HATAY’I EL BİRLİĞİYLE AYAĞA KALDIRACAĞIZ

HATAY’I EL BİRLİĞİYLE AYAĞA KALDIRACAĞIZ

TBMM Anayasa Komisyonu Üyesi ve AK Parti Hatay Milletvekili Av. Adem Yeşildal, gazeteciler Volkan Özkaya ve Haşim Ertürk’e Hatay’ın gündemi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu.

Gazeteciler Özkaya ve Ertürk’ün kendisini sürekli sahada gördüklerinden duydukları memnuniyeti belirttiği Milletvekili Adem Yeşildal, Hatay’ı iktidarıyla muhalefetiyle el birliği içinde ayağa kaldıracaklarını belirtti.

Milletvekili Yeşildal açıklamasında; “Asrın felaketi diye tabir ediliyor 6 Şubat afeti. Bilim insanlarının bilgileriyle karşılaştırıldığında son 800 yılda ilimiz böyle bir yıkıma maruz kalmamış. Ülkemizin 11 ili etkilendi. Daha sonra da 18 ilin hasar gördüğü açıklandı. Ancak Hatay bu illerin arasında en çok etkilenen il konumunda. Canlarımızı da kaybettik. Toplam 50 binin üzerinde şehidimiz var. Bunun 25 bini Hatay’da. Düşünün ki 11 ilde yıkıma sebebiyet vermiş. Ama diğer illerde toplamda 25 bin Hatay’da tek başına 25 bin canımızı kaybettik. Şehitlerimizin hatıraları her zaman yüreğimizde olacak. Diğer yandan da şehrimizi doğal afetlere dirençli şekilde imar etme zorunluluğumuz var. 6 Şubat 4.17’deki depremden en çok biz etkilendik. Bir bant üzerinde şehirlerimizde zarara sebebiyet verdi. Pazarcık merkezli depremde Pazarcık, Kahramanmaraş merkez, Türkoğlu, ardından Gaziantep’in 2 ilçesi Nurdağı ve Islahiye ilçeleri. Ardından Hatay sınırına girdikten sonra Hassa, Kırıkhan, Antakya, Defne ve Samandağ ilçelerimizde büyük hasara yol açtı. Bu ilçelerden farklı olarak Antakya o fay hattı üzerindeki yapılara zarar verdi ama özellikle merkezdeki 45 mahallede ağır yıkıma sebebiyet verdi. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Adıyaman ile Hatay dahil 4 ilde ağır hasar var ama bu 4 il arasında en fazla hasar alan kent Hatay, Hatay’da da Antakya oldu. Yapı stokumuzun %90’ı ya yıkık, ya acil yıkılacak, ya da ağır hasarlı. Enkaz kaldırma çalışmaları devam ediyor. Şehrin kültürel altyapısı, kültürel dokusu dahil Habib-i Neccar Camimiz, Ulu Camimiz, kiliselerimiz, Adalı Konağı’mız, valilik gibi çok sayıda tescilli yapımız yıkıldı. 4 koldan çalışma söz konusu. Hatay’da yeniden yapılaşma için arama kurtarma çalışmaları sürerken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ciddi çalışmalar yapıldı. En sağlam zeminler tespit edildi. Bu alanlarda kalıcı konutlara başlandı. 6 Şubat’ta yaşanan depremle ilgili ilk konut hamlesi 29 Mart’ta başladı. 29 Mart’ta ihale yaptı. Bir kısım çevreler önemli bir kısmı siyasi mülahazalarla tespitler yaparak depremler devam ederken kalıcı konutlara başlamayın dendi. Ama biz biliyoruz ilk anda çadırkentler, daha sonra da prefabrik yapılar ile vatandaşımızın barınma ihtiyacını karşılamaya çalışıyoruz. Tercih eden her vatandaşımıza da kira yardımında bulunuluyor. Ama bunlar geçici çözümler. Vatandaşımızı kalıcı konutlara en hızlı şekilde ulaştırmayı amaçlıyoruz.

