İNCELEME YAPILDI HAVAALANI YANLIŞ YERE YAPILMAMIŞ!

İNCELEME YAPILDI HAVAALANI YANLIŞ YERE YAPILMAMIŞ!

ULAŞTIRMA BAKANI URALOĞLU, YENİ YER İÇİN HATAY’DA 5 NOKTADA İNCELEME YAPTIKLARINI SÖYLEDİ

Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, depremde büyük zarar ve aynı yerde yapılması kararlaştırılan Hatay Havalimanı’nın yer tespitinde İskenderun dahil 5 farklı noktada inceleme yaptıklarını söyledi.

TVNET’te yayınlanan ve Serhat İbrahimoğlu’nun moderatörlüğündeki Net Bakış Özel Programı’nda konuşan Bakan Uraloğlu, mevcut yerin yanlış olmadığını “Hatay Havalimanı ile ilgili daha önce de yer tespiti yanlış yapılmamış. Öyle olsaydı biz bugün doğrusunu bulmuş olurduk” yanıtıyla bir kez daha savundu.

Depremde fay hattının havalimanı pistini 3 farklı noktadan kestiğini anlatan Bakan Uraloğlu, “Ana binamız fore kazıkların üzerine oturduğu için kodla aynı seviyesini korudu. Ancak arazi 1,5 metre aşağıya indi. Bunu çok net binayla karşılaştırdığınızda görebiliyorsunuz. Orda yine geçirimsiz duvarlar vardı, suyun geçişini engellemek için. Depremde onlar da kırıldı ve zeminle aşağıya oturdu. Pisti fay hattı 3 -4 noktada kesti. Onun onarımını acil yaparak tahliye ve acil yarım için kullandık, boş iniş için müsait. Hala dolu kalkış düzenli olmasa da yapılabiliyor. OTDÜ ve TÜBİTAK’tan da destek alarak yeni havalimanı için 5 yerin yapılabilirliğini inceledik, 4 tanesi mevut havalimanı civarında. Bir tanesi de İskenderun da. Coğrafyayı şöyle bir düşünelim; Hatay; kuzeyden güneye doğru uzanan dar bir şerit. Bir tarafında Akdeniz var, bir tarafında Amanoslar var, bir tarafında Suriye var. Biz bu sahaları incelediğimizde sağlanması gereken mania hatlarının sağlanmadığını gördük. Bir noktada sağlandığını gördük, orada da uçakların Suriye sınırından geçmesi gerekiyordu. Bu da sınır ihlali olduğu için mümkün değildi. Mecburen döndük aynı yere yapılabilirliği ile şartlarımızı zorladık. DSİ den taşkın kodunu aldık. 76 metrelik taşkın kodunun üzerine çıkarak, yaklaşık 82,5 metreye kadar mevcut pistin yanına yeni bir pist ve taksi yolu yapacağız. Ve inşaat devam ederken mevcut uçuşların gerçekleşmesine izin verecek şekilde de eski pisti tutacağız” dedi.

Serhat İbrahimoğlu’nun “Hatay havalimanı aynı yere neden yapılıyor, aynı hata neden tekrar yapılıyor? şeklinde eleştirilere istinaden 90’lı yıllarda gerçekten yanlış yer tespiti yapılıp yapılmadığını sorduğu Bakan Uraloğlu, “Yer tespiti o zamanda yanlış yapılmamış. Olsaydı biz bugün doğrusunu bulmuş olurduk. Öyle bir yer bulamadık maalesef. Alternatifi yok. O gün verilen karar doğruydu, bugünkü karar da doğru. Biz mühendisler olarak her türlü çözümü buluyoruz. Gelişen ve değişen şartlarda havalimanı pistini taşkın kodunun üzerine çıkarıyoruz. Etrafındaki geçirimsiz duvarları komple yeniliyoruz. 500 yılda bir olan bir depremin etkilediği, kullanılamaz hale getirdiği bir havalimanı konuşuyoruz. Ve biz bu riski neredeyse sıfıra yaklaştıracak yeni imalatlar yapıyoruz. Niye neredeyse sıfır diyorum… Çan eğrisi gibi düşünün onun hiçbir zaman sıfır yapamazsınız. Gerekli güvenliği sağlayarak orada inşaatımıza başladık ve İnşallah kısa sürede bitireceğiz” yanıtını verdi.Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.