İNSAN HAKLARI, EVRENSEL DEĞERLERDİR

İNSAN HAKLARI, EVRENSEL DEĞERLERDİR

İskenderun Kaymakamı İskender Yönden tarafından, “10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü” münasebetiyle özel bir mesaj kaleme alınmış olup, söz konusu mesajında şu ifadelere yer verilmiştir;Tüm dünyada özgürlük, adalet ve barışın temelini oluşturan, İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi’nin 73’üncü yıldönümünü hassasiyet ve duyarlılık ile idrak ediyoruz.

10 Aralık 1948’de Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından kabul ve ilan edilmiş olan İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi;  tüm insanların hiçbir ayrım gözetilmeksizin yalnızca insan olarak var olmalarından dolayı eşit, özgür ve onurlu yaşama hakkına sahip olmasını garanti altına almaktadır. Buna göre, herkes cinsiyet, ırk, renk, din, dil, yaş, tabiyet, düşünce farkı, ulusal veya toplumsal köken, zenginlik gibi fark olmaksızın kanun karşısında eşit olarak kabul edilmiştir. Bu manada İnsan haklarının ortak çağdaş temel ilkeler çerçevesinde evrensel düzeye taşınmasını sağlayan bu bildirge, temel hak ve özgürlükler alanında küresel düzeyde referans belgesi niteliği taşımaktadır.

İnsan hakları, her ülkenin kabul etmesi ve uygulaması gereken evrensel değerlerdir. Çok geniş bir kapsamı olan insan hakları bünyesinde; Çocuk hakları, kadın hakları, hasta hakları ile beraberinde çevre hakkı, yaşam hakkı gibi insana ve insanca yaşamaya dair pek çok unsuru barındırmaktadır. Bu doğrultuda ülkemizde insan hakları standartlarının en üst düzeye getirilmesi amacıyla, son yıllarda birçok önemli adımlar atılmış ve bu yönde etkin çalışmalar icra edilmiştir. Bu çalışmaların en önemlilerinden birisi de 30 Haziran 2012 tarihli ve 6332 sayılı “Türkiye İnsan Hakları Kurumu Kanunu”dur. Bu kanun çerçevesinde kuruluşu gerçekleştirilen Türkiye İnsan Hakları Kurumu’nun görev ve yetkileri arasında; insan haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapmak; işkence ve kötü muamele ile mücadele etmek; şikâyet ve başvuruları incelemek ve bunların sonuçlarını takip etmek; sorunların çözüme kavuşturulması doğrultusunda girişimlerde bulunmak; bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütmek; insan hakları alanındaki gelişmeleri izlemek ve değerlendirmek amacıyla araştırma ve incelemeler yapmak yer almaktadır. Bu bakımdan toplumda ve kamu görevlilerinde insan hakları bilincini geliştirmek, insan haklarını korumak, ihlal iddialarını incelemek ve araştırmak üzere oluşturulan İlçe İnsan Hakları Kurulumuzca da insan haklarının korunması ve geliştirilmesi yönündeki çalışmalar özveriyle devam etmektedir.

Unutulmamalıdır ki, insan hakları konusunda, en temel hak olan yaşama hakkının kullanmasından, eğitim hakkına kadar insana yaraşır bir şekilde yaşamın sürdürülmesi ve toplumsal huzur ve esenliğin sağlanabilmesi için devletin gösterdiği gayretli çalışmalar kadar, bireylerin de özellikle aile içinde başlayan eğitim ve sosyal davranışlarla, çevrelerindeki insanların hak ve hürriyetlerin kullanılmasına saygı ve hoşgörü göstermeleri de büyük önem arz etmektedir. İnsan haklarını, insanın kendisi değil, yasalar, eşit olarak hiçbir ayrım yapmadan koruyacaktır. Başkalarının haklarına saygı duymayanlar saygı göremezler. Dolayısıyla yasalara saygı göstermek aslında kendimize saygı göstermektir. Bu manada İnsan haklarına özgü evrensel değerler bütününün korunup, geliştirilmesi tüm insanların ortak çalışma ve sorumluluk alanı olarak algılanmalıdır.

Bu duygu ve düşüncelerle; Irk, renk, cinsiyet, dil, din, siyasal ya da başka bir görüş, doğuş, tabiiyet, ya da benzeri başka bir statü gibi herhangi bir ayrım gözetilmeksizin tüm insanların huzur, dostluk ve barış içerisinde yaşamasını temenni ediyor, muhterem halkımıza en derin selam ve saygılarımı sunuyorum. Haber Merkezi

ZİYARETÇİ YORUMLARI

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

BİR YORUM YAZ

Bu site, istenmeyenleri azaltmak için Akismet kullanıyor. Yorum verilerinizin nasıl işlendiği hakkında daha fazla bilgi edinin.

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.