeye gayret edin. Yaşanılan olumsuz durumlarda ‘ben nerede hata yaptım?’ diye düşünün ve bir daha aynı hataları tekrarlamamaya gayret edin. Birlikte baş başa zaman geçirmek için fırsatlar oluşturun. Eşinize gününün nasıl geçtiğini sorun ve onu can kulağıyla dinleyin. Satranç oynayarak ya da beraber spor yaparak baş başa vakit geçirebilirsiniz. Ortak ilgi alanları keşfedin. Eşinizle beraber yapmaktan hoşlandığınız şeyler için vakit ayırın.
EĞİTİM, KREDİ İÇİN DEĞİL MUTLU EVLİLİK İÇİN OLMALI
Evlilik kredisi için eğitim ve danışmanlık hizmeti alınması şartını yorumlayan Uzman Psikolog Aile Terapisti Yeşim Akıncı, evlilik terapilerinde kişilerin sorun çözme kabiliyetlerini de geliştirdiklerini söyledi. Akıncı, “Bu nedenle bu kredi öncesi verilecek eğitimlerden geçen çiftler, boşanmaya değil çözüme odaklı olacak. Pilot olarak deprem bölgesinin seçilmesi de çok yerinde bir karar. Çünkü zaten psikolojik destek almaları gereken depremzedelerin düğün öncesi böyle bir eğitim içerisine girmesi hem kendileri hem de kuracakları aile kurumu için daha sağlıklı olacaktır. Aslında kredi için değil, mutlu yuva için evlilik eğitimi almamız şart” diye konuştu.
1 MİLYON 200 KİŞİ KATILDI
Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından aile kurmak isteyen çiftlerin evlilik hayatına hazırlanmaları amacıyla Evlilik Öncesi Eğitim Programı kapsamında bugüne kadar 1 milyon 200 bini aşkın kişiye eğitim verildi. Program; evlilik öncesi süreçte çiftlerin birbirlerini iyi tanıması, evlilikle ilgili gerçekçi beklentiler oluşturabilmeleri, etkili iletişim kurma yollarını ve olası sorunlarla nasıl baş edeceklerini bilmeleri evliliğe ‘iyi bir başlangıç yapabilme’ fırsatı verdiği için önem taşıyor. Programı kapsamında ‘Evlilikte İletişim ve Yaşam Becerileri’, ‘Aile Hukuku’, ‘Evlilik ve Sağlık’ ile ‘Eğitici El Kitabı’ olmak üzere 4 kitap da hazırlandı.
Haber Merkezi