VATANDAŞLARIMIZ ÇALIŞMA YAPILAN ALANLARI İNCELESİN

Defne ve Antakya için söylüyorum. 15 ilçemizde kalıcı konutlar devam ediyor. Vatandaşlarımıza Koçören, Gülderen, Samandağ, Defne’ye Altınözü’ne gitmelerini öneririm. Kalıcı konutların nasıl bilime uygun şekilde süratle yapıldığını görmelerini isterim. Gülderen’de sona yaklaştık. Örnek daireyi de bitirmişler. Depremin birinci yılı dolmadan bu konutları vatandaşa teslim edeceğiz. Sağlam zemin olduğu için 13 rezerv alan belirlendi. Etap etap bunların tamamı yapılıyor. Ama yeterli değil. Özellikle şehir merkezimizi muhakkak ayağa kaldırmamız gerekiyordu. Bakanımız Mehmet Özhaseki yerinde dönüşüm ile ilgili bir proje açıkladı. Vatandaşımız isterse rezerv alandan konut talep edebilir, ikinci seçenek olarak da ben kendi mahallemde yaşamak istiyorum derse mahallesine konut da yapabilir. Armutlu Mahallemizi, Gazi Mahallemizi, Emek’i, Dutdibi’ni yerinde yapmak gibi bir çalışmamız var. Zemin müsaade ediyorsa bilimin ışığında fay hattı varsa yapılaşmaya müsaade etmeyeceğiz. Sıvılaşma olan bölgede izin vermeyeceğiz. Bunun dışındaki tüm alanlarda vatandaşlarımızın yerinde dönüşüm yapmasına önemli destekler verilecek. 500 Bin TL hibe, 500 Bin TL de 0 faizli, 10 yıl vadeli ve ilk 2 yılı ödemesiz kredi imkanı tanınacak.

HATAY’DA İNŞAAT MALİYETLERİNİ DÜŞÜRECEĞİZ

Hatay’da yaşamın devam ettiği alan kalmadığı için inşaat maliyetlerinde artış var. Bu iş kolunda faaliyet gösteren firmalara çağrıda bulunuyor ve el vicdan diyorum. Hükumet olarak gereken önlemleri alacağız. Adana’da 1300 TL olan betonun metreküp fiyatı Hatay’da neden 2800 lira. Bu fırsatçılıktır. Sayın valimiz Mustafa Masatlı’ya teşekkür ediyorum. Klasik vali çizgisinden uzak, Hataylıların derdini kendi derdi gibi görerek çalışan yiğit bir vali. Süratle Hatay’da beton santrali ve taş ocağı sayısını arttıracağız. Göreceksiniz Hatay’da kısa sürede arz sorununu gidererek fiyatları regüle edeceğiz. Meslek odalarıyla da bu anlamda işbirliği içinde çalışıyoruz. Muhalefetle de istişare ediyoruz. Bu ağır afetin hasarını birlik olursak daha hızlı şekilde atlatacağız. Bu anlamda yaptığımız çağrılara da büyük oranda olumlu yanıt alıyoruz. Birkaç tane sorumsuz yönetici var. Bırakın onlar Ağustos böcekleri gibi kendi bildiği türküleri söylesinler. Ancak gerek İYİ Parti’den Şefik bey, CHP’nin vekillerinin çoğunluğu gerekse diğer unsurlar pozitif yaklaşım sergiliyorlar. Birkaç tane Hatay’daki birlikten rahatsız olanlar artık yolun sonuna geldi. Trilyonları hala çarçur ederek şehrine dair en ufak dertleri olmayanlar var. Vatandaşın içecek suyu yokken, haşereler her yerde cirit atarken kendileri trilyonları sokağa atıyor. Bu ekibi herkes iyi biliyor. %99 oy aldığı kesimler de iyi biliyor. Ve ona çok kızgınlar. Ayak oyunlarıyla aday olmayı başarırsa en güzel cevabı sandıkta verecekler. Kenti bir yandan ayağa kaldırırken, bir yandan da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığımız fiyat artışlarından kaynaklı bir hamle daha yaptık.

ANTAKYA MERKEZİNDE 30 BİN KONUTU TOKİ ELİYLE YAPACAĞIZ

Antakya’mızın göbeğinde 30 bin konut ve işyerini TOKİ eliyle yapıyoruz. Temel atma törenini de yaptık. 3500 konutun yanı sıra uzun çarşımızda 600 işyerinin temelini de attık. Köprüde PTT’den Gündüz Caddesi, Vali Göbeği Kültür Merkezi ve Tabakhane bölgesinde kalan kısımda 30 bin konut ve işyeri var. Bunu bakanlığımız tespit etti. Köy konutlarımızı 11. aydan itibaren teslim edeceğiz. Defne’mizde Armutlu ve Akdeniz Mahallelerimizi TOKİ eliyle yapacağız. Vatandaşlarımıza moral olması ve teşvik amacı ile kültürel yapının korunması amacıyla burada çalışmalarımızı TOKİ eliyle yapacağız. Şehrimizin bir yöneticisi temel attığımız yerle ilgili ileri geri konuşuyor. Ben Hataylı hemşerilerim adına üzülüyorum. O bölgede radye temel ve fore kazık yöntemiyle zemin +4 kat olmak üzere binalarımızı yapıyoruz. Asi Nehri ile Atatürk Caddesi arasında da 60 metre yeşil alan oluşturarak kentimizin eskisinden daha güzel bir hal almasını sağlayacağız. Bölgenin yoğunluğunu da azaltacağız. Bünyamin hocamız Hatay için muhteşem bir plan üzerinde çalışıyor. Yayalaştırmanın bol olduğu sakin şehir projesi olan çalışma üzerinde yoğunlaşılıyor. Deprem başta olmak üzere doğal afetlere dirençli bir şehir oluşturacağız. Bir Antakyalı başka bir şehirde yaşayamaz. Hatay bizim vazgeçilmezimizdir. Hataylı hemşerilerimizi kentlerine sahip çıkmaya davet ediyor ve vatandaşlarımızın da kentlerine sahip çıktıklarını görüyorum. Kültür ve Turizm Bakanlığımız geçtiğimiz günlerde tarihi yapılar üzerinden incelemelerde bulundu. Valiliğimiz PTT’ye, Ziraat Bankası’na ve Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne yazılar yazdı. Siz restore edecekseniz biz destek olalım, yapamayacaksanız devredin, biz restore edelim şeklinde. Defne Hastanemiz ay sonunda tüm birimleriyle hizmet vermeye başlayacak. Halkımıza 47 günde sunmuştuk, ama tam kapasiteyle hizmet vereceği sözünü vermiştik. Ekim’in ilk haftasında tekrar açılışını yapacağız.

