İKİNCİ EL EVLER DAHA ÇOK TALEP GÖRÜYOR

Konut kredilerinin düşmesinin ardından Antakya ve Hatay genelinde beklenen oldu.

İKİNCİ EL EVLER DAHA ÇOK TALEP GÖRÜYOR

Konut kredilerinin düşmesinin ardından Antakya ve Hatay genelinde beklenen oldu. Ev satışları yüzde 40 oranında artarken, ev alacakların çoğunluğu ipotekli ve ikinci el evlere yöneldi. Bir süredir durgun olan Antakya’da ev satışları, konut kredilerinin düşmesinin ardından canlanma yaşarken, özellikle ikinci el evler büyük ilgi gördü.  Antakyalı birçok ev alacaklar özellikle 1-2 yaşında daha oturmuş olan ikinci el evleri talep ederken, genç çiftlerin tercihi sıfır binalar oluyor. Ev alacakların birçoğu, Ekinci, otogar civarı ve Çekmece bölgelerinde sıfır ev ararken, ikinci el ev alacaklar genel olarak hazır durumdaki semtlere yönelmeyi tercih ediyor. Satışlar ve Antakya piyasası ile ilgili olarak açıklama yapan NG Yatırım ve Gayrimenkul Sahibi Nadir Güneş ise iki türlü satışlarda da taleplerin birbirine yakın olduğuna dikkat çekerek, yıl sonuna kadar tekrar bir faiz indirimi bekledikleri söylüyor.

ANTAKYA’DA SATIŞLAR YÜZDE 42’Yİ BULDU

NG Yatırım ve Gayrimenkul işletmecisi Nadir Güneş faiz indirimi ve sonrasındaki hareketliliğin geleceğini Ocak-Şubat aylarında ev alacaklara duyurduklarını ifade ederken, ev sahibi olmak isteyenlerin sıfır ev yerine ikinci el evlere yöneldiğini ifade etti. Güneş konut satışlarıyla ilgili yaptığı açıklamada, “Tekrar yapılacak olan faiz indirimi ile bankaların bir parça daha konut kredisi faiz oranlarını yeniden düşüreceğini düşünüyoruz. Konut kredisi faiz indirimi sonrası vatandaşın konut alımında artışın daha da hızlanması bekleniyor. Satışların son 4 ayda daha da artacağını söyleyebiliriz. Eylül ayının üçüncü haftasından sonra yılsonuna kadar satışlar sürecektir. Özellikle kamu bankalarının yüzde 0.99’un altına düşmesi konut sektörünü Antakya çevresinde çok hareketlendirdi. İpotekli konut satışlarında yaşanan artışın toplam konut satışına olan etkisini TÜİK’İN Ağustos ayı rakamlarında daha iyi gördük. Biz bu öngörüyü geçtiğimiz Şubat ayında takipçilerimizle paylaşmıştık. Kehanetimiz tuttu. Satışlar bizim istediğimiz dönemde istediğimiz oranlara düştü. Antakya’da Ekinci, Çekmece taraflarında sıfır evlere talep var. Antakya içinde ve bilindik semtlerde ise ikinci el ev alışlarında artışlar yaşandı. Genel olarak baktığımızda bu rakamın Antakya’da satışların yüzde 42’sine karşılık geldiğini söyleyebiliriz.”

İKİNCİ EL SATIŞLAR SIFIR EVLERİ GERİDE BIRAKTI

“Konut satışları durma noktasına gelirken başlatılan yeni konut kredisi kampanyası gayrimenkul sektörünü dipten döndürdü. Konuta Talep Arttı, 2. El Konut Satışları Patlama Yaşadı. 2019 yılının ilk 7 ayını kapsayan Ocak ve Temmuz ayları arasında Türkiye genelinde toplamda 608 bin 32 adet konut satıldı. Hatay’da ise bu rakam her yüz evden 40 adetinin satılması olarak görüldü. Son yıllarda artan sıfır konut satış rakamı bu sene markalı konut projelerinde yaşanan rekor fiyat yükselişi ve yüksek faiz oranları nedeni ile geri çekildi. TÜİK tarafından detaylı satış istatistiklerinin yayınlandığı 2013’en bu yana, ikinci el pazarının toplam konut satışı içerisinde aldığı pay en yüksek seviyeye ulaştı. Yılın 7 ayında Türkiye’de satılan her 100 konuttan 60’ı ikinci elde işlem gördü. 2013 ve 2018 arası döneme baktığımızda, Türkiye’de ikinci el satışlarının birinci elden yüksek olduğu il sayısının 27 ila 34 arasında değiştiğini görüyoruz. 2019’da ise bu tablo tersine döndü. İl bazında baktığımızda da 2019 yılında 64 şehirde ikinci el satışları birinci elden daha fazla gerçekleşti” diyerek rakamlara dikkat çekti.HABER: CANSU DİLEK

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.