YEREL YÖNETİMİ İKTİDARA UYGUN HALE GETİRMELİYİZ

Hatay’da Cumhurbaşkanımızın da desteği ile 6 Şubat deprem felaketinin ardından 29 Mart’ta ihale yapıldı ve ihalelerde 1 yıl şartı konuldu. 13 etaplık bölümde ihale tarihinden itibaren 1 yıl içinde evlerimiz tamamlanacak. Hatay’ımızın ikliminden kaynaklı yılın 12 ayında da inşaatlar yapılabiliyor. Kentimizin böyle bir avantajı da var. Konteyner kentlerin 5 yıl kiralama sözleşmeleri var ama biz vatandaşımızı 5 yıl konteynerlere mahkum etmeyeceğiz. Göreceksiniz seçimlerden 1,5 ay önce konutların teslim edileceğini göreceksiniz. İl merkezindeki konutlarda yakın zamanda kaba inşaatın bittiğini göreceksiniz. Bu iş bir ekip işi. İktidarıyla muhalefetiyle herkesin sorumluluğunda. 14-28 Mayıs’ta bu ülkede 2 turlu bir seçim yapıldı ve milletimiz irade beyanında bulundu. Şimdi ben sormak istiyorum. İktidarla yerel yönetimi bir araya getirirsek mi şehrimizi daha hızlı toparlarız, yoksa 5 yıl görevine devam edecek olan Cumhurbaşkanımız ve ekibiyle taban tabana zıt bir isime mi oy verirsek kenti daha hızlı toparlarız. Burada bize düşen sorumluluk var. Cumhur İttifakı olarak Hatay’ımızın tamamını yansıtan bir ekiple halkımızın karşısına çıkmalıyız. Hatay’daki 1.7 milyon insanımızın kendinden bir parça gördüğü kadro ile vatandaşın karşısına çıkma sorumluluğumuz var. Biz aynı aşkla çalışmalarımıza devam edeceğiz. Biz fazlasıyla çalışacağız. Hatay’da şu anda içme suyunu tamamen üstlenmiş durumdayız. Hatay’da HBB’den hiçbir beklentimiz yok çünkü halk perişan durumda. Hatay’ın altyapısını yeniden imar ediyoruz. Şu anda HATSU’nun yapması gereken işlemleri Konya Su ve Kanalizasyon İdaresi KOSKİ yapıyor. Az hasarlı ve hasarsız binalara ait abonelik işlemleri dahi valilik eliyle yapılıyor. Bu utanç bu arkadaşlara yeter. Bunun için diyorum ki önümüzdeki yerel seçimler Hatay’ın Antakya’nın geleceği için önemli. Bu şehri ayağa kaldıracaksak iktidar değişmeyeceği için şehir yönetimini iktidara uyumlu hale getirmeliyiz.

LÜTFÜ SAVAŞ TEK KALE MAÇ OYNAMAYI SEVER

Lütfü Savaş bu tür programlara çıkamaz. O HRT’de tek taraflı yayınlara çıkar ve sadece kendisi konuşur. Kendileri sadece tek kale maç oynamayı sever. Ama ne kadar HRT’de tek taraflı yayınlara çıksa da halk nezdindeki algısını değiştiremez. Ama güneş balçıkla sıvanmaz. İsterseniz 24 saat yayın yapın Samandağ ve Defne halkının ona olan görüşlerini değiştiremezsiniz. Hatay’da Alevi kardeşlerimizin namusu Sünnilere, sünni kardeşlerimizin namusu Alevi kardeşlerimize emanettir. Bizi hiç kimse ayıramaz” ifadelerini kullandı.